Νέα δέσμη μέτρων για τη ρύθμιση δανείων υπερχρεωμένων δανειοληπτών σχεδιάζει η κυβέρνηση από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, που υπάγεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Μόνο που ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή δεν γνωρίζει τίποτα σχετικό για το θέμα, κι ούτε έχει και τίποτα να ανακοινώσει. Σε σχετικό αίτημα τουradio1d.gr,για διευκρινίσεις από το Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή Γιώργο Στεργίου, η απάντηση του γραφείου ήταν οτι δεν υπάρχει λόγος για παρέμβαση από το Γ. Γ. καθώς δεν έχει τίποτα να δηλώσει ή να ανακοινώσει. Συγκεκριμένα, από το γραφείο του μας μετέφεραν την τοποθέτηση του κ Στεργίου ότι όλα είναι όπως τα γνωρίζουμε.
Επιβεβαιώθηκε, λοιπόν, από τα πλέον επίσημα χείλη ότι οι σχετικές ανακοινώσεις δεν προσθέτουν τίποτα στα όσα διέπουν τις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά καθώς δεν προβλέπουν και τίποτα καινούργιο.
Άρα τα σχετικά δημοσιεύματα που είδαν αργά χθες το βράδυ το φως της δημοσιότητας, με βασική πηγή το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι πλήρως ανυπόστατα και άρα άνευ περιεχομένου; Άρα, η ελπίδα που γεννούν για ελάφρυνση του φαινομένου της υπερχέωσης στην Ελλάδα είναι ψεύτικη;
Κι αν ισχύουν όλα τα παραπάνω ποιοι είναι αυτοί που διακινούν τέτοιες ειδήσεις με απώτερο σκοπό να παραπλανήσουν τους πολίτες λέγοντας τους οτι η κυβέρνηση φροντίζει να ελαφρύνει τους υπερχρεωμένα νοικοκυριά; Προφανώς, οι αρμόδιοι δεν γνωρίζουν οτι η υπερχέωση είναι ζήτημα που απασχολεί 9 στις 10 ελληνικές οικογένειες;
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα,το επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφέρει οτι έως τα τέλη Αυγούστου θα πρέπει να παρουσιασθεί ένα ακόμη σχέδιο, το οποίο θα ενισχύει τη διαδικασία ρύθμισης των δανείων.
Όπως αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα, μετά την αποδοχή από την τρόικα του σχεδίου διευκόλυνσης των «ενήμερων και ενυπόθηκων δανείων» και για όσο αναμένεται η έγκριση του σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε το νομοθετικό κείμενο να πάει για ψήφιση στη Βουλή, το υπουργείο Ανάπτυξης αναζητεί τρόπους διευκόλυνσης και των δανειοληπτών που δεν δικαιούνται να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση, αλλά ούτε στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν.3869/2010), επιδιώκοντας τη θέσπιση ενός ενιαίου κώδικα αντιμετώπισης των δανειοληπτών.
Επισημαίνεται οτι ηΓενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την Τράπεζα της Ελλάδος για τη διαμόρφωση ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου, που θα συμβάλλει στην άμβλυνση του φαινομένου της υπερχρέωσης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ δανειστών και δανειζόμενων, το οποίο θα προάγει τη διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών.
Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας επιδιώκει να «θεσπίσει» έναν κοινό τραπεζικό κώδικα που θα διέπει τη ρύθμιση των δανείων.Συγκεκριμένα, θα επιδιωχθεί να «τυποποιηθεί» για όλες τις τράπεζες η διαδικασία αξιολόγησης του δανειολήπτη, να εισαχθεί μια ενιαία λίστα εργαλείων αναδιάρθρωσης, ενώ την ίδια στιγμή θα παράσχονται δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους δανειολήπτες, μέσω των φορέων υποστήριξής τους, όπως για παράδειγμα οι καταναλωτικές οργανώσεις, ο Συνήγορος του Καταναλωτή κ.ο.κ.
Μάλιστα, τα δημοσιεύματα επικαλούνται καιπαράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίοι φέρονται να τονίζουν οτι η διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου επίλυσης των διαφορών μεταξύ πιστωτών και δανειζόμενων θεωρείται επιβεβλημένη, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη δημιουργία μιας άλλης κουλτούρας στα πιστωτικά δρώμενα της χώρας.
Αυτή τη φορά, η κυβέρνηση ξεπέρασε τον εαυτό της και πετώντας ένα νέο “πυροτέχνημα” περί νέας δέσμης μέτρων για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες βάζει στο κάδρο και την ομάδα που είναι αδικημένη από το νόμο Κατσέλη, δηλαδή τους εμπόρους, οι οποίοι δεν μπορούν να υπαχθούν στο νόμο 3869/2010. Κι όλα αυτά χωρίς να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις.
Η τρίτη δέσμη μέτρων για τα “κόκκινα” δάνεια
Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχουν εγκλωβιστεί στο λαβύρινθο των αποφάσεων τρόικας, ΔΝΤ, Υπουργείων και τραπεζιτών και μέσα στην απελπισία τους έχουν να αντιμετωπίσουν ένα αλαλούμ δηλώσεων και δήθεν ρυθμίσεων ανακούφισης.
Μετά το νόμο Κατσέλη 3869/2010 και τη ρύθμιση για τα ενήμερα και τα ενυπόθηκα δάνεια, η κυβέρνηση γνωστοποιεί οτι επεξεργάζεται ένα νέο πλαίσιο μέτρων για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Όλες αυτές οι δήθεν προσπάθειες αποδεικνύουν οτι η κυβέρνηση δεν εστιάζει καθόλου το ενδιαφέρον της στην ανακούφιση των υπερχρεωμένων πολιτών και οι κινήσεις που κάνει είναι ασπιρίνες σε έναν ετοιμοθάνατο ασθενή. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση, χωρίς να έχει το κουράγιο να το πράξει ευθέως, επιχειρεί την άτυπη τροποποίηση του νόμου – καταφύγιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που θα οδηγήσει στην κατάργηση του.
Προφανώς, οι κυβερνώντες παρέα με τους φίλους τους τους τραπεζίτες ανησυχούν με τις ανακοπές, τις μειώσεις τόκων, τις μηδενικές καταβολές που εκδικάζουν τα δικαστήρια για αυτό και επιχειρούν να βάλουν ένα φρένο στην αθρόα προσφυγή των δανειοληπτών στο νόμο Κατσέλη.
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή αναλαμβάνει τη διαπραγμάτευση
Η κυβέρνηση επιχειρεί να αγγίξει την καυτή πατάτα της υπερχρέωσης, αποφασίζοντας για τους πολίτες, χωρίς αυτούς. Επιχειρεί, λοιπόν, να «θεσπίσει» έναν κοινό τραπεζικό κώδικα που θα διέπει τη ρύθμιση των δανείων από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και την Τράπεζα της Ελλάδος έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Η κυβέρνηση βάζει ένα διακοσμητικό θεσμό, όπως είναι η ΓΓ Καταναλωτή να διαπραγματευτεί για το σχεδιασμό του νέου κοινού τραπεζικού κώδικα και την ελάφρυνση των υπερχρεωμένων δανειοληπτών που δεν μπορούν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη. Απορίας άξιο, λοιπόν, είναι το γεγονός ότι ένας θεσμός ο οποίος στερείται νομικής κάλυψης για να επιβάλλει κυρώσεις και να προστατέψει τον μέσο καταναλωτή, αναλαμβάνει ένα τόσο σημαντικό έργο.
Πώς, λοιπόν, η Γενική Γραμματεία, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τις υπόλοιπες ενώσεις δανειοληπτών και καταναλωτών, πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι με την τρόικα για το ζήτημα των υπερχρεωμένων δανειοληπτών. Πώς ένας θεσμός με καθαρά διεκπεραιωτικό χαρακτήρα πρόκειται να διαχειριστεί ένα ζήτημα, τη δυνατότητα για τη ρύθμιση του οποίου έχει εκχωρήσει η Ελλάδα στους δανειστές της, μέσω του μνημονίου;
Μόνη λύση η διαγραφή των οφειλών
Για σχέδια εξόντωσης των Ελλήνων πολιτών έκανε λόγο στο radio1d.gr, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Χρήστος Παππάς.
«Εχουμε επανειλημμένα επισημαίνει ότι η μοναδική λύση για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικουριών αποτελεί η οριζόντια και απόλυτη διαγραφή των χρεών των δανειοληπτών, όπως ακριβώς έκανε κι η Ελλάδα με το PSI, ανέφερε ο κ Παππάς. «Μόνο έτσι, θα απελευθερώσουν τους πολίτες από το βάρος των οφειλών, τα οποία διογκώνονται τεχνητώς εξαιτίας διαφόρων παραγόντων και ουσιαστικά μετατρέπουν την οφειλή σε ένα βαρέλι δίχως πάτο», τόνισε. Υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει επέκταση του νόμου και στους εμπόρους, οι οποίοι παραμένουν έκθετοι και να κινδυνεύουν με οικονομική καταστροφή.
Τέλος, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι πρέπει να ενισχυθεί η υποδομή των δικαστηρίων ώστε ο πολίτης να μπορεί να βρίσκει άμεσα προστασία από τα δικαστήρια και να μπορεί να επανταχθεί στην οικονομική και κοινωνική ζωή.
Αντε πάλι με τις παπαριές περι “κατάργησης” του Νόμου Κατσέλη. Η τροποποίηση που γίνεται στο νόμο και ειδικότερα η πληρωμή κάποιας δόσης με την υποβολή ακόμα της αίτησης δέν είναι καταργηση του νόμου! Τα καταβληθέντα ποσά συμψηφίζονται με οτι αποφασίσει ο δικαστής μετά απο τα τρία-τέσσερα χρόνια που γίνεται η δικάσιμος και αν μάλιστα τα ποσά είναι αρκετά μπορεί να αποδεσμευθεί και κατευθέιαν ο δανειολήπτης με την έκδοση της απόφασης! Αυτό ηταν μια απο τις κύριες ρυθμίσεις που προεβλεπε πέρυσι η τροπολογία του Κουτρουμάνη που δέν προλαβε να καταθέσει λόγω εκλογών! Πέρυσι οι διάφοροι αρθρογράφοι τρομοκρατούσαν τους παντες οτι καταργείται και σαμποτάρεται ο νόμος επειδή δέν ψηφίστηκε η τροπολογία και τώρα πάλι…..καταργείται ο νόμος επειδή τελικά θα ψηφιστούν οι πιό πολλές απο εκείνες τις αλλαγές? Ελεος πιά με την καταστροφολογία. Είναι τραγικό σε ότι γίνεται πάντα να προσπαθούμε να βρούμε κατι κακό και σκοτεινό! Ακόμα και όταν ψηφιζόταν αρχικά ο νόμος Κατσέλη, κάποιοι έβγαιναν και έλεγαν πως είναι νομοσχέδιο των τραπεζιτών κλπ κλπ επειδή δέν πέρασαν στο νόμο όλα όσα εκέινοι θα ονειρέυονταν και θα επιθυμούσαν! Ας σοβαρευτούμε και ας κρίνουμε ποντα με λογικη και με στοιχεία το καθετί. Οταν η ΓΓΚ λέει πως “δέν έχει κάτι να δηλώσει” δέν σημαίνει πως δέν διαβουλευεται με τους άλλους αρμόδιους για τα θέματα υπερχρέωσης, δανεισμού κλπ. Απλά δέν είναι υποχρεωμένοι να δώσουν στοιχεία για κάτι που ακόμα καλα καλα μπορεί να μήν έχει πάρει μορφή. Τώρα αν κάποιοι αρθρογράφοι στις όποιες συζητησείς γίνονται παρασκηνιακά για τα θέματα που μας ενδιαφερουν, θέλουν να προσθέσουν μερικά κιλά σάλτσες και μπολικό αλατοπιπερο αυτό δέν είναι ευθύνη ούτε της ΓΓΚ ούτε του Υπουργειου. Μια συζητηση για διαμόρφωση κάποιων αρχών υπέυθυνου δανεισμου λογικά γίνεται γιατι θα πρεπε να υπάρχει καποια επιπλέον προστασία απο την υπερχρέωση! Τώρα αν αυτό καποιοι με τις σάλτσες θέλουν να το ονομάσουν Σεισάχθεια του Σόλωνα που καποια κακά Νεφελίμ επιβουλέυονται για να μή συμβεί ε τότε το πρόβλημα βρίσκεται μάλλον στο μυαλό τους και όχι πουθενά αλλού. Ισως το πρόβλημα να βρίσκεται και στην τσέπη τους γιατι ούκ ολίγες “Ενώσεις Καταναλωτών” επιδίδονται στη συνωμοσιολογία και καταστροφολογία εμφανιζόμενες ως….καταφύγια προστασίας και ελπίδας των ατυχών δανειοληπτών……
ΔΕΝ ΠΡΟΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ – ΤΟΚΟΓΥΦΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΖΕΙΝ. ΕΠΙΣΗΣ, ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΑΤΗ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ:
Σχέδιο «παγίδα» για την κατάσχεση μισθών, συντάξεων, σπιτιών και όλων των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών προς την εφορία συνιστά η δήθεν ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση. Όποιος την υπογράψει αυτομάτως υπογράφει και την καταδίκη του, αφού η εφορία αποκτά πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία της περιουσίας του και σε περίπτωση που αδυνατεί να εξοφλήσει είτε το τωρινό χρέος είτε κάποια μελλοντική οφειλή, το Δημόσιο προβαίνει άμεσα σε κατασχέσεις. Αποκτά μάλιστα το δικαίωμα να πράξει το ίδιο τόσο για τους εγγυητές όσο και για συγγενικά πρόσωπα.
Πρόκειται για ρύθμιση υπαγορευμένη από την τρόικα και με στόχο να πάρουν τα σπίτια των Ελλήνων, τις όποιες καταθέσεις υπάρχουν σε τράπεζες και να δεσμεύουν τους μισθούς και τις συντάξεις για να πληρώνονται τα δάνεια προς τους Γερμανούς και τους λοιπούς τοκογλύφους δανειστές. Πρόκειται για αρπαγή της περιουσίας 2,7 εκατομμυρίων Ελλήνων για χρέος μόλις λίγων ευρώ ακόμη και αν οι οφειλέτες τηρούν με συνέπεια τις νέου τύπου ρυθμίσεις χρεών που θα κάνουν. Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο Κατοχής ή μεθόδους Τουρκοκρατίας.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση θα γίνεται μέσω ίντερνετ και η πληρωμή των δόσεων θα γίνεται με πάγια εντολή μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης –ακόμα και αν δεν γίνει δεκτή- απαιτείται αναλυτική περιγραφή της οικονομικής κατάστασης και των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.
Συγκεκριμένα πρέπει ο οφειλέτης να καταθέσει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 και να δώσει στοιχεία για, το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής), το ετήσιο εισόδημά του, επενδύσεις και συμμετοχές κάθε μορφής, τους αριθμούς των τραπεζικών του λογαριασμών (IBAN), οχήματα των οποίων έχει την κυριότητα, τα ακίνητα επί των οποίων έχει εμπράγματο δικαίωμα, απαιτήσεις από τρίτους, το τρέχον και το αναμενόμενο εισόδημά του, να προσκομίζει εκτίμηση/ανάλυση πραγματογνώμονα (από λογιστή, δικηγόρο κλπ) για την περιουσία και την οικονομική του θέση, ή για μεγάλα χρέη, να προσκομίζει εγγυητική επιστολή τράπεζας, να εγγράφει υποθήκη επί ακινήτων του ή ακόμα και να βρει εγγυητή άλλο «αξιόχρεο» πρόσωπο.
Αυτά προβλέπει η εγκύκλιος του κ. Θεοχάρη, αλλά ο νόμος 4152/2013 που πήρε ΦΕΚ πρίν δύο εβδομάδες, προβλέπει πώς «το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε, να επιβάλλει κατασχέσεις και να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη, και να μην χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας ακόμα και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη, να δίνει εντολή παρακράτησης μέρους ή του συνόλου της χρηματικής απαίτησης του οφειλέτη κατά τρίτων προσώπων για την είσπραξη της οποίας ζητείται το αποδεικτικό ενημερότητας».
Με λίγα λόγια ζητούν απο 2,7 εκατομμύρια Έλληνες να παραδώσουν στο Δημόσιο τα «κλειδιά» της περιουσίας τους, ώστε να εισπράξει από μόνο του τα χρέη, είτε πληρώνουν τις δόσεις είτε όχι. Θα μπορούν να βγάλουν στο “σφυρί” τα σπίτι που απέκτησαν με αίμα για οφειλή μερικών ερώ. Και αν αυτά δεν επαρκούν θα κατάσχουν και τα περιουσιακά στοιχεία όσων έχουν μπει εγγυητές.
Έχουν στήσει τη φάκα των κατασχέσεων και βάζουν τυρί τη ρύθμιση των οφειλών στην εφορία. Διεστραμμένο σχέδιο δωσίλογων πολιτικών…
καλημερα.συμφωνω απολυτως.Το ζειν ειναι λαθος αγαπητε ΚΟΥΛΟΥΡΗ.ειναι απαρεμφατο του ρηματος ζω.αρα ζην.το ζειν ειναι του ζεω που σημαινει βραζω.συγνωμη αλλα για λογους ταξης.ευχαριστω.