Η σκηνή εκτυλίσσεται σε πολύ γνωστή τράπεζα της Ελβετίας, αρκετά χρόνια πριν.
Ισχυρός εφοπλιστής, ελληνικής καταγωγής, της ποντοπόρου ναυτιλίας βρίσκεται ένα πρωινό στην τράπεζα και συζητά με ένα από τα ηγετικά της στελέχη για τις υποθέσεις του που σχετίζονται με την ναυτιλία.
Ο εφοπλιστής, παλιός πελάτης της τράπεζας και με αρκετά «κομμάτια», όπως λέγονται τα πλοία στη συνήθη διάλεκτο τους, τύχαινε πάντα συγκεκριμένων περιποιήσεων, στα «ρετιρέ» της τράπεζας. Εκείνο το πρωινό έβλεπε γύρω του μια νευρικότητα από την πλευρά του προσωπικού, μάλλον ασυνήθιστη. Ακόμη και ο διευθυντής με τον οποίο μιλούσε και συνεργαζόταν συνήθως, έδειχνε αποσπασμένος και βιαστικός. Ανώτεροι υπάλληλοι έμπαιναν και έβγαιναν στο γραφείο, μιλώντας στον διευθυντή της τράπεζας. Ρώτησε ο εφοπλιστής τι συμβαίνει. Γιατί υπάρχει αυτή η ασυνήθιστη νευρικότητα.
«Περιμένουμε έναν πολύ μεγάλο πελάτη» του είπε ο διευθυντής και έτσι εξήγησε την αναταραχή. Μάλλον έκπληκτος ο εφοπλιστής, ο οποίος και αυτός κάθε άλλο παρά μικρός πελάτης θεωρείτο και έχοντας μπει σε περιέργεια, αφού του είπε ο συνομιλητής του ότι ο «μεγάλος» πελάτης είναι και αυτός ελληνικής καταγωγής, τελείωσε όπως –όπως τη συζήτηση, έδωσε ένα επόμενο ραντεβού με τον διευθυντή για την άλλη μέρα το πρωί και αφού μάζεψε τα πράγματα του, κινήθηκε προς την έξοδο της τράπεζας.. Όπως έβγαινε ήταν η ώρα που έμπαινε ο «μεγάλος πελάτης». Έκπληκτος ο εφοπλιστής είδε ότι αυτός ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος !
Την ιστορία μου την είχε διηγηθεί ο εφοπλιστής προσωπικά, πολύ καιρό τώρα, με το ερώτημα τι τελικά συμβαίνει στην Ελλάδα. Την ανασύρω τώρα εξαιτίας της επικαιρότητας.
Η υπόθεση και η περίπτωση Τσοχατζόπουλου δεν είναι μοναδική. Θα πρέπει λοιπόν, άσχετα με το τι θα επακολουθήσει και αν είναι μάλλον ακραίο και αψυχολόγητο ότι τον συλλάβανε, παραμονές του Πάσχα και θα μείνει μέχρι τη Δευτέρα στη ΓΑΔΑ, να δούμε γενικότερα κάποιες παραμέτρους.
Ο Τσοχατζόπουλος, κύριος εκπρόσωπος από το ΠΑΚ των «ξυπόλητων» και των «ταβλαδόρων» του αντιδικτατορικού αγώνα, που έγιναν κατεστημένο εξουσίας τις προηγούμενες δεκαετίες, είναι μια κλασική περίπτωση υπουργού, που έγινε αδικαιολόγητα πλούσιος. Έχει άλλωστε στην κατοχή του 23 ακίνητα. Υπουργός Άμυνας για πολλά χρόνια, εκτελεστής της περίφημης «αγοράς του αιώνα» επί πρωθυπουργίας Σημίτη, που υπερχρέωσε τη χώρα, αφήνοντας όμως τις ένοπλες δυνάμεις με άχρηστο οπλισμό, με στοιχεία σημαντικής εμπλοκής του στις προμήθειες των γερμανικών όπλων και ειδικά των υποβρυχίων, που έμενε όμως απολύτως καλυμμένος από τη συστημική διαφθορά, που «κυβερνά» την Ελλάδα.
Η Δικαιοσύνη και οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας κινήθηκαν με μεθοδικότητα και παρά την αθωωτική κατάληξη της σχετικής Εξεταστικής της Βουλής για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, προχώρησαν στην σύλληψη του Τσοχατζόπουλου και των εμπλεκόμενων στις off shore του. Αυτό συνέβη μόλις η Βουλή έκλεισε και ανακηρύχθηκαν εκλογές. Οι κατηγορίες που του απευθύνονται για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και αδικαιολόγητου πλουτισμού, δεν παραγράφονται και δεν εμπίπτουν στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Οι έρευνες της Αστυνομίας αποκάλυψαν από πλάκες χρυσού, μέχρι όπλα. Σημαντικό είναι όμως οι σκληροί δίσκοι από τα κομπιούτερ και άλλα στοιχεία που βρίσκονται υπό έρευνα.
Ο Τσοχατζόπουλος όμως δεν είναι μόνος του. Η υπόθεση των υποβρυχίων αν ανοίξει πραγματικά και δεν συγκαλυφτεί εμπλέκει από το ΚΥΣΕΑ της εποχής Σημίτη και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων τότε, μέχρι και υπουργούς επόμενων κυβερνήσεων.
Πέραν της υπόθεσης αυτής πολύ ενδιαφέρον θα έχει στη βάση των ίδιων κατηγοριών να ανοίξει και ο φάκελος Siemens, αφού η διαφυγή του «πράκτορα» του Βερολίνου, Χριστοφοράκου, δεν έσβησε τα ίχνη της εμπλοκής των πολιτικών στις υποθέσεις αυτές και πολύ περισσότερο τους «δρόμους του χρήματος» και τις τσέπες που αυτό κατέληξε.
Αυτό που καταρχήν πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι ότι οι υποθέσεις διαφθοράς και οι μίζες κάνουν δεκάδες πολιτικούς, που άσκησαν και ασκούν εξουσία εκβιαζόμενους, από αυτούς που εντός ή εκτός Ελλάδος γνωρίζουν. Επίσης, ότι οι δύο κατηγορίες που απαγγέλλονται στον Τσοχατζόπουλο, μπορούν να ισχύσουν για πολλές περιπτώσεις, διαφορετικές μεταξύ τους, αφού ο ξαφνικός πλουτισμός υπουργών και προσώπων της διοίκησης, που ενεπλάκησαν στις κρατικές προμήθειες δεν μπορεί τελικά να κρυφθεί. Ας δούμε σε μια πρώτη φάση πόσες σύζυγοι πρώην υπουργών αγάπησαν και έμπλεξαν επιχειρηματικά στο real estate και σε ποιες περιόδους. Αν ανοίξει ο δρόμος θα είναι πολύ μακρύς και περιπετειώδης για πολλούς ανθρώπους της εξουσίας και φυσικά ελπιδοφόρος ότι θα υπάρξει μια νέα Ελλάδα, μετά την χρεοκοπία.
Τα ξεχάσατε συναγωνιστές?
Η λήθη είναι θανατηφόρο στοιχείο στην Ιστορία ….
Η πλειοψηφία ημών ήταν στην εφηβική ηλικία το 1981, όταν η τηλεόραση έδειχνε όλους αυτούς τους λιμοκοντόρους-λιγούρηδες του ΠΑΣΟΚ να αναλαμβάνουν την ηγεσία της χώρας …. Όλοι με ζιβάγκο, και σακάκια με το ραμμένο δερμάτινο μπάλωμα στους αγκώνες …. Τώρα, όλοι ζουν στην Εκάλη, έχουν δεκάδες ακίνητα, καταθέσεις στην Ελβετία, και φορούν τουλάχιστον Armani κοστούμια …. Οικονομικό θαύμα ή προσωπικές ικανότητες?
Εγώ είμαι μαλάκας που δεν το κατάφερα?