Στην «κόψη του ξυραφιού» κινείται η διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με τον κίνδυνο αποτυχίας του PSI να παραμένει ορατός εξαιτίας της άρνησης του ιδιωτικού τομέα και των ασφαλιστικών Ταμείων να συμμετάσχουν εθελοντικά στο «κούρεμα».
Χθες, η κυβέρνηση έσπευσε να ρυθμίσει το θέμα των ομολόγων ύψους 6,9 δισ. ευρώ που έχουν στην κατοχή τους οι ΔΕΚΟ και τα οποία είχαν εξαιρεθεί από την εφαρμογή της ρήτρας υποχρεωτικής συμμετοχής (CACs). Ως εκ τούτου για τα συγκεκριμένα ομόλογα δεν είχαν θεσπιστεί CACs, γεγονός το οποίο θορύβησε κάποιους τραπεζίτες οι οποίοι εκτίμησαν ότι με τον τρόπο αυτό ορισμένοι θα έχουν μικρότερες ζημίες από το PSI σε σχέση με τους υπόλοιπους που θα συμμετάσχουν στη συμφωνία.
Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών κατάφεραν με διαδικασίες εξπρές να ξεπεράσουν τα νομικά εμπόδια που υπήρχαν για τα ομόλογα των ΔΕΚΟ, που εξαιτίας των δημοσιευμάτων περί εξαίρεσης από την εφαρμογή των ρητρών συλλογικής δράσης είχαν προκαλέσει μεγάλα αναστάτωση στην αγορά.
Το «σοκ» βέβαια ήταν μεγαλύτερο για το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση Παπαδήμου που τις τελευταίες ημέρες βιώνει το «θρίλερ» του PSI. Την Πέμπτη το βράδυ κλείνουν οι προσφορές για την συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων ενώ μέχρι σήμερα το απόγευμα στις 4 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) που σημαίνει 5 ώρα Αθήνας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει τη δυνατότητα να κάνει πράξει αυτό που είχε συζητήσει προχθές με τον Λουκά Παπαδήμο: αν θα πάει σε παράταση του προγράμματος του PSI.
Μπορεί η κυβέρνηση να πιέζεται από το ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Μαρτίου, όμως έχει στην διάθεσης 4 ημέρες προθεσμία για να το πληρώσει. Δηλαδή μέχρι τις 24 Μαρτίου. Θεωρητικά αυτό το διάστημα μπορεί να το εκμεταλλευτεί το οικονομικό επιτελείο από την στιγμή που η ανταπόκριση των ιδιωτών στο PSI είναι περιορισμένη και να δώσει ένα νέο περιθώριο στις προθεσμίες ανταλλαγής των ομολόγων.
Οι διοικήσεις των έξι μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας ανακοίνωσαν πως θα συμμετάσχουν στο PSI μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Θετικά για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων είχαν απαντήσει μέχρι χθες το βράδυ έξι ταμεία: Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΕΤΕΑΜ και το Ταμείο ασφαλισμένων σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας.
Ενώ πέντε απάντησαν αρνητικά: Ταμείο Επιστημόνων, ΕΤΑΤ-ΜΜΕ, Σωμάτων Ασφαλείας, Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα και Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα. Σήμερα αναμένονται αποφάσεις από το ΤΕΑΔΥ και τον ΟΑΕΕ.
Τα Ταμεία έχουν τίτλους αξίας περίπου 6,4 δισ. ευρώ. Εξ όσων έχουν απαντήσει θετικά τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους υπολογίζονται σε περίπου 2,7 δισ. ευρώ και για όσα αρνήθηκαν περίπου 2 δισ. ευρώ. Όσο για το ΤΕΑΔΥ και τον ΟΑΕΕ των οποίων οι αποφάσεις εκκρεμούν για σήμερα, τα ομόλογα που κατέχουν υπολογίζονται σε 1,7 δισ. ευρώ.
Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων, που κατέχουν το ένα τρίτο των διεπομένων από ελληνικό δίκαιο ομολόγων (περί τα 60 δισ. ευρώ επί συνόλου 177 δισ., με το ποσό να ανεβαίνει στα 209 δις. αν συνυπολογιστούν και τα εκτός ελληνικού δικαίου) καλύπτει το μίνιμουμ ποσοστό του 66,67%.
Αν η συμμετοχή δεν πιάσει το προηγούμενο όριο ασφαλείας τότε υπάρχουν δύο εναλλακτικές:
1. Ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης στην περίπτωση που η συμμετοχή απλώς ξεπεράσει το όριο ασφαλείας. Τα CACs ενεργοποιούνται αν το όριο συμμετοχής υπερβεί το 75%.
2.Ακύρωση της διαδικασίας και το ελληνικό δημόσιο επανέρχεται με πρόταση γενικευμένου κουρέματος 90%.
Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr