– Όποιος έχει… αυτοκίνητο δεν δικαιούται εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ
– Παγίδα για τα μη ηλεκτροδοτούμενα σπίτια στέλνει στο ταμείο χιλιάδες ιδιοκτήτες που χάνουν το 20%
– Μόνοι κερδισμένοι όσοι έχουν ακίνητο στις 4.000 περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών
– Δείτε ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ και πόσος είναι ο νέος φόρος που θα πληρώσετε
Να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω μέλι, λέει ο λαός και αυτή ακριβώς είναι και η λογική του ΕΝΦΙΑ. Που ήρθε να αντικαταστήσει άλλους φόρους αλλά όπως φαίνεται με ένα καπέλο τουλάχιστον 30%.
Οι φημολογούμενες εκπτώσεις σε πολλές περιπτώσεις έμειναν φήμες, αφού για να μην πέσουν τα έσοδα κάτω από τα 2,7 δισ. οι εκπτώσεις που έγιναν άφησαν απ’ έξω εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που κυρίως λόγω κριτηρίων δεν θα μπορέσουν να έχουν έκπτωση.
Μένει το εισοδηματικό κριτήριο των 9.000 ευρώ και τα χιλιάρικο για κάθε παιδί, αλλά και το όριο των 150 τετραγωνικών.
Και μόνο το γεγονός ότι είτε η έκπτωση είτε η απαλλαγή υπολογίζεται με βάσει το πραγματικό ΄/η το τεκμαρτό εισόδημα βάζει σε περιπέτεια χιλιάδες δικαιούχους καθώς η ιδιοκτησία ενός αυτοκινήτου για παράδειγμα μπορεί να αυξήσει το “εισόδημα” και να χάσουν την έκπτωση ή την απαλλαγή.
Για τα μη ηλεκτροδοτούμενα μπήκε ένας όρος που μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση χιλιάδες ιδιοκτήτες καθώς στην περίπτωση που το ακίνητό τους είχε έστω και για μια μέρα ρεύμα εντός του 2013 δεν δικαιούνται την έκπτωση του 20% στον φόρο.
Τα μόνα καλά νέα έρχονται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις 4.000 περιοχές που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών και ο φόρος που θα πληρώσουν θα υπολογιστεί με βάση τον ΦΑΠ του 2013.
80 τ.μ. Στον Άγιο Δημήτριο 15ετιας με τιμή ζώνης 1.450
Από 328 στα 263 ευρώ η μείωση του φόρου
100 τ.μ. Στον Πειραιά με τιμή ζώνης 650 ευρώ για ένα διαμέρισμα 2ου ορόφου 25ετίας ο φόρος πέφτει από τα 328 στα 262
Στη Νέα Χαλκιδόνα ο αρχικός υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ ήταν στα 426 για ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. 10Ετίας στον τρίτο όροφο. Τώρα ο φόρος θα διαμορφωθεί στα 341 ευρώ.
Για ένα διαμέρισμα 70 τ.μ. Στο Παλιό Φάληρο στον 2ο όροφο 8ετίας και τιμή ζώνης 2.300 ο φόρος πέφτει από τα 729 στα 583 ευρώ.
Στον Ημιτό για μια γκαρσονιέρα 50 τ.μ στο υπόγειο και τιμή ζώνης 1.300 ευρώ ο φόρος πέφτει από τα 190 στα 152 ευρώ
Στη Θεσσαλονίκη για ένα διαμέρισμα 80 τμ 15ετίας στον 1ο όροφο ο φόρος μειώνεται με βάση το 20% της έκπτωσης από τα 251 στα 201 ευρώ.
Με την τροπολογία καταργείται η προϋπόθεση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την απαλλαγή από το φόρο, ενώ ο ΕΝΦΙΑ δεν θα συμψηφίζεται με τυχόν επιστροφές φόρου που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες.
Επίσης διευρύνεται η απαλλαγή για τα σεισμόπληκτα κτίσματα των νομών Κεφαλλονιάς, Φθιώτιδας και Φωκίδας και ορίζεται ότι απαλλαγή δικαιούνται οι ιδιοκτήτες και για τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται τα ακίνητα.
Οταν το ακίνητο είναι υποθηκευμένο λόγω στεγαστικού δανείου και δεν πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ τότε ποιος δημεύει το ακίνητο;Η τράπεζα ή το δημόσιο;Αν την υποθήκη την έχει μόνο η τράπεζα,τότε θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ;;;Αν το δημόσιο έχει την υποθήκη θα πληρωθεί η τράπεζα για το δάνειο που έχει χορηγήσει;;;Αφού,λοιπόν φέρεται να έχει την κυριότητα η τράπεζα γιατι δεν την βαρύνει και η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ;;;
Το δημόσιο έχει προτεραιότητα έναντι των ιδιωτών (τράπεζα), όταν πρόκειται να κατασχεθεί ακίνητο.
Αν χρωστάς γενικά φόρους και αποφασίσει το δημόσιο να κατασχέσει ακίνητο, προηγείται έναντι τραπεζών.
Υποθήκη ή προσημείωση σημαίνει ότι την κυριότητα έχεις εσύ, απλά δεν μπορείς να πουλήσεις το ακίνητο. Γι’ αυτό και βαρύνει εσένα κάθε φόρος του ακινήτου.