Είναι δυνατόν από τα επιπλέον έσοδα των 10 δις. ευρώ που εισπράττει κάθε χρόνο ο κρατικός προϋπολογισμός να επιστρέφονται από τον ΦΠΑ πίσω τα 5 δις. ευρώ;
Αυτό αναρωτήθηκε ο οικονομικός Εισαγγελέας, ο οποίος διέταξε εξονυχιστικό έλεγχο στο συνολικό ύψος των ποσών του ΦΠΑ που δόθηκαν το 2011 σε ιδιώτες μετά τις καταγγελίες για επιστροφές – μαϊμού που έγιναν στο υπουργείο Οικονομικών.
Το 2011 οι επιστροφές ΦΠΑ ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και διαμορφώθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στα 5,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για να ποσό το οποίο ήταν υψηλότερο κατά 1,5 δις. ευρώ σε σχέση με το όριο που είχε τεθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.
Για το 2012 έχει τεθεί σαν στόχος οι επιστροφές ΦΠΑ προς τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις να μην ξεπεράσουν τα 3,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στην Τρόικα και οι οποίες θα περιλαμβάνονται στο δεύτερο Μνημόνιο. Να σημειωθεί ότι το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα κάνει λόγο για επιστροφές μέχρι του ποσού των 3,5 δις. ευρώ για φέτος, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή μία εξοικονόμηση δαπανών 2 δις. ευρώ σε σχέση με πέρυσι για να μπορέσει να «ανασάνει» ο προϋπολογισμός.
Για την εκπλήρωση αυτού του στόχου οι εφορίες θα περνάνε πλέον από εξονυχιστικό έλεγχο κάθε αίτημα επιστροφής φόρου που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις.
Άλλωστε όπως επισημαίνει ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μία από τις μεγαλύτερες πληγές του συστήματος είναι οι πλημμελείς έλεγχοι, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται παράνομες επιστροφές ΦΠΑ ( σ.σ. μέσω πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων) και να προκαλείται στο Δημόσιο ζημία ύψους εκατομμυρίων ευρώ.
Σε αυτό το πλαίσιο έμφαση θα δοθεί σε 4 κυρίως κλάδους επιχειρήσεων και οι οποίοι αφορούν:
– Εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες επωφελούνται περισσότερο από τις επιστροφές ΦΠΑ. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα έχει «παγώσει» τις επιστροφές του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, γεγονός το οποίο προκάλεσε σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στον κλάδο ( σ.σ. που απειλούσε ακόμη και την βιωσιμότητα τους) και μάλιστα σε μια περίοδο που η ανάγκη για την αύξηση των εξαγωγών είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
– Ξενοδοχειακές, βιομηχανικές, κλπ επιχειρήσεις που ζητούν μεγάλες επιστροφές επικαλούμενες παραγωγικές επενδύσεις που πραγματοποιούν στη χώρα μας.
– Επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με ναυτιλιακές από τον ΦΠΑ.
– Εταιρίες εμπορίας και διακίνησης πετρελαιοειδών για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ στα καύσιμα.
Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr