Νομοσχέδιο-βόμβα για διαταγές πληρωμής κατά του Δημοσίου

Νομοσχέδιο που είναι ήδη έτοιμο από το υπουργείο Δικαιοσύνης δίνει τη δυνατότητα σε όσους χρωστάει το Δημόσιο, να στραφούν για την είσπραξη των απαιτήσεών τους κατά του Δημοσίου με δικαστική απόφαση (διαταγή πληρωμής) άμεσα εκτελεστή, ενώ σε περίπτωση μη είσπραξης των οφειλόμενων, δρομολογείται διαδικασία κατάσχεσης δημόσιας περιουσίας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή», οι ρυθμίσεις αυτές έπρεπε να έχουν από χρόνια γίνει νόμος του κράτους καθώς η κοινοτική οδηγία που τις προβλέπει και ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός Κανονισμός ισχύουν από το 2004.

Η ανάγκη της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης περιλαμβάνεται στις βασικές υποχρεώσεις της χώρας μας, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά άρθρα του λεγόμενου τελευταίου Μνημονίου (νόμος 4152 του 2013). Επιπλέον, ο κίνδυνος να επιβληθεί στη χώρα μας βαρύ πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση στην Οδηγία αλλά και οι ισχυρές πιέσεις των χιλιάδων πολιτών και επιχειρήσεων που τους χρωστάει το Δημόσιο, προσμετρήθηκαν από την κυβέρνηση που προχώρησε στη σύνταξη του νομοσχεδίου.

Με τις διατάξεις του νομοθετήματος προβλέπεται διαδικασία έκδοσης διαταγής πληρωμής -που εκτελείται άμεσα- κατά του Δημοσίου για οφειλές που προέρχονται από συμβάσεις προμηθειών, παροχής υλικών ή άλλες και οι οποίες έχουν εκτελεστεί. Εξαιρούνται ρητά οι απαιτήσεις που προέρχονται από φορολογικές υποχρεώσεις, όπως, για παράδειγμα, επιστροφή φόρων ή καταβολή ΦΠΑ.

Η διαταγή πληρωμής κατά του Δημοσίου προβλέπεται ότι θα εκδίδεται μόνον όταν οι απαιτήσεις των πολιτών ή των επιχειρήσεων είναι «εκκαθαρισμένες και μη αμφισβητούμενες». Το ανώτατο χρονικό διάστημα για την έκδοση της διαταγής πληρωμής προβλέπεται σε 90 ημέρες από τη στιγμή που υποβληθεί η σχετική αίτηση στο αρμόδιο δικαστήριο. Διαταγές πληρωμής για χρέη προβλέπεται ότι μπορούν να εκδοθούν τόσο κατά του Δημοσίου, όσο και κατά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και κατά Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Από το υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρινίζεται ότι κατασχέσεις μπορούν να γίνουν μόνον στην ιδιωτική, λεγόμενη, δημόσια περιουσία και όχι σε κρατικά κτίρια, όπως υπουργεία ή άλλα απαραίτητα για τη λειτουργία της κρατικής μηχανής.

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *