Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλάκη
Σε δυο κυρίως μέτωπα εξελίσσεται, όπως όλα δείχνουν, η μάχη των ελληνικών συστημικών τραπεζών, εν όψει των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων που θα λάβουν χώρα, πιθανότατα, μέσα στους επόμενους 2 μήνες. Κύριο μέλημα της Εθνικής, της Alpha Bank και της Πειραιώς αυτή την στιγμή είναι:
- να καταρτίσουν τα νέα business plan, τα οποία θα κατατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα οποία θα αποτυπώνουν με ακρίβεια την πλήρη εικόνα που υπάρχει εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης των χαρτοφυλακίων των δανείων, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ύφεσης. Αυτό πρέπει να γίνει, καθώς η έκθεση της Blackrock που υπάρχει ως οδηγός των τραπεζών θεωρείται «παλιά» με δεδομένο ότι έχει μετρήσει στοιχεία σχεδόν δύο ετών πριν. Στελέχη των τραπεζών εκτιμούν ότι το πραγματικό επίπεδο των δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο» υπερβαίνει το 35% έως 38% του συνόλου. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων των εμπορικών τραπεζών ύψους 227 δισ. Ευρώ, δάνεια ύψους άνω των 80 δισ. Ευρώ, είτε δεν αποπληρώνονται, είτε βρίσκονται ένα βήμα πριν περάσουν στην ένδειξη «μη εξυπηρετούμενα». «Τα τελευταία δυο χρόνια η μοναδική δουλειά των τραπεζών είναι η προσέλκυση καταθέσεων και η ρύθμιση των στεγαστικών δανείων. Δεν είναι τυχαίο που κάνουμε ρυθμίσεις δανείων που υπερβαίνουν τα 40 έως 45 χρόνια», εξηγεί στέλεχος μεγάλης τράπεζας που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.
- να οριστικοποιήσουν την ακριβή «σύνθεση» των αυξήσεων κεφαλαίου. Μέχρι τα μέσα Απριλίου, πρέπει να έχουν ληφθεί όλες οι σχετικές αποφάσεις από τις γενικές συνελεύσεις και οι αυξήσεις κεφαλαίου των δύο τραπεζών να μπορούν να ολοκληρωθούν εντός του Μαΐου. Τραπεζίτες εκτιμούν ότι η Alpha Bank και ο όμιλος της Πειραιώς έχουν καταφέρει να βρουν επενδυτές οι οποίοι θα μπουν στις αυξήσεις και θα καλύψουν το 10% των κεφαλαίων που χρειάζεται. Στην Alpha Bank οι σημερινοί μέτοχοι θα κληθούν να καλύψουν το ποσοστό της ιδιωτικής συμμετοχής (10%) αποκτώντας το σύνολο των δικαιωμάτων (warrants) με την άσκηση των οποίων θα μπορέσουν να αποπληρώσουν, σε βάθος χρόνου, τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα και να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας. H τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με ξένους επενδυτικούς οίκους προκειμένου να συμμετάσχουν στην αύξηση. Και η Πειραιώς φέρεται να έχει εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος της ιδιωτικής συμμετοχής, που εκτιμάται σε 500 με 550 εκατ. ευρώ. Οι πρόσθετες κεφαλαιακές ενισχύσεις που θα καταβάλουν η Societe Generale για τη Γενική (170 εκατ. ευρώ) και η Millennium για τη θυγατρική της στην Ελλάδα (270 εκατ. ευρώ) αποτελούν σημαντικά ατού. H Εθνική και η Eurobank βρίσκονται στην αναζήτηση κεφαλαίων ενώ προσπαθεί παρασκηνιακώς να διαφοροποιηθεί από τις άλλες τράπεζες και να λάβει μια μικρή παράταση. Επίσης αύριο Παρασκευή θα ανακοινωθεί η νέα σύνθεση του συμβουλίου συγχώνευσης που θα «τρέξει» την τράπεζα. Από την πλευρά της ΕΤΕ θα συμμετέχουν 5 άτομα και από την Eurobank 4. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά της Eurobank θα συμμετέχουν εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου η κ. Πώλα Χατζησωτηρίου και ίσως και ο κ. Μιχάλης Κολλακίδης. Πηγές του ομίλου αναφέρουν ότι όσοι από την πλευρά της Eurobank συμμετάσχουν στην επιτροπή σημαίνει αυτομάτως ότι θα παραμείνουν στον νέο όμιλο.
Σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να οριστικοποιηθούν όροι και πλαίσιο με βάση το οποίο θα υλοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.