Άνω του 1 τρισ. ευρώ οι κρυμμένες ζημιές των τραπεζών

Πιθανό το κούρεμα καταθέσεων σύμφωνα με τους Financial Times

Ξεπερνούν το 1 τρισ. ευρώ οι κρυμμένες ζημιές των τραπεζών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρθρογράφου των Financial Times, Wolfgang Münchau, με φόντο τις κρίσεις που έπληξαν τα τελευταία χρόνια την παγκόσμια οικονομία, από την αμερικανική κρίση subprime και τη στεγαστική κρίση στην ευρωζώνη, μέχρι το κλείσιμο των κυπριακών τραπεζών. Οι ευρωπαϊκές αρχές προσποιούνται ότι δεν βλέπουν τις ζημιές και επεκτείνουν την κρίση.

Νομικά επιτηδευμένη αλλά οικονομικά άστοχη, χαρακτηρίζει ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, ότι το ταμείο διασώσεων ESM θα διαθέσει 60 δισ. ευρώ από τα 500 δισ. ευρώ που είναι το συνολικό πιστωτικό όριο, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της ευρωζώνης.

Τα υπόλοιπα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση θα προέλθουν από τις εθνικές κυβερνήσεις ή από την υποχρεωτική συμμετοχή επενδυτών και καταθετών, το λεγόμενο bail in.

Φέτος τον Απρίλιο, ο συνολικός ισολογισμός του νομισματικού και χρηματοπιστωτικού τομέα στην ευρωζώνη ήταν 26,7 τρισ. Στην Ιρλανδία, οι 10 μεγαλύτερες τράπεζες κατέγραφαν ζημίες που αντιστοιχούσαν στο 10% του συνόλου του τραπεζικού ενεργητικού της χώρας.

Οι συνολικές ζημίες θα είναι μεγαλύτερες. Στην Ελλάδα οι επισφάλειες ανέρχονται στο 24% των συνολικών ενεργητικών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας πρόσφατα οι ζημίες ανέρχονται στο 18,3%.

Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, οι αναγνωρισμένες ζημίες ξεπερνούν ήδη το 10% και τα μεγέθη είναι σχεδόν σίγουρα μεγαλύτερα. Ταχύτατα αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στην Ιταλία.

www.newsbeast.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Άνω του 1 τρισ. ευρώ οι κρυμμένες ζημιές των τραπεζών”

  1. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ (ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΟΚΟΡΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΥΠΟΘΗΚΑ ΔΑΝΕΙΑ)!
     
    Η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, επεσήμανε, στα πιστωτικά ιδρύματα ότι υποχρεούνται να εφαρμόζουν τη νομοθεσία, για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και να τηρούν την αρχή της καλής πίστης, κατά τις συναλλαγές τους, με τους αποδέκτες ασφαλιστικών προγραμμάτων, ιδία δε τους δανειολήπτες. Συγκεκριμένα:
    • Όλοι οι υπάλληλοι των πιστικών ιδρυμάτων, που προωθούν ασφαλιστήρια συμβόλαια, πρέπει να κατέχουν την ειδική πιστοποίηση γνώσεων.
    • Όταν δανειολήπτης προσκομίσει ασφαλιστήριο συμβόλαιο, που πληροί τις καλύψεις της δανειακής σύμβασης, αυτό πρέπει να γίνεται δεκτό, χωρίς καμία καθυστέρηση.
    • Κατά την έναρξη τυχόν προώθησης, σε δανειολήπτη, ασφαλιστηρίου συμβολαίου, ο αρμόδιος υπάλληλος υποχρεούται να διευκρινίζει, ρητώς, ότι: o Το πιστωτικό ίδρυμα έχει ταυτόχρονα την ιδιότητα και του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή. o Με τη δανειακή σύμβαση, ο δανειολήπτης δεν έχει δεσμευθεί να ασφαλιστεί, σε συνεργαζόμενη, με το πιστωτικό ίδρυμα, ασφαλιστική επιχείρηση, αλλά ότι διατηρεί το δικαίωμα να προσκομίσει ασφαλιστήριο της επιλογής του, εφόσον αυτό πληροί τις καλύψεις, που αναφέρονται, στη δανειακή του σύμβαση. o Ο δανειολήπτης έχει το δικαίωμα να συνεργαστεί, με ασφαλιστικό διαμεσολαβητή της επιλογής του, για την εξεύρεση του κατάλληλου ασφαλιστηρίου προϊόντος. Δεν επιτρέπεται η παραπομπή του δανειολήπτη, σε ασφαλιστικό διαμεσολαβητή, συνεργαζόμενο, με το πιστωτικό ίδρυμα, παραπομπή, που θα μπορούσε να εκληφθεί, από τον δανειολήπτη, ως «υποχρεωτική», στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης.
    • Κατά την προσυμβατική ενημέρωση, ο αρμόδιος υπάλληλος πρέπει να: o παράσχει σαφή, γραπτή και προφορική δήλωση ότι το πιστωτικό ίδρυμα προσφέρει συγκεκριμένα μόνο ασφαλιστικά προϊόντα, λόγω της ιδιότητάς του, ως συνδεδεμένου ασφαλιστικού διαμεσολαβητή. o Επισημάνει, ξανά, στο δανειολήπτη, ότι, αν αναζητεί ευρύτερη ενημέρωση, για τα διαθέσιμα, στην αγορά, ασφαλιστικά προϊόντα, έχει δικαίωμα να αποταθεί, σε ασφαλιστικό διαμεσολαβητή της επιλογής του.
    • Τα πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να αποφεύγουν κάθε μορφής παραπλανητική πώληση, προς δανειολήπτη, με τον ισχυρισμό ότι μόνον το προωθούμενο, από το ίδιο το πιστωτικό ίδρυμα, ασφαλιστήριο, πληροί τις προϋποθέσεις της σχετικής δανειακής σύμβασης.
    • Εφόσον ο δανειολήπτης επιλέξει το πιστωτικό ίδρυμα, για τη διαμεσολάβηση, στην πώληση ασφαλιστηρίου προϊόντος, ο αρμόδιος υπάλληλος υποχρεούται να προβαίνει, για κάθε δανειολήπτη, χωριστά, στη γραπτή προσυμβατική ενημέρωση (άρθρο 11 του π.δ. 190/2006), με σαφή τρόπο, δηλαδή, με έγγραφο, ξεχωριστό, από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ή το διαφημιστικό φυλλάδιο και να λαμβάνει την υπογραφή του δανειολήπτη, για την επιβεβαίωση της σχετικής ενημέρωσης.
    • Τα πιστωτικά ιδρύματα δεν δύνανται να προβαίνουν, σε αυτόματες χρεώσεις πιστωτικών καρτών, ή τραπεζικών λογαριασμών δανειοληπτών, για την εξόφληση ασφαλίστρων, από συμβόλαια, που έχουν συναφθεί, με διαμεσολάβηση του πιστωτικού ιδρύματος, εφόσον ο δανειολήπτης έχει, ήδη, προσκομίσει, ή έχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο δηλώσει ότι θα προσκομίσει, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, άλλο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, για την ίδια ασφαλιστική περίοδο.

  2. Άνω του 1 τρισ. ευρώ οι κρυμμένες ζημιές των τραπεζών
    Στο πυρ το εξώτερο και ευχόμαστε εκ βάθους καρδίας να τα κάνετε εκατό-100-ΕΚΑΤΟ…
    Για τραπεζοϋπαλλήλους:
    Επειδή πολλοί από σας ΔΕΝ είστε άμοιροι ευθυνών και την ώρα της δίκαιης κρίσης…ΔΕΝ θα διαχωριστείτε…ακολουθείτε το παράδειγμα των Βραζιλιάνων  Αατυνομικών :
    http://www.katohika.gr/2013/06/vraziliani-astinomiki-enonontai-me-diadilotes.html
    Θέλω επίσης να μου δώσετε πίσω …όχι την αγάπη σας….αλλά τα μπόνους που έχετε πάρει από την υπογραφή δανείων σε ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ,διαφορετικά σας περιμένουμε μάρτυρες στα δικαστήρια όπως θα κάνουν ελάχιστοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *