Άρχισε από χτες και επισήμως η διαπραγμάτευση των νέων ελληνικών κρατικών ομολόγων με σημαντική έκπτωση η οποία αποτυπώνει το κλίμα απαισιοδοξίας των επενδυτών για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας.
Χάρη στην ισχυρή συμμετοχή στο ελληνικό PSI που έφτασε το 85% αλλά και την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης που δέσμευσαν το σύνολο των ομολογιούχων που διέθεταν τίτλους ελληνικού δικαίου, έγινε χτες η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με διαγραφή 105 δις ευρώ ελληνικού ομολογιακού χρέους. Οι επενδυτές πήραν νέα ομόλογα με ονομαστική αξία χαμηλότερη της μισής, με χαμηλότερο επιτόκιο και με μεγαλύτερη διάρκεια λήξης. Αλλά αν και είναι πλέον σίγουρο ότι η Ελλάδα θα πάρει τα κεφάλαια που χρειάζεται από την Ευρώπη, οι νέες σειρές των ελληνικών κρατικών ομολόγων που εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση τιμολογήθηκαν στα 22 ως 26 σεντ το ευρώ, επίπεδα τιμών που φυσιολογικά συνδέονται με ένα άκρως πιεσμένο χρέος.
Τα νέα ελληνικά ομόλογα έχουν διάρκεια αποπληρωμής από 11 ως 30 χρόνια και κλιμακωτό κουπόνι. Το κουπόνι τους ξεκινά από 2% ως το 2015, 3% από το 2016 ως το 2020, 3.65% το 2021 και 4.3% από το 2022 ως το 2042.
«Εκτιμώντας το μέλλον, αναμένουμε να αυξηθούν οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, και πιθανότατα πολύ γρήγορα, ακόμα και την επαύριο της συμφωνίας για την ανταλλαγή του. Ο κίνδυνος εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος παραμένει πολύ υψηλός ενώ ακόμα και αν η επόμενη κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στην λιτότητα, η συνεχιζόμενη ύφεση της οικονομίας απειλεί να αποκαλύψει πολύ γρήγορα την αισιόδοξη φύση των νέων στόχων του χρέους – στο 120.5% του ΑΕΠ το 2020», σημείωσαν οι αναλυτές της Rabobank.
Οι ανησυχίες για την οικτρή δημοσιονομική θέση της Ελλάδας είναι πιθανό να ενισχυθούν εκ νέου όταν θα τελειώσουν τα κονδύλια της ευρωπαϊκής διάσωσης το 2014. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία έδειξαν ότι το ελληνικό ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο συρρικνώθηκε σε ετήσιο επίπεδο κατά 7.5%. Η ύφεση αυτή που ακολούθησε την κάμψη του ελληνικού ΑΕΠ κατά 5% το προηγούμενο τρίμηνο ήταν βαθύτερη από ό,τι ανέφεραν οι προηγούμενες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ που την έφερναν κοντά στο 7%. Με άλλα λόγια η ελληνική οικονομία υποχωρεί υπό την πίεση της λιτότητας όλο και περισσότερο καθώς η χώρα βρίσκεται στην πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης.
Η επίμονη αδυναμία της ελληνικής οικονομίας θα απειλήσει σοβαρά τις προσπάθειες της Ελλάδας να ελέγξει το δυσθεώρητο χρέος της. Υπό τις παρούσες συνθήκες το δημόσιο χρέος αναμένεται στο 120.5% του 2020, σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο.
Παρά ταύτα δεν είναι όλοι οι παράγοντες της αγοράς αρνητικοί σε σχέση με τους νέους ελληνικούς τίτλους και κάποιοι traders ανέφεραν ότι υπάρχουν πυρήνες ενδιαφέροντος για τα νέα ελληνικά ομόλογα.
«Υπήρξαν αγορές από διαχειριστές κεφαλαίων που εκτιμούν ότι θα δούμε αύξηση τιμών των νέων ελληνικών τίτλων από 5% ως 10% μέσα στους επόμενους μήνες», δήλωσαν traders στο Λονδίνο. Από την άλλη μεριά όμως επειδή τα φυσικά πρόσωπα δεν έχουν πάρει ακόμα τους τίτλους τους, είναι πολύ πιθανό ότι αυτά θα πιέσουν την αγορά επιδιώκοντας να πουλήσουν τα ομόλογά τους.
Ως μέτρο των δυσκολιών που αναμένεται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, η καμπύλη αποδόσεων των νέων ελληνικών ομολόγων εμφανίζεται αντεστραμμένη – δηλαδή οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων είναι υψηλότερες από των μακροπρόθεσμων, γεγονός που με τη σειρά του υποδεικνύει αυξημένο βραχυπρόθεσμο κίνδυνο.
Το νέο ελληνικό ομόλογο με λήξη το 2023 έχει απόδοση 18.3% ενώ το νέο ελληνικό ομόλογο με λήξη το 2042 έχει απόδοση 13.5%. Αυτά τα επίπεδα αποδόσεων καθιστούν τα ελληνικά ομόλογα τα ομόλογα με τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρωζώνη, αντανακλώντας τις επίμονες ανησυχίες σχετικά με πιθανά μελλοντικά επεισόδια στο δράμα του ελληνικού χρέους. Και για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης τα 10ετή πορτογαλικά ομόλογα σήμερα διαπραγματεύονται με αποδόσεις κοντά στο 13.38% ενώ τα πορτογαλικά με λήξη το 2037 έχουν αποδόσεις περί το 10.57%.
www.banksnews.gr