Χωρίς θετικές ενδείξεις για τα επόμενα τρίμηνα ήταν τα αποτελέσματα των τραπεζών για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Ανοδικά, «ανοίγοντας» βήμα, κινήθηκαν τόσο οι προβλέψεις σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο όσο και ο ρυθμός αύξησης στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ταυτόχρονα, θολό τοπίο παραμένουν τόσο η τελική επίδραση του PSI Plus όσο και η BlackRock Solutions.
Όμως, η «αιμορραγία» στις καταθέσεις και η συνεχιζόμενη απομόχλευση είναι δύο μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές και οι κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.
Παράλληλα, η ασθενική εξέλιξη των εσόδων από τόκους, η εξάρτηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα χαρτοφυλάκια των ομολόγων αποτελούν τα μεγάλα «αγκάθια» για το μέλλον των τραπεζών. Σημαντικές διαφορές εμφανίζουν τα αποτελέσματα μεταξύ των ελληνικών και των δύο κυπριακών τραπεζών.
*Οι εκροές στις καταθέσεις, ως αποτέλεσμα της μείωσης της εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ήταν βασική εξέλιξη του τρίτου τριμήνου για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.
Συνολικά, οι 6 μεγάλες τράπεζες του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, EFG Eurobank, Marfin Popular Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Τράπεζα Κύπρου) εμφάνισαν καταθέσεις 204,2 δισ. ευρώ, μειωμένες σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2011 κατά 8,3 δισ. ευρώ και κατά 28,1 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους. Η διατήρηση αυτής της τάσης στα επόμενα τρίμηνα θα αποτελέσει ένα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν σε ένα δύσκολο έτος. Η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank και η Marfin Popular Bank σημείωσαν τις πιο αρνητικές μειώσεις στις συνολικές καταθέσεις τους.
*Η αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των 6 τραπεζών στο τρίτο τρίμηνο ξεπέρασε το 10% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2011, με το απόλυτο μέγεθος στα 30,3 δισ. ευρώ, ενώ κινείται με +35% σε σχέση με το τέλος του 2010. Η αύξηση του ρυθμού είναι ιδιαίτερα αρνητικό στοιχείο. Τη μεγαλύτερη αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σημείωσαν η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, με την πρώτη να προσθέτει 572 εκατ. ευρώ και τη δεύτερη 703 εκατ. ευρώ.
*Η μεγάλη μείωση στις χορηγήσεις θα συνεχίσει να αποτελεί μείζον θέμα στα επόμενα τρίμηνα, εφόσον όλα δείχνουν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί. Η μείωση στα δάνεια έχει αρχίσει να προκαλεί αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα από τόκους και συναφείς δραστηριότητες. Στο σύνολο των τραπεζών από τα 269 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 τα δάνεια μειώθηκαν στα 266,8 δισ. ευρώ, κατά 1% ή 2,3 δισ. ευρώ.
*Οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων συνέχισαν την ανοδική πορεία, με τον ρυθμό τους να αυξάνεται και πάλι, μετά από μια πρόσκαιρη μείωσή του στο προηγούμενο τρίμηνο. Στο σύνολο των χορηγήσεων του τρίτου τριμήνου ο δείκτης για τις 6 τράπεζες διαμορφώθηκε στο 11,3% από το 9,8% του προηγούμενου τριμήνου και από 8,9% το πρώτο τρίμηνο του 2011. Το ποσοστό για την Alpha Bank από το 10,9% στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 ανήλθε στο 12,3% στο τρίτο τρίμηνο, ενώ για την EFG Eurobank από το 12,5% στο 13,8%. Για την Εθνική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 11%. Τους χαμηλότερους δείκτες εμφανίζουν η Τράπεζα Κύπρου και η Marfin P.B. με 8,6% και 8,7%.
*Στο μέτωπο των κερδών προ φόρων το τρίτο τρίμηνο τα είχε όλα: Αύξηση ζημιών για την Τράπεζα Πειραιώς, αύξηση ζημιών για την Εθνική Τράπεζα, αύξηση στα κέρδη για την EFG Eurobank, την Alpha Bank και τη Marfin P.B. και μικρή αύξηση για την Τράπεζα Κύπρου.
Για την Alpha Bank στα 44 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα προ φόρων κέρδη το τρίτο τρίμηνο από 10 εκατ. ευρώ το προηγούμενο, ενώ για την Εθνική Τράπεζα τα προ φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημίες 140 εκατ. ευρώ από ζημίες 113 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο του 2011. Για τη Marfin Popular Bank τα κέρδη ανήλθαν στα 5 εκατ. ευρώ από 4,9 εκατ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς στο τρίτο τρίμηνο έγραψε ζημίες προ φόρων 389 εκατ. ευρώ από 9 εκατ. ζημία το προηγούμενο τρίμηνο.
*Οι δείκτες των βασικών εποπτικών κεφαλαίων core tier 1 συνέχισαν την πτωτική πορεία τους και στο τρίτο τρίμηνο του 2011. Με εξαίρεση την Τράπεζα Κύπρου, που ενέγραψε ζημία της τάξης του 50% από τα ελληνικά ομόλογα στα αποτελέσματά της και για την οποία ο δείκτης core tier 1 εμφανίζεται μειωμένος στο 5,8% από 8% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, μεταξύ των λοιπών τραπεζών καμία άλλη δεν προέβη σε σημαντική απομείωση. Η Τράπεζα Πειραιώς ενέγραψε επιπρόσθετα 75 εκατ. ευρώ για το πρώτο PSI και ο δείκτης core tier 1 διαμορφώθηκε στο 7,4%. Για την Alpha Bank διατηρήθηκε στο 10%, για την Εθνική Τράπεζα μειώθηκε στο 9,5% από 10,1% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ για την EFG Eurobank ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 8,3% από 8,5% το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα.