Κόκκινα δάνεια – Η τελική λύση…

Με τα προγράμματα συγκέντρωσης οφειλών, τα οποία βρίσκονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα πολύ ψηλά στη λίστα των προωθητικών ενεργειών των τραπεζών, θα μοιάζουν οι νέου τύπου ρυθμίσεις που βρίσκονται στο…
τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενόψει της ολοκλήρωσης της μελέτης της BlackRock. Αυτή τη φορά, ωστόσο, η συγκέντρωση θα αφορά στην ενιαία πολιτική ρύθμισης για την διευκόλυνση εξυπηρέτησης των οφειλών.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κοινοποιηθεί στις τραπεζικές διοικήσεις το πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιβεβαιώνοντας πλήρως το Capital.gr, το οποίο από τον Ιούλιο έκανε λόγο για “κοινό μέτωπο” των τραπεζών στη διαχείριση των προβληματικών δανείων, με σημείο αναφοράς τους δανειολήπτες που διατηρούν δάνεια σε περισσότερες από μία τράπεζες, οι δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων του κλάδου, σε ξένα μέσα, κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά τους, αρμόδια τραπεζικά στελέχη εξηγούν ότι το πλάνο αντιμετώπισης των προβληματικών χορηγήσεων, μετά τη BlackRock II, περιλαμβάνει δύο σκέλη, ωστόσο τίποτα δεν είναι απολύτως βέβαιο από τη στιγμή που οι συζητήσεις συνεχίζονται. Το πρώτο σκέλος αφορά την κοινή αντιμετώπιση, από πλευράς τραπεζών, των δανειοληπτών που έχουν εκκρεμότητες με πολλές τράπεζες και το δεύτερο σχετίζεται με την καλύτερη “οργάνωση” των εν λόγω δανείων στα βιβλία των τραπεζών, βάσει της οποίας προβλέπεται η δημιουργία μίας “bad bank” σε κάθε τράπεζα.

Θα πρέπει, ωστόσο, να διευκρινιστεί ότι το ενδεχόμενο “bad banks” σε κάθε τράπεζα δεν οδηγεί σε λογιστικό όφελος για τις τράπεζες, αλλά εξυπηρετεί μία πιο “οργανωμένη” διαχείριση ή/και την πώληση χαρτοφυλακίων σε distressed funds.

Το ζήτημα της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί την “καυτή” πατάτα για το σύνολο του κλάδου, αφού οι προεκτάσεις του είναι τόσο κοινωνικές, για μεγάλο μέρος των δανειοληπτών και κυρίως των κατόχων στεγαστικών, όσο και λογιστικές, με “φόντο” την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των ελέγχων της BlackRock και της Ernst & Young, για την αξιολόγηση των πρακτικών διαχείρισης των προβληματικών δανείων (Troubled Asset Review) φέρνει άμεσες εξελίξεις.

Στο νέο αυτό πλαίσιο δεν αναμένεται να αλλάξουν κατά πολύ οι εναλλακτικές που προτείνουν οι τράπεζες στους πιστούχους που δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους. Αυτό που θεωρείται βέβαιο πως θα αλλάξει, είναι η στάση των τραπεζών απέναντι σε όσους διατηρούν δάνεια σε περισσότερες από μία τράπεζες. Και αυτοί είναι πολλοί…

Σε μία πρωτοβουλία που θυμίζει τα προγράμματα “όλα σε ένα”, οι πιστωτικοί όμιλοι θα αντιμετωπίζουν από κοινού τους δανειολήπτες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι τράπεζες θα εκτιμούν τις δυνατότητες του υπόχρεου εξετάζοντας τη συνολική τραπεζική εικόνα του, με αποτέλεσμα να προτείνουν λύσεις που θα είναι κοινές για όλες τις υποχρεώσεις του, ανά κατηγορία δανείων, και σε όλες τις τράπεζες. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα δοθεί κίνητρο για “αναβίωση” ορισμένων χορηγήσεων που σήμερα θεωρούνται “νεκρές”.

Τόσο ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Χρήστος Σκλαβούνης, όσο και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου κ. Γιώργος Κουτσός, αναφέρθηκαν, σύμφωνα με ξένα μέσα, στις προτάσσεις της BlackRock. Έκαναν λόγο για κοινή αντιμετώπιση των δανειοληπτών και κοινό πεδίο δράσης.

Εξάλλου, οι προτάσεις της BlackRock θα γίνουν γνωστές στις τραπεζικές διοικήσεις, αφού πρώτα περάσουν από το “φίλτρο” της Τράπεζας της Ελλάδος. Η κεντρική εποπτική Αρχή καλείται να αξιολογήσει τις προτάσεις του αμερικανικού οίκου, συνεκτιμώντας την ελληνική πραγματικότητα και τις υφιστάμενες πρακτικές. Οι προτάσεις αυτές αναμένεται να κινηθούν στο πλαίσιο της κοινής αντιμετώπισης, όχι μόνο σε επίπεδο ισολογισμών αλλά και διαχείρισης πελατών.

Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο ο κ. Σκλαβούνης δήλωσε ότι πρόθεση του ΤΧΣ είναι να παροτρύνει τις τράπεζες να υιοθετήσουν μια προσέγγιση που θα έχει περισσότερο προληπτικό χαρακτήρα σε ό,τι αφορά τους κατόχους δανείων σε περισσότερες από μία τράπεζες.

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
capital.gr

5 σχόλια σχετικά με το “Κόκκινα δάνεια – Η τελική λύση…”

  1. Παπαριές! Σιγά μήν συνεννοηθούν μεταξύ τους κάμποσες τράπεζες μαζί για να κάνουν σε κάποιον κοινή πρόταση! Εδω δέν μπορούν να συνεννοηθούν στους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς και θα πάρουν απο μόνες τους πρωτοβουλία? Το δικαστήριο είναι μονόδρομος….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *