Κατάληψη στα γραφεία της Αχαϊκής Τράπεζας

Κατάληψη στα γραφεία διοίκησης της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας κάνουν από το πρωί εργαζόμενοι από τα 12 υποκαταστήματα της Τράπεζας, με στόχο να εμποδίσουν την είσοδο του εκκαθαριστή Ι. Γιαννίκου στο κτήριο. Παρόντες είναι και αρκετοί μέτοχοι.

Η αναστάτωση προκλήθηκε μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος ότι η Αχαϊκή και άλλες δύο συνεταιριστικές τράπεζες (Λαμίας και Λέσβου-Λήμνου) τίθενται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, στο πλαίσιο των μέτρων εξυγίανσης που προβλέπει ο ν. 3601/2007, όπως τροποποιήθηκε από τον νόμο 4021/2011, ενώ παράλληλα ανακαλούνται οι άδειές τους.

Αψυχολόγητη και βεβιασμένη χαρακτηρίζει την απόφαση της ΤτΕ η διοίκηση της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας. Η Αχαϊκή, με περίπου 15.000 μετόχους, διατηρεί 12 καταστήματα στην περιοχή της Αχαΐας και απασχολεί 103 άτομα.

 

Συνολικά, οι τρεις συνεταιριστικές τράπεζες έχουν ενεργητικό ύψους 487 εκατ. ευρώ και χορηγήσεις ύψους 354 εκατ. ευρώ και όπως γράφει και η Ναυτεμπορική, σύμφωνα με το άρθρο 63Δ του ν. 3601/2007 θα διενεργηθεί άμεσα η προβλεπόμενη σε αυτό διαδικασία για την εύρεση αναδόχου των καταθέσεων και τη μεταφορά τους σε άλλη τράπεζα.

Ήδη, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εμπορικές τράπεζες με παρουσία στις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Κατά την αποτίμηση θα αποσαφηνιστεί η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων και κατ΄επέκταση η τύχη τους, αν δηλαδή θα μεταβιβαστούν ή θα παραμείνουν στο υπό εκκαθάριση σχήμα.

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι περίπου αυτή που ίσχυσε στην περίπτωση της Τ Bank με τη διαφορά ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανέλαβε την ίδια στιγμή ως ανάδοχος τις καταθέσεις και τις εργασίες της τράπεζας. Στην προκειμένη περίπτωση, θα πραγματοποιηθεί επίσης η διαγωνιστική διαδικασία για την εύρεση αναδόχου.

Ο πολύ πρόσφατος νόμος 4052/12 βελτιώνει τη διαδικασία, καθώς πραγματοποιείται μια προσωρινή αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων κατά τη μεταβίβαση, με συντηρητικές εκτιμήσεις, όπως επισημαίνει ο νόμος και ακολουθεί χρονικά η τελική αποτίμηση εντός τριμήνου.

Η ΤτΕ μπορεί επίσης να εκδίδει νέες τροποποιητικές αποφάσεις για την αξία των στοιχείων αυτών, με στόχο η αποτίμηση να είναι ασφαλής και να μην επιβαρυνθεί υπέρμετρα το δημόσιο. Eτσι, μετά την προσωρινή αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων, πραγματοποιείται και τελική και δίνεται η δυνατότητα συμπληρωματικών μεταβιβάσεων ή αναμεταβιβάσεων.

www.naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *