Η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών των Ελλήνων και το πέρασμα σε νέα μοντέλα ήταν κάτι το αναμενόμενο, το οποίο μάλιστα είχε αργήσει αρκετά.
Πλέον η χρήση των χρεωστικών καρτών –η οποία είναι αυτονόητη στην κεντρική Ευρώπη και στις ΗΠΑ- έρχεται και στην Ελλάδα, φέρνοντας μαζί της τα πλεονεκτήματά της. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι τράπεζες, για να «πείσουν» τους υποψήφιους πελάτες προσφέρουν και μια σειρά από δώρα, τα οφέλη είναι αυτή τη στιγμή διπλά.
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, χρόνο με το χρόνο η χρήση των χρεωστικών καρτών αυξάνεται, ενώ ταυτόχρονα οι καταναλωτές «γυρίζουν την πλάτη» στις πιστώσεις και τα υψηλά επιτόκια.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι το 2010 η αξία των αγορών που πραγματοποιήθηκαν με χρεωστικές κάρτες αυξήθηκε κατά 16% ενώ αντίστοιχα οι εκτιμήσεις για το 2011 κάνουν λόγο για επιπλέον αύξηση κοντά στο 20%. Αντίστοιχα, το 2010 τζίρος στο «πλαστικό χρήμα» έπεσε περίπου 25%, ενώ για το 2011 η αντίστοιχη μείωση είναι της τάξης του 30%.
Σύμφωνα πάντα με τους τραπεζίτες, η αλλαγή αυτή στις καταναλωτικές και συναλλακτικές συνήθειες των Ελλήνων δεν είναι κάτι απρόσμενο και αναπάντεχο. Και αυτό γιατί, αργά αλλά σταθερά, οι καταναλωτές κινούνται πλέον πιο κοντά στα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα, όπου οι χρεωστικές κάρτες είναι σαφώς πιο διαδεδομένες.
Την ίδια στιγμή, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι συναλλαγές μεγάλης αξίας θα πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με «πλαστικό χρήμα» ή επιταγές.
Βέβαια, αμέτοχες στην εξέλιξη αυτή δεν είναι ούτε οι ίδιες οι τράπεζες, καθώς από τη μία έχουν μειώσει σημαντικά τα πιστωτικά όρια στις κάρτες και από την άλλη ξεκίνησαν να ανταμείβουν με «πόντους» (μου εξαργυρώνονται με δώρα) όσους κάνουν συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες.
Παράλληλα, και οι ίδιοι οι καταναλωτές προτιμούν τις χρεωστικές από τις πιστωτικές, μια και δεν θέλουν να επιβαρυνθούν με επιπλέον δανεισμό, ειδικά με τα σημερινά «τσουχτερά» επιτόκια του πλαστικού χρήματος.
Δεν είναι εξάλλου τυχαίο, ότι τουλάχιστον μέχρι πρότινος και σύμφωνα με αποτελέσματα σχετικών ερευνών, το 80% των καταναλωτών θεωρούσαν ότι η πιστωτική κάρτα αποτελούσε μέσο δανεισμού και όχι ως εργαλείο πληρωμής. Αποτέλεσμα της στρέβλωσης αυτής είναι να εκτιναχθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και ως εκ τούτου το 30% ή και παραπάνω των πιστωτικών καρτών βγήκε στο «κόκκινο».
Την ίδια στιγμή, δύο ακόμη παράγοντες λειτουργούν υπέρ των χρεωστικών καρτών: ο πρώτος είναι ότι οι τράπεζες αυτή τη στιγμή αναβαθμίζουν μαζικά τις «απλές» κάρτες αναλήψεων από τα ΑΤΜ σε χρεωστικές, γεγονός που πολλαπλασιάζει τη χρήση τους.
Επίσης, λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας, ολοένα και λιγότεροι θέλουν να έχουν μαζί τους μετρητά, ειδικά για μεγάλες συναλλαγές, προτιμώντας αντ’ αυτών τη λύση της χρεωστικής κάρτας, η απώλεια της οποίας δεν κοστίζει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Visa Europe, το 2010 η καταναλωτική δαπάνη μέσω χρεωστικών καρτών στα σημεία πώλησης ανήλθε στα 835 εκατ. ευρώ (αύξηση 16%), και ο συνολικός αριθμός χρεωστικών καρτών αυξήθηκε στα 5,6 εκατ. κάρτες (+9%). Επίσης ο αριθμός των συναλλαγών κινήθηκε ανοδικά (+12,5%) στα 84 εκατομμύρια, με τη δαπάνη ανά χρεωστική κάρτα στα σημεία πώλησης να διαμορφώνεται στα 160 ευρώ (+ 9%).
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι τραπεζίτες, υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης για τη χρήση των χρεωστικών καρτών στην Ελλάδα, καθώς -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- αυτές αξιοποιούνται κατά κανόνα μόνο για την ανάληψη μετρητών.
Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα στην συντριπτική τους πλειονότητα δηλαδή σε ποσοστό 98% οι χρεωστικές χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ.
Επιπλέον, όπως αναφέρει σε μελέτη της η MasterCard το 70% των Ελλήνων τονίζουν ότι δεν γνωρίζουν ικανοποιητικά ή και καθόλου τις δυνατότητες συναλλαγών που έχουν με την χρεωστική τους κάρτα, όπως είναι οι αγορές στα εμπορικά καταστήματα. Αυτό σημαίνει ότι με την κατάλληλη καμπάνια ενημέρωσης, οι συναλλαγές αυτού του τύπου μπορούν κάλλιστα να εκτιναχθούν.
Κοίτα τους παλιορουφιάνους.
Μην τύχει και αγοράσω κάτι από το μαγαζί της savanas με μετρητά και δεν πάρουν τη μίζα τους.
Όταν ψωνίζω 100 ευρώ με τη χρεωστική μου κάρτα, είναι σαν να πληρώνω cash. φεύγουν τα λεφτά εκείνη τη στιγμή από το λογαριασμό μου.
Ο έμπορος όμως ΔΕΝ εισπράττει 100. Κάποια κράτηση του κάνει η τράπεζα. Κάνω λάθος;
Παρακαλώ οι έμποροι διορθώστε ε.
Όντως η ηλεκτρονική διεκπεραίωση συναλλαγών κοστίζει λίγο ή πολύ. Σε γενικές γραμμές τα πολυκαταστήματα και supermarket πληρώνουν μικρή προμήθεια του τύπου 1 έως 3 λεπτά ανά συναλλαγή. Πάει δηλαδή ανάλογα με τον όγκο των συναλλαγών. Τα χρήματα αυτά όμως δεν πηγαίνουν στην τράπεζα αλλά στον διαμεσολαβητή, αυτόν που έχει δηλαδή τα μηχανάκια (POS) και τα εγκαθιστά στα καταστήματα. Αυτός δεν είναι η τράπεζα (όπως λανθασμένα νομίζουμε) αλλά τρίτες εταιρίες (clearance) που έχουν πιστοποίηση από την Visa ή την Mastercard κλπ και συνεργάζονται με τις τράπεζες.
Vassoula
Καλή η διευκρίνηση σου, για να μαθαίνουμε και εμείς οι υπόλοιποι που δεν είμαστε σχετικοί.
όχι φυσικά
Οπότε μπορούμε να φυλάξουμε χρήματα σε μια τέτοια κάρτα παρα σε τραπεζικό λογαριασμό.
Πες μου τι ποσό θες να φυλάξεις, να σου πω τους καλύτερους τρόπους.
Για μικρά ποσά αναφέρομαι…..λιγότερα απο 1000 ευρώ. Απο το να τα κρατάω σε συρτάρια, μήπως να τα φορτωνα σε καποια prepaid visa σε τραπεζα που να μην έχω οφειλές. Το λέω γιατι αν τα βαλω σε ταμιευτηριο θα κινδυνεουν καθώς εχω μεχρι και διαταγές πληρωμής εις βαρος μου. Θα μπορουσα βεβαια να τα χω σε ταμιευτηριο φίλου η συγγενη αλλα δεν γινεται να κανεις συναλλαγες με καρτα αλλουνου. Εχω ηδη ενα ταμιευτηριο με καρτα στην Κυπρου και βαζω μεσα μικροποσα για on line αγορες που πραγματοποιω άμεσα για να μην μενουν μεσα χρηματα. Η Κυπρου όμως εχει και prepaid καρτα που δέν έχει σχεση με λογαριασμο ταμιευτηριου. Δεν ειναι ασφαλης τροπος να φυλαξεις μερικες εκατοντάδες ευρω χωρις να τα ανακαλυψουν και να προβουν σε κατάσχεση?
Λοιπόν
Πας εδώ http://www.moneybookers.com/app/
και ανοίγεις δωρεάν λογαριασμό. Ακολουθείς τη διαδικασία ταυτοποίησης ταυτότητας και φορτώνεις λεφτά, είτε μέσω εμβάσματος είτε με χρέωση πιστωτικής (έχει μικρές χρεώσεις για προμήθεια.
Παράλληλα, με κόστος μία φορά 10 ευρώ, ζητάς να σου εκδώσουν mastercard.
Σε μια βδομάδα σου έρχεται η κάρτα και μετά από άλλες 5 μέρες το pin.
Η δε κάρτα έχει ημερομηνία λήξης 5-6 χρόνια μετά. Είναι έκδοσης της Βασιλικής Τράπεζας της Σκωτίας, εγγύηση δηλαδή.
Έχοντας την κάρτα στα χέρια σου, μπορείς να ψωνίζεις παντού, αλλά ακόμα και να κάνεις ανάληψη μετρητών παντού σε όλα τα ΑΤΜ του κόσμου.
Μπορείς ακόμα να δεχτείς πληρωμές μέσω internet.
π.χ. σου χρωστάω 100 ευρώ; Αντί να στα βάλω στην τράπεζα, χρεώνω την πιστωτική μου με το ποσό, υπέρ του τάδε email (το δικό σου δηλαδή) και σε 5 λεπτά τα λεφτά είναι στο λογαριασμό σου, διαθέσιμα να τα χρησιμοποιήσεις με την κάρτα σου.
Κανένας έλληνας πούστης δεν ξέρει ότι έχεις λεφτά και πόσα και κανείς δεν μπορεί να τα αγγίξει.
Εγώ το έχω κάνει.
Πολύ καλή ιδέα!!! Στην ουσία βάζεις τα λεφτα σου σε ξένη τράπεζα! Θα το κάνω!
Και που είσαι;
από τον καναπέ του σπιτιού σου και το μόνο που θα σου ζητηθεί είναι να τους ανεβάσεις σκανάρισμα από διαβατήριο ή ταυτότητα (να φαίνονται τα στοιχεία στα αγγλικά) και μια απόδειξη ΔΕΗ, όπου φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας.
Θα τα δεις στις οδηγίες, είναι απλούστατο και το χρησιμοποιούν 35.000 επιχειρήσεις παγκοσμίως για συναλλαγές.
Ευχαριστώ φίλε μου! Καλή λύση!
Εγώ έχω την εξής απορία! Αν χρωστάς στην Α τράπεζα και “φορτώσεις” λεφτά σε prepaid κάρτα της Β τράπεζας, τα χρήματα αυτά κινδυνεύουν να παρακρατηθούν? Φαίνεται δηλαδή η prepaid κάρτα σε κάποια κοινή βάση δεδομένων?
Άξιος ο μισθός του εντεταλμένου διαφημιστή δημοσιογράφου.
Οχι ρε καραγκιόζη ! Με μετρητά θα μείνουμε , άμα κι όταν θα έχουμε !
…“Λόγω της ανόδου της εγκληματικότητας “….
Σε ποιά εγκληματικότητα αναφέρεσαι τραπεζο-τσολιά μου ;Σε κείνη την εγκληματική δράση αυτών που σε πληρώνουν ; Στους τραπεζοπορτοφολάδες ;
Θέλουν όταν ο κόσμος τσιμπήσει και συνηθίσει τη “χρήση” (με ή χωρίς “”), να σου πασάρουν και τη φοροκαρτούλα και να σου φτιάχνουν πιό εύκολα το προφίλ , τις οποίες λένε πάλι οι τράπεζες θα σπρώχνουν.
Προφίλ χρεωστικής +φοροκάρτα και μετά βουρ στο παζάρι για πούλημα όλα, μα όλα, τα προσωπικά δεδομένα σου και τις κινήσεις σου.
Μεγάλε Αδελφέ , άντε γ-ρ-αμμήσου ! Και άμα θές μετά κοιμήσου . Ούστ !
Προσωπικά δε βρίσκω κακές τις χρεωστικές. Χρησιμοποιώ τη χρεωστική σε πάρα πολλές συναλλαγές (εδώ και πολλά χρόνια) γιατί το βρίσκω βολικό και γιατί όντως δε χρειάζεται να κουβαλάω λεφτά επάνω μου. Επίσης έχω χρησιμοποιήσει άπειρες φορές την χρεωστική κάρτα για αγορές μέσω ebay (paypal) όπου έχει αποδειχτεί σωτήρια και δεν έχω και το άγχος της υποκλοπής αφού στο λογαριασμό μου δεν αφήνω μεγάλα ποσά.
Όντως οι χρεωστικές κάρτες χρησιμοποιούνται κατα κόρον στο εξωτερικό, καθαρά για λόγους ευκολίας. Σε συνδυασμό δε με internet banking μπορούν να σου λύσουν τα χέρια καθώς ξέρεις ανα πάσα στιγμή τι γίνεται στον λογαριασμό σου.
Δεν είναι κακό.