Βήμα – βήμα το PSI και η «επιλεκτική χρεοκοπία«. Άλλα 2 δισ. ευρώ, συνολικά 9 δισ. ευρώ θα πρέπει να βάλουν από την τσέπη τους οι τεαπεζίτες και οι μέτοχοι.
Πάνω από κάθε προσδοκία κινούνται οι ζημιές που θα κληθούν να γράψουν οι τράπεζεςαπό το κούρεμα των ομολόγων. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ομόλογα ύψους 43 δισ. ευρώ. Ο συνυπολογισμός στο
κούρεμα και των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες στις τέσσερις ζημιογόνες ΔΕΚΟ (ΟΣΕ, ΕΑΒ, ΕΑΣ, ΟΑΣΑ) ύψους 11 δισ. ευρώ, ανεβάζει το προς κούρεμα ποσό χρέους των τραπεζών σε 50 δισ. ευρώ. Έχει γίνει γνωστό ότι μόνο η Eurobank έχει μικρή θέση σε δάνεια προς ΔΕΚΟ. Κατά τα άλλα, τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν 22 δισ. ευρώ και οι ιδιώτες 3 – 5 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο χρέος έως τα 206 δισ. ευρώ, ήτοι 123 δισ. ευρώ, βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια των ξένων ιδιωτών θεσμικών εκ των οποίων υπολογίζεται πως τα 15 – 17 δισ. ευρώ ελέγχονται από τα hedge funds.
Οι τραπεζίτες, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, αφού αν θέλουν να κρατήσουν τα ‘μαγαζιά” τους θα πρέπει είτε να προχωρήσουν άμεσα σε πωλήσεις παγίων, είτε να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου. Αν είχαν αρχικά υπολογιστεί 7 δισ. ευρώ συμμετοχή των ίδιων των τραπεζών για να καλύψουν τις ζημιές, τώρα θα χρειαστούν άλλα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, εκτιμούν πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αντιστοίχως, αν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών προσδιορίζονται σε 12 δισ. ευρώ, αναθεωρούνται και αυτές στα 14 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει μόνο και μόνο από τη διεύρυνση του κουρέματος κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες (από το 50% στο 53,50%).
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος εμφανίζεται αισιόδοξος σχετικά με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για την οποία, όπως είπε χθες, αρχικώς είχαν προβλεφθεί 40 δισ. ευρώ και τώρα θα είναι διαθέσιμα 50 δισ. ευρώ αν το απαιτήσουν οι ανάγκες. Εντούτοις, σύμφωνα με τον υπουργό η Τράπεζα της Ελλάδος έχει κάνει πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών θα προκύψει μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της άσκησης της BlackRock που γίνεται από την Bain και την Τράπεζα της Ελλάδος. Αντιστοίχως, αν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών προσδιορίζονται σε 12 δισ. ευρώ, αναθεωρούνται και αυτές στα 14 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει μόνο και μόνο από τη διεύρυνση του κουρέματος κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες (από το 50% στο 53,50%).
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σήμερα ή το αργότερο αύριο, θα κατατεθεί στη Βουλή και η ρύθμιση για τις ρήτρες συλλογικής δράσης, τα λεγόμενα CACs, για την ανταλλαγή των ομολόγων. Η ενεργοποίησή τους θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή των ιδιωτών στην ανταλλαγή των ομολόγων με στόχο να επιτευχθεί συμμετοχή στα επίπεδα που προβλέπονται από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Αρμόδια στελέχη, πάντως, εκτιμούν ότι η ενεργοποίησή τους είναι αναπόφευκτη για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Η πρόσκληση της ανταλλαγής απευθύνεται σε ιδιώτες ομολογιούχους που κατέχουν ελληνικό χρέους ύψους 206 δισ. ευρώ. Οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα κληθούν να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με νέα ομόλογα που θα εκδώσει η Ελλάδα. Τα νέα ομόλογα διάρκειας 30 ετών, θα έχουν ονομαστική αξία ίση με το 31,5% της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων και παράλληλα οι ομολογιούχοι θα πάρουν βραχυπρόθεσμους τίτλους του EFSF διάρκειας 24 μηνών, ονομαστικής αξίας ίσης με το 15% των ομολόγων που ανταλλάχθηκαν.
Σε ό,τι αφορά στο κουπόνι των νέων ομολόγων, μετά από μία πραγματικά επίπονη και μακρά διαπραγμάτευση και με το IIF και την τρόικα, συμφωνήθηκε επιτόκιο 2% μέχρι το 2014, 3% μεταξύ 2015 και 2020 και 4,3% για την υπολειπόμενη διάρκεια. Οι ομολογιούχοι θα λάβουν επίσης τίτλους συνδεδεμένους με το ΑΕΠ της Ελλάδας, που θα έχουν αξία ίση με την ονομαστική των νέων ομολόγων. Οι τίτλοι αυτοί θα αποδίδουν ετήσιες καταβολές, αρχής γενομένης από το 2015, ίσες με το 1% της ονομαστικής τους αξίας, στην περίπτωση που το ονομαστικό ΑΕΠ υπερβεί ένα προκαθορισμένο όριο και η χώρα εμφανίζει θετική ανάπτυξη σε πραγματικούς όρους υψηλότερη σε σχέση με στόχους που έχουν τεθεί.
Η έναρξη της διαδικασίας της ανταλλαγής των ομολόγων φέρνει επί τάπητος και το πολυσυζητημένο και κρίσιμο θέμα της ενεργοποίησης ή όχι των CDS. Ο κ. Βενιζέλος είπε χθες ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, κατά την περίοδο ανταλλαγής των ομολόγων, θα χαρακτηρίσουν τα ελληνικά ομόλογα μη επιλέξιμα για τη χρηματοδότηση των τραπεζών, δηλαδή θα κηρύξουν τη χώρα σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default). Διαβεβαίωσε όμως ότι υπάρχει ήδη πλήρης μηχανισμός κάλυψης των αναγκών του συστήματος σε ρευστότητα και θα διατεθούν όλα τα αναγκαία κεφάλαια αν προκύψει σχετική ανάγκη, κάτι που πάντως ο ίδιος δεν θεωρεί πιθανό. Δεν επεκτάθηκε όμως στο θέμα της ενεργοποίησης των CDS, το οποίο μένει να κριθεί πλέον μέσα από τους διεθνείς μηχανισμούς που υπάρχουν για τον σκοπό αυτό.
reporter.gr