Το «κούρεμα» τέλειωσε, ώρα για το «ξύρισμα» γράφαμε προ ημερών καθώς γνωρίζαμε καλά ότι η «επιτυχία» του PSI σημαίνει το ξεκίνημα του μεγάλου δράματος της ελληνικής κοινωνίας. Προς επιβεβαίωση αυτών ήρθε σήμερα το υπουργείο Εργασίας να μας θυμίσει ότι ψηφίστηκε το νέο Μνημόνιο που προβλέπει μεγάλες μειώσεις στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Το σοκ είναι τόσο μεγάλο που από αύριο εκατομμύρια εργαζόμενοι θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται τι τους περιμένει. Διότι κάποιοι τεχνηέντως πέρασαν μέχρι σήμερα τη λογική ότι οι μειώσεις αφορούν τον πρώτο μισθό ή τους νεοπροσλαμβανόμενους.
Δυστυχώς, έρχεται απίστευτη λαίλαπα, αδιανόητη μείωση των μισθών που θα φέρει στην Ελλάδα μεγάλη φτώχεια.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου, ουσιαστικά, από τα μέσα Μαΐου για τους περισσότερους υπαλλήλων θα είναι δυνατή η μείωση των μισθών ακόμη και πάνω από 30%. Η μετενέργεια στις συμβάσεις ισχύει μέχρι 14 Μαΐου κι αν δεν υπογραφεί συλλογική σύμβαση τότε αυτόματα μπορεί ο εργοδότης να καταργήσει επίδομα γάμου (10%) αλλά και επιδόματα ωρίμανσης, δηλαδή τριετίες, πενταετίες κ.λπ. Διασώζονται βασικός μισθός ή ημερομίσθιο, τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας.
Κατά τη διάρκεια του τριμήνου μπορούν να υπογραφούν συλλογικές ή και ατομικές συμβάσεις κι εννοείται ότι κανένας εργοδότης δε θα συμφωνήσει σε… αυξήσεις. Αντιθέτως θα μπορεί πλέον να ρίξει γερό τσεκούρι στους μισθούς και μάλιστα χωρίς να ρωτήσει τους εργαζόμενους οι οποίοι μετά το Μάιο δεν έχουν κανένα λόγο στα δεδουλευμένα τους.
Επίσης, να υπενθυμίσουμε ότι η εγκύκλιος προβλέπει ότι 586,08 ευρώ (-22%) για τον πρώτο μισθό του αμειβόμενου με την ΕΓΣΣΕ ή στα 510,95 ευρώ (-32%) για τον νέο ηλικίας έως 25 ετών. Αν ο νέος απασχολείται σε κλάδο με υψηλότερο κλαδικό μισθό η μείωση μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει το 47%!
Οι συλλογικές συμβάσεις που βρίσκονται σε ισχύ, ήδη 24 μήνες μέχρι την 14-2-12 ή και περισσότερο, λήγουν μετά την παρέλευση ενός έτους, δηλ. στις 14-2-13 και τότε ξεκινά το νέο καθεστώς.
Εάν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης αποτύχουν, η προσφυγή στη διαιτησία είναι δυνατή μόνο εάν συναινούν και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, δηλαδή με κοινή συμφωνία των μερών και όχι μονομερώς. Με λίγα λόγια δηλαδή, αν ο εργοδότης δεν συμφωνεί η διαιτησία δεν υφίσταται.
Μιλάμε για πλήρη καταβαράθρωση του εργασιακού συστήματος. Έρχεται εργασιακός Μεσαίωνας που είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση την οικονομία. Όμως, η τρόικα και οι εγχώριοι φίλοι της πετυχαίνουν αυτό που θέλουν. Να κάνουν την Ελλάδα φθηνή μισθολογικά αλλά ακριβή στα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Και να αποκλείσουν εκατομμύρια πολίτες από μια καλύτερη ζωή.