Το επενδυτικό έκτρωμα που επωάζεται υπό την φροντίδα των hedge funds στις μετοχές των τραπεζών είναι άκρως επικίνδυνο

Το επενδυτικό έκτρωμα που επωάζεται στους κόλπους της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και ονομάζεται μετοχές των τραπεζών έχει καταστεί άκρως επικίνδυνο.
Είναι επικίνδυνο και αδιανόητο οι ελληνικές τράπεζες μαζί με τα warrants να αποτιμώνται στα 33 δισεκ. ευρώ και η Deutsche bank μια τράπεζα 4,5 φορές μεγαλύτερη από όλο το ελληνικό banking να αποτιμάται 37 δισεκ.

Οι κορυφαίοι έλληνες τραπεζίτες παίρνουν θέση και κατά ένα παράδοξο τρόπο συμφωνούν.
Τραπεζίτης Α οι μετοχές των τραπεζών είναι φούσκα.
Τραπεζίτης Β αυτό που συμβαίνει στο ΧΑ και στις τράπεζες είναι ηλίθιο
Τραπεζίτης Γ τα hedge funds ψάχνουν κορόιδα και μάλλον θα βρουν πολλά.
(Αν μπορούσαμε να γράψουμε τα ονόματα τους το σοκ θα ήταν πολύ μεγάλο).

Οι τραπεζίτες δεν υποτιμούν την δουλειά τους, δεν αναιρούνται μέσω αυτής της σκληρής κριτικής αλλά ξέρουν πολύ καλύτερα πως παίζεται το παιχνίδι των εντυπώσεων, πως φουσκώνει η φούσκα.

Ο καλύτερος τρόπος για να πειστεί ένας επενδυτής είναι να του παρουσιάζεις αληθοφανή στοιχεία.

Τα hedge funds οι άλλοτε αιμοσταγείς short, οι ακραίοι και επικίνδυνοι κερδοσκόποι αφού έφτασαν το ελληνικό χρηματιστήριο με σχέδιο στις 470 μονάδες έστησαν ένα νέο πάρτι με αφορμή το MSCI, τα warrants και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με στόχο να φουσκώσουν τόσο πολύ τις αποτιμήσεις και μαζί και τα μυαλά των αθώων ελλήνων επενδυτών αλλά και ξένων pension funds ώστε κάνοντας την οικονομική απογραφή του 2013 να μπορούν να ανοίγουν δεκάδες σαμπάνιες Goût de Diamants (που είναι η ακριβότερη σαμπάνια στον κόσμο αξίας 1,2 εκατ στερλινών η κάθε μια….ναι καλά διαβάσατε) εις υγείαν της Ελλάδος.

Δεν είμαστε εναντίον των hedge funds αντιθέτως είμαστε ένθερμοι θιασώτες αλλά αυτό που συμβαίνει στο ελληνικό banking δεν έχει προηγούμενο.
Διαβάζουμε από πολλούς που ανακαλύπτουν τις προοπτικές του ελληνικού banking, τα υπερκέρδη του μέλλοντος, τις συνέργειες, τον πλούτο που θα έρθει και την ίδια ώρα οι τιμές, οι κεφαλαιοποιήσεις φουσκώνουν και φουσκώνουν επικίνδυνα.
Από αυτή την διαδικασία του φουσκώματος, κατάφερε η Ελλάδα να επιτύχει μια πρωτιά.
Η Ελλάδα διαθέτει μια από τις ακριβότερες τράπεζες της Ευρώπης.
Η Εθνική τράπεζα με όρους P/BV αγγίζει το 2,1 που είναι μακρόν το υψηλότερο στο ελληνικό banking για μια τράπεζα που δεν είναι ορθά κεφαλαιοποιημένη καθώς ακόμη διαθέτει οριακούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Η Ελλάδα διαθέτει μια από τις ακριβότερες τράπεζες της Ευρώπης.
Η Εθνική τράπεζα με όρους P/BV αγγίζει το 2,1 που είναι μακρόν το υψηλότερο στο ελληνικό banking για μια τράπεζα που δεν είναι ορθά κεφαλαιοποιημένη καθώς ακόμη διαθέτει οριακούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Αλλά ας δούμε τα δεδομένα γιατί ορισμένοι μπορεί να πουν ότι το συμπέρασμα μας είναι αυθαίρετο.
Η Εθνική διαθέτει tangible book value 4,97 δισεκ. ευρώ αλλά συμπεριλαμβανομένης και της Probank φθάνει στα 5,35 δισεκ.
Ταυτόχρονα θα υποστεί από τα stress tests λόγω της Blackrock μια κεφαλαιακή ζημία κοντά στα 700-800 εκατ ευρώ που σημαίνει ότι τα κεφάλαια θα μειωθούν στα 4,6 δισεκ. ευρώ.
Με την πώληση της Πανγαία και Αστέρα θα μπορούσε να αποκομίσει καθαρό κεφαλαιακό όφελος περί τα 800 εκατ ευρώ άρα θα επανερχόταν στα 5,4 δισεκ. στα επίπεδα τα οποία ήδη βρίσκεται.
Δεν συμπεριλαμβάνουμε συνέργειες καθώς αυτές θα καταγραφούν από το 2015.
Αλλά ακόμη και αν δεχθούμε ότι η τράπεζα αριστεύει σε όλους τους τομείς δεν θα μπορούσαν να προστεθούν πάνω από 350 εκατ χωρίς πώληση θυγατρικής.
Άρα τα 5,4 να φθάσουν στα 5,75 δισεκ. ευρώ ή ακόμη και 6 δισεκ. χωρίς την πώληση του 40% της Finansbank αλλά με πώληση και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Άρα 6 δισεκ. με αποτίμηση πάνω από 11,2 δισεκ. σημαίνει P/BV περί το 1,86.
Μια τράπεζα με 104 δισεκ. ενεργητικό η Εθνική αποτιμάται 11 δισεκ. ευρώ και η Deutsche bank με ενεργητικό σε επίπεδο group 1,92 τρισεκ. ευρώ αποτιμάται στα 37 δισεκ. ευρώ.

Τα ιδιαίτερα στατιστικά του κλάδου

Σε σύνολο 22,4 δισεκ. μετοχών οι ξένοι επενδυτές κατέχουν 1,88 δισεκ. μετοχές δηλαδή το 8,4% του συνόλου των κυκλοφορουσών μετοχών.
Το στοιχείο αυτό έχει στατιστική και μόνο αξία ενώ δεν περιλαμβάνονται τα warrants τα οποία δυνητικά θα μπορούσαν να ασκηθούν.
Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Εθνική που κάποτε οι ξένοι ήλεγχαν το 45% με 50% του μετοχικού κεφαλαίου έχουν περιοριστεί μόλις στο 2% επί των μετοχών.
Το 2% σημαίνει 48 εκατ μετοχές σε σύνολο 2,39 δισεκ. μετοχών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα επίσημα στοιχεία αναφέρεται ότι οι ξένοι κατέχουν 6,7% του μετοχικού κεφαλαίου ή 160 εκατ μετοχές αλλά αφαιρώντας Λάτση και εφοπλιστές που εμφανίζονται ως ξένοι το ποσοστό περιορίζεται στο 2%.
Στην Alpha bank οι συνολικοί μέτοχοι είναι 137,1 χιλιάδες και κατέχουν 1,784 δισεκ. μετοχές πλην του ΤΧΣ που είναι ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 83,66%.
Οι ξένοι ελέγχουν το 45% των 1,784 δισεκ. μετοχών ή 802 εκατ μετοχές.
Στην Πειραιώς οι ξένοι ελέγχουν το 15,3% του μετοχικού κεφαλαίου που σημαίνει 776 εκατ μετοχές.

Υποσημείωση

Είμαστε υπέρ της ανόδου με νόημα, υπέρ των 1250 ή 1400 μονάδων, είμαστε long θεωρητικά καθώς δεν έχουμε για λόγους αρχής ούτε μια μετοχή στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά δεν μπορούμε να γράφουμε αηδίες μόνο και μόνο για να ικανοποιείται η επενδυτική σας όρεξη.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Το επενδυτικό έκτρωμα που επωάζεται υπό την φροντίδα των hedge funds στις μετοχές των τραπεζών είναι άκρως επικίνδυνο”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *