Του Κωνσταντίνου Ρομποτή
Αισιοδοξία ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα ξεπεράσει το 80% επί του συνόλου των 206 δις ευρώ (PSI), προκαλούν τα ενθαρρυντικά μηνύματα, που έρχονταν με την μορφή αιτημάτων μέχρι αργά χθες το βράδυ, από τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας. Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα καθώς στις 22.00 Ελλάδας εκπνέει η προθεσμία υποβολής αιτημάτων για εθελοντική συμμετοχή.
Η ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο (Παρασκευή) ενώ πηγές από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφέρουν ότι η σημερινή νύχτα “θα είναι μεγάλη καθώς μέχρι αύριο τα ξημερώματα η Ελλάδα θα μετρά την συμμετοχή”…
Το ποσοστό κρίνει τα CDS
Σε ό,τι αφορά το καυτό θέμα της πληρωμής ή όχι των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) ύψους 3,2 δις δολαρίων, τα οποία έχουν τοποθετηθεί υπέρ της χρεωκοπίας της Ελλάδας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι “εάν το ποσοστό της συμμετοχής, μετά και την ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης (CAC) κάτι που θεωρείται βέβαιο, ανέλθει πάνω από το 80% τότε κερδίζει σημαντικό έδαφος η μη πληρωμή των CDS.
Εξ ου και ο αγώνας δρόμου, παρασκηνιακά και μη, τόσο της ελληνικής κυβέρνησης, αξιωματούχων της ευρωζώνης αλλά και των επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) το ποσοστό να ξεπεράσει το 80% έτσι ώστε να διευκολυνθεί η Διεθνής Ένωσης Ανταλλαγών και Παραγώγων (ISDA) και, λόγω του υψηλού ποσοστού να μην θεωρήσει το ζήτημα πιστωτικό γεγονός και άρα να μην πληρωθούν όσοι πόνταραν κερδοσκοπικά στην χρεωκοπία της Ελλάδας”.
Στόχος των εμπλεκόμενων μερών είναι η πάση θυσία αποφυγή της πληρωμής των CDS με στόχο να μην δημιουργηθεί προηγούμενο και ανοίξει η όρεξη των κερδοσκόπων και αρχίσουν το ποντάρισμα σε χρεωκοπία και άλλων χωρών της ευρωζώνης…
Η συμμετοχή
Αργά χθες το βράδυ το IIF ανακοίνωσε ότι 30 και πλέον μέλη του, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο, που κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 84 δις ευρώ δήλωσαν εθελοντική συμμετοχή και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί έως σήμερα το βράδυ. Σύσσωμες οι ελληνικές τράπεζες δήλωσαν ότι συμμετέχουν εθελοντικά στο PSI με το σύνολο των ομολόγων που διαθέτουν (συν τα δάνεια προς προβληματικές ΔΕΚΟ), ύψους 45 δις ευρώ. Επίσης, συμμετοχή δήλωσαν ήδη και οι δύο κυπριακές τράπεζες, το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου και ο όμιλος της Marfin Popular Bank, οι οποίες διαθέτουν ομόλογα αξίας 3 και 2 δις ευρώ, αντίστοιχα.
Στο μέτωπο των Ασφαλιστικών Ταμείων η Τράπεζα της Ελλάδας που διαθέτει αποθεματικά τους με την μορφή ομολόγων ύψους 18-19 δις ευρώ δήλωσε συμμετοχή ενώ οι διοικήσεις τωνταμείωνμοιράσθηκαν καθώς 9 Ταμεία με ομόλογα 3,3 δις ευρώ αποφάσισαν να μπουν στο PSI ενώ 6 Ταμεία με ομόλογα αξίας 3,4 δις ευρώ αρνήθηκαν. Ωστόσο, με την ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης (CAC) στο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα ενταχθούν αυτόματα ακόμη και όσοι ομολογιούχοι αρνηθούν μέχρι σήμερα το βράδυ είτε πρόκειται για τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες επενδυτές.