Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, από τον Δεκέμβριο του 2009 μέχρι και τον Ιανουάριο της φετινής χρονιάς, οι καταθέσεις στον ιδιωτικό τομέα έχουν μειωθεί κατά 28%.
Συγκεκριμένα, για τον Ιανουάριο είχαμε νέα μείωση στις καταθέσεις κατά 2,9% και διαμορφώθηκαν στα 174,9 δις ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, εκτιμούν πως στο τέλος του 2012, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες θα έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 150 δις ευρώ.
Η ζημιά αυτή είναι πολύ μεγάλη για την ελληνική οικονομία, αλλά και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Oι ελληνικες εμπορικες τραπεζες το Δεκεμβρη του 2009 ειχαν περιπου 23 δις Ευρω αποθεματικα (ρευστο στα ταμεια τους δηλαδη) και 240 δις Ευρω σε καταθεσεις (που ομως δοθηκαν σε δανεια).
Σημερα εχουν 175 δις οπως λεει το παραπανω αρθρο σε καταθεσεις … αρα αναληφθηκαν 65 δις απο τους καταθετες απο τοτε μεχρι σημερα.
Αν εξαιρεσουμε τα 23 δις σε ρευστο που υπηρχαν στα ταμεια τους απο καπου βρηκαν τα υπολοιπα 42 δις.
Δεδομενης της κρισεως η οποια ηδη υφιστατο απο το 2008 στην αγορα με ακαλυπτες επιταγες αξιας δισεκατομμυριων Ευρω … ερωτουνται οι τραπεζες που βρηκαν τοσα πολλα λεφτα για να πληρωσουν τις αναληψεις που εκτελεσαν μεταξυ 2009 και 2012.
Ειναι απλο … απο τα δανεια της ΕΚΤ που πηραν με εγγυησεις ελληνικου δημοσιου.
Επειδη ομως η ΕΚΤ θεωρουσε και θεωρει οτι τα ελληνικα εχεγγυα δεν ειναι μεγαλης αξιοπιστιας ζητουσε και ζηταει εχχεγγυα διπλης αξιας απο το ποσο που δανειζει στις τραπεζες.
Αρα, το ελληνικο δημοσιο εδωσε 150 δις εγγυησεις για να εισπραξουν οι τραπεζες 75 δις.
Τα 65 δις απο αυτα αναληφθηκαν απο καταθετες και τα υπολοιπα πηγανε ειτε Βαλκανια για να υποστηριχθουν οι εκει επενδυσεις των ελληνικων τραπεζων ειτε χαθηκαν στο δρομο (Ταμειο Στηριξης).
Βεβαια, υπαρχει και το χαρτοφυλακιο των τραπεζων που θεωρητικα αξιζει 240 δις γιατι τοσα δανεια δωσανε.
Αυτο το χαρτοφυλακιο αν εχει εγγυησεις ειναι μονο τα στεγαστικα που αξιζουν 80 δις και τα επιχειρηματικα/επαγγελματικα που αξιζουν 120 δις.
Αυτες οι ιδιες εγγυησεις των τραπεζων δεν εχουν καμια αξια για την ΕΚΤ διοτι οι πραγματικες επισφαλειες τους εχουν ξεπερασει το 35%.
Συνεπως, οι τραπεζες ζουν και αναπνεουν ακομα λογω της στηριξης που τις παρεχει το κρατος … ενα κρατος που ενω εχει δωσει εγγυησεις ανω των 150 δις Ευρω για αυτες στην ΕΚΤ δεν ζητησε τουλαχιστον ενα παγωμα δοσεων σε ολα τα δανεια για εστω 3 χρονια.
Και ουτε προκειται !!!
Οπως βλεπουμε η τραπεζοεξισωση στην Ελλαδα δεν λυνεται με μαθηματικα της αγορας.
ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ !!!