Σε λαιμητόμο και… με νόμο θα μπουν οι κρατικές δαπάνες από φέτος, ενώ από το 2013 θα πρέπει να ενσωματωθεί ο «δημοσιονομικός κανόνας» και στο Σύνταγμα της χώρας μας!
Παρά τα δάνεια-μαμούθ και το «κούρεμα» του χρέους, η χώρα εισέρχεται στην πιο σκληρή λιτότητα από καταβολής ευρώ. Το κράτος πρέπει να λειτουργεί από φέτος χωρίς να στηρίζεται πια σε δανεικά για να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, αλλά να καλύπτει εκ των ενόντων όλες τις τρέχουσες ανάγκες του.
Όπως διαβάζουμε στο protothema.gr, η Τρόικα θα ελέγχει πλέον μέρα με τη μέρα και μήνα με το μήνα, τα λεφτά που «βάζει» η χώρα μας στον «κλειστό λογαριασμό» για την αποπληρωμή του χρέους, ο οποίος θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στον λογαριασμό αυτόν θα «πέφτουν», εκτός από τα 130 δισ. που θα μας δανείσουν ευρωπαίοι εταίροι και ΔΝΤ, όλα τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, αλλά και τα φορολογικά έσοδα που θα εισπράττει το κράτος.
Στον τελικό έλεγχο κάθε τριμήνου, η αποστολή των ελεγκτών της Τρόικα -που όπως συμφωνήθηκε θα εγκατασταθούν μόνιμα στη χώρα μας- θα διαπιστώνει αν το ελληνικό Δημόσιο τήρησε την υποχρέωσή του και αν έπιασε το στόχο. Αν λείπουν χρήματα, τότε θα μπορεί να επιβάλει άλλους τρόπους και περικοπές άμεσης απόδοσης, για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» των εσόδων.
Ειδικά από το 2013 ως το 2015 πρέπει η χώρα να παράγει διαρκώς πρωτογενή πλεονάσματα. Ο,τι πλεόνασμα δημιουργείται, θα κρατείται από τον λογαριασμό αυτόν για να πληρωθεί χρέος. Αλλά και για φέτος όπου προβλέπεται ότι η Ελλάδα δεν θα βάλει ούτε ένα ευρώ, αφού προβλέπεται έλλειμμα 1%, αν ο στόχος αυτός δεν ευοδωθεί θα πρέπει η «μαύρη τρύπα» να καλυφθεί με άλλους τρόπους, όπως πάγωμα πληρωμών σε προμηθευτές ή ακόμα και σε μισθούς και συντάξεις!
«Πάνε περίπατο» έτσι πρακτικές του παρελθόντος όπως της μετάθεσης προθεσμιών πληρωμής φόρων ή της καθυστέρησης στην αποστολή εκκαθαριστικών ή και της προώθησης των αποκρατικοποιήσεων.
Για παράδειγμα, το δημόσιο συνεχίζει να καθυστερεί να αποστείλει εκκαθαριστικά για εισπράξει 1,1 δισ. ευρώ από φόρους ακινήτων περασμένων ετών (ΕΤΑΚ 2009, ΦΑΠ 2010 και 2011) και αναβάλλει την αποστολή τους αν και είναι ήδη έτοιμα επειδή π.χ. επίκεινται εκλογές, με το σκεπτικό ότι «θεωρούνται έσοδα του 2012» και μπορούν να εισπραχθούν μέχρι και τον Δεκέμβριο.
Ετσι όμως δημιουργείται ένα «κενό» στο α΄ τρίμηνο του έτους, που στο εξής θα παίζει καθοριστικό ρόλο για να διαπιστωθεί αν τα υπόλοιπα έσοδα ήταν επαρκή για να καλύψουν την υστέρηση. Μόνο στην περίπτωση που θα έχουν προκύψει πχ ικανά έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, οι ελεγκτές δεν θα απαιτήσουν άλλες περικοπές.
Διαφορετικά μπορεί να επιλεγούν λύσεις ανάγκης και, εφόσον το κενό αναπληρωθεί με καθυστέρηση σε επόμενο τρίμηνο, τότε θα μπορούν να γίνουν αναδρομικά και οι πληρωμές που «πάγωσαν».
Στον ειδικό λογαριασμό που θα δημιουργηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα αφόρα στην αποπληρωμή του χρέους, θα ενσωματωθούν επιπλέον όλα τα έσοδα και από φορείς του δημοσίου, ακόμα και από τους ΟΤΑ! Έτσι θα παρακολουθούνται και θα δεσμεύονται άμεσα τα έσοδά τους, ανάλογα με τα χρέη που πρέπει να εξυπηρετήσουν, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως του Δήμου Ζωγράφου που παραλίγο να «τινάξουν στον αέρα» το Μνημόνιο και τις συμφωνίες με τους δανειστές.
Στο λογαριασμό αυτό θα εντάσσονται τα λεφτά του νέου δανείου (130 δισ. ευρώ) αλλά και τα έσοδα του από αποκρατικοποιήσεις ή από φορολογικές πηγές που θα πηγαίνουν στην πληρωμή των τοκοχρεολυτικών δόσεων. Ο λογαριασμός θα παρακολουθείται από το υπουργείο Οικονομικών, από την ΤτΕ και από την Τρόικα που θα ελέγχει τόσο την αποπληρωμή του δανείου όσο και το σύστημα δαπανών της γενικής κυβέρνησης.
Μέχρι η ελληνική οικονομία να έχει πρωτογενή πλεονάσματα (το 2013), ο λογαριασμός θα τροφοδοτείται αποκλειστικά με τα δάνεια της τρόικα και στη συνέχεια και με μέρος των πρωτογενών πλεονασμάτων ή και έσοδα αποκρατικοποιήσεων ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή κάλυψη των δανείων.
Ο μηχανισμός παρακολούθησης όπου θα μετέχει η ομάδα δράσης της Ε.Ε., η ΕΚΤ, το ΔΝΤ. θα εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα και θα παρακολουθεί και θα ελέγχει συνεχώς την πορεία του Μνημονίου και ειδικά των εσόδων και των δαπανών.