Την αποτυχία του εξωδικαστικού συμβιβασμού στη ρύθμιση χρεών, περιγράφει ο Συνήγορος του Καταναλωτή, τονίζοντας ότι μόνο μία περίπτωση είχε θετική έκβαση, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει δαπάνες 1,5 εκατ. ευρώ.
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση: “Η εν λόγω προσπάθεια πραγματοποιείται στο πλαίσιο δημόσιου Προγράμματος συνολικής δαπάνης 1,5 εκατ. ευρώ για αμοιβές προς συμβεβλημένους δικηγόρους-μέλη Δικηγορικών Συλλόγων και Ενώσεις Καταναλωτών, καθώς και με τη συνδρομή του Συνηγόρου του Καταναλωτή, ο οποίος χωρίς καμία επιχορήγηση εκτελεί επιπλέον το επιτελικό έργο της συλλογής συγκεντρωτικών στοιχείων για τον αριθμό και την έκβαση των υποθέσεων”.
Συγκεκριμένα από τα μέχρι σήμερα στοιχεία που διαθέτει η Αρχή, 14 μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής του νόμου, γνωρίζουμε ότι:
- Οι αιτήσεις στις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των διαδικασιών για την απόπειρα επίτευξης εξωδικαστικού συμβιβασμού των οφειλετών με τους πιστωτές τους με τη συνδρομή Δικηγορικών Συλλόγων και Ενώσεων Καταναλωτών ανέρχονται σε 2.194.
- Για τις αιτήσεις αυτές, στους συνδράμοντες φορείς δικηγόρους και Ενώσεις Καταναλωτών ως αποζημίωση από τα κονδύλια του Προγράμματος αντιστοιχούν έως αυτή τη στιγμή περίπου 100.000 ευρώ.
- Αίσια έκβαση επίτευξης συμβιβασμού έχει υπάρξει μέχρι στιγμής σε μία μόνο περίπτωση.
- Κρίνοντας από τους αριθμούς, συμπεραίνεται ότι: Οι πιστωτές, τραπεζικά ιδρύματα ως επί το πλείστον, εμφανίζουν μια σχεδόν καθολικά αρνητική στάση απέναντι στην προοπτική του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τους οφειλέτες-καταναλωτές.
- Δεδομένης αυτής της αρνητικής στάσης των πιστωτών, οι προοπτικές επίτευξης εξωδικαστικού συμβιβασμού στις υπόλοιπες 2.471 αιτήσεις στις οποίες επί του παρόντος εκκρεμεί η ολοκλήρωση του κύκλου των σχετικών διαδικασιών εκτιμώνται σχεδόν μηδενικές.
- Η εξωδικαστική ρύθμιση χρεών είναι μια διαδικασία αρκετά δαπανηρή για το κράτος, ιδιαιτέρως εν μέσω της τρέχουσας δυσάρεστης οικονομικής συγκυρίας, λαμβανομένου υπόψη ότι έχει αποδειχτεί παντελώς αναποτελεσματική για τους ενδιαφερόμενους οφειλέτες.