Δραματικές διαστάσεις έχει πάρει η ανεργία, με την κατάσταση να είναι εφιαλτική στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το ποσοστό όσων αναζητούν δουλειά ξεπερνά το 20%. Η ραγδαία αύξηση των απολύσεων και το μπαράζ λουκέτων στις επιχειρήσεις εκτινάσσουν το ποσοστό της ανεργίας και είναι χαρακτηριστικό πως στην Αττική 250.000 άτομα είναι εκτός αγοράς εργασίας με βάση τα επίσημα στοιχεία (στην πράξη ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος).
Μέρες του ’50
Για επιστροφή στη δεκαετία του 1950, όσον αφορά τα ποσοστά ανεργίας, κάνει λόγο ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης. Μιλώντας στο «Εθνος» επισημαίνει πως το 2012 η ανεργία με βάση τα στατιστικά στοιχεία θα είναι στο 23% (αν συμπεριληφθεί και η εφεδρεία). Ωστόσο, υπογραμμίζει πως στην πραγματικότητα το ποσοστό της ανεργίας θα φτάσει τη νέα χρονιά το 28% (υπολογίζονται και όσοι απασχολούνται μία ή δύο ώρες την εβδομάδα, όσοι απογοητεύτηκαν και σταμάτησαν να αναζητούν εργασία κ.ά.). Αυτό σημαίνει πως τη νέα χρονιά ο πραγματικός αριθμός των ανέργων θα αγγίξει τα 1,4 εκατομμύρια.
Αρκεί να αναφερθεί πως μέσα σε μία πενταετία έχουν διπλασιαστεί τα ποσοστά της ανεργίας, με το πρόβλημα να είναι έντονο κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε συγκεκριμένους κλάδους (π.χ. στο εμπόριο, στην οικοδομή κ.λπ.).
Την ίδια στιγμή που οι απολύσεις εργαζομένων πολλαπλασιάζονται, η απλήρωτη εργασία και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατρέπονται σε τετράωρης ή εκ περιτροπής εργασίας, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα νέες μορφές «ανταλλακτικής» οικονομίας εμφανίζονται, με επιχειρήσεις να προτείνουν πληρωμή μισθών ή και δώρου Χριστουγέννων σε… είδος. Να θυμήσουμε ότι τέτοιου είδους πληρωμές έλαβαν χώρα στη Ρωσία τη δεκαετία του ’90, όταν η χώρα διαλυόταν από το ΔΝΤ. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε.