Είχε χάσει ακόμα και τον ύπνο της. Ο φόβος της μήπως χάσει το σπίτι της, την είχε κυριεύσει. Μητέρα δύο μικρών παιδιών κομμώτρια σε χωριό της Μεσαράς και με σύζυγο γεωργό ήταν αδύνατον να ανταπεξέλθει στις δόσεις των δανείων στις τράπεζες. Η «λύτρωση» γι’ αυτήν την τετραμελή οικογένεια ήρθε από το Ειρηνοδικείο Πύργου.
Η απόφαση που εξέδωσε για την περίπτωση της 32χρονης δίνει στη νεαρή μητέρα την προοπτική να ονειρεύεται το μέλλον των παιδιών της, να ζήσει ήρεμα χωρίς τον εφιάλτη των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.
Η απόφαση αυτή είναι σημαντική και για έναν ακόμα λόγο: αν και ελεύθερη επαγγελματίας, το δικαστήριο δέχτηκε ότι δεν είναι έμπορος όπως ορίζει το σχετικό άρθρο του νόμου και άρα είχε την δυνατότητα να υπαχθεί στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά καθώς πρόκειται για ελεύθερη επαγγελματία που ασχολείται περισσότερο με την χειρωνακτική εργασία παρά με εμπορικές πράξεις και συναλλαγές.
Από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, η 32χρονη είχε συνολικές οφειλές σε τράπεζες, ύψους 144.000 ευρώ. Από αυτές τις οφειλές, ποσό 112.000 ευρώ αφορά σε δύο στεγαστικά δάνεια, τα οποία είχε συνάψει για να αναπαλαιώσει το πατρικό της σπίτι και να μείνει με την οικογένεια της. Το υπόλοιπο χρέος αφορά σε τέσσερα καταναλωτικά δάνεια.
Μέχρι και το 2010, η δανειολήπτης κατάφερνε να «κουμαντάρει» τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες. Ωστόσο το επόμενο χρονικό διάστημα, τα πράγματα δυσκόλεψαν οικονομικά. Η δουλειά στο κομμωτήριο «έπεσε» και τα έσοδα κάλυπταν τις βασικές υποχρεώσεις.
Όταν προσέφυγε στην Δικαιοσύνη, ζητώντας να υπαχθεί στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το ύψος των μηνιαίων δόσεων που καλούνταν να καταβάλλει στις τράπεζες ξεπερνούσε τα 1100 (!) ευρώ.
Η απόφαση
Σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου Πύργου, η κύρια κατοικία της 32χρονης, δηλαδή το σπίτι όπου διαμένει με την οικογένεια της, προστατεύεται από την διαδικασία εκποίησης. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα περιουσιακά στοιχεία της.
Η νεαρή μητέρα κατέχει ποσοστό συνιδιοκτησίας σε ένα οίκημα όπου στεγάζεται το κομμωτήριο της, καθώς και σε δύο αγροτεμάχια. Σε ό,τι αφορά στις οφειλές και στο «κούρεμα», το δικαστήριο αποφάσισε τα εξής: την πρώτη τετραετία να καταβάλλει συνολικά ποσό 500 ευρώ προς όλες τις πιστώτριες τράπεζες και με την παρέλευση της τετραετίας,
θα καταβάλλει για 15 χρόνια μηνιαία δόση 370 ευρώ μόνο για την αποπληρωμή των δύο στεγαστικών δανείων και αυτός χωρίς ανατοκισμό. Συνεπώς, προκύπτει ένα «κούρεμα» της τάξης των 60.000 ευρώ με την δανειολήπτρια να καλείται για τα πρώτα τέσσερα χρόνια να καταβάλλει κάτω από το μισό της δόσης που έπρεπε να πληρώνει. Επιπλέον, το σπίτι και τα υπόλοιπα περιουσιακά της στοιχεία παραμένουν «απείραχτα».
Όπως ήταν αναμενόμενο, το περιεχόμενο της απόφασης χαροποίησε την 32χρονη και την οικογένεια της. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, Μανόλη Λιανάκη, ήδη έχουν αποδεχτεί την απόφαση και την έχουν κοινοποιήσει προς τις τράπεζες ώστε να ξεκινήσει, όπως προβλέπει ο νόμος, από τον Νοέμβριο η καταβολή των δόσεων με τα νέα δεδομένα. «Είναι μία απόφαση που «ακουμπάει» το πρόβλημα της υπερχρεωμένης οικογένειας. Δίνει λύση μέσα στο πνεύμα του νόμου, χωρίς να εξαρτάται από τους τύπους και τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που επιβάλλει ο νόμος για την αντιμετώπιση παρόμοιων υποθέσεων. Αποδίδει Δικαιοσύνη. Αφενός μεν βοηθάει μία μικροεπαγελματία και την οικογένεια της να επιβιώσουν, αφετέρου αναγνωρίζει στις πιστώτριες τράπεζες να λάβουν αυτό που πραγματικά τους αναλογεί» δήλωσε στην «Π» ο κ. Λιανάκης.