Βρέθηκε λύση για τα δάνεια επιδότησης επιτοκίου του ΟΕΚ

Σε συμφωνία για επιμήκυνση των δανείων που έχουν λάβει πάνω από 97.000 δικαιούχοι του ΟΕΚ, κατέληξαν τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης με την Ένωση Τραπεζών.

Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκε να νομοθετηθεί η δυνατότητα ρύθμισης των συνολικά 97.343 ενεργών δανείων που έχουν ληφθεί με επιδότηση επιτοκίου, 15ετους διάρκειας. Οι δανειολήπτες που χρωστούν έως και 6 δόσεις, θα μπορούν να παρατείνουν το δάνειό τους έως και 10 χρόνια, ενώ θα προβλέπεται και δυνατότητα μείωσης της δόσης, έως και 50% μεσοσταθμικά.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Capital.gr,

Λύση για τους 150.000 και πλέον δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας αναζητούν εναγωνίως στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται τα τελευταία χρόνια «μπλεγμένες» σε ένα γαϊτανάκι παραλήψεων και εγγενών προβλημάτων που τους εκθέτει στον κίνδυνο ακόμη και να χάσουν το σπίτι τους, εφόσον κι όταν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας.

Αλλά και ο ΟΑΕΔ, που έχει αναλάβει την διεκπεραίωση των υποθέσεων μετά την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) κινδυνεύει να χάσει μέρος των επιδοτήσεων που έχει καταβάλλει. Από την πλευρά τους οι τράπεζες διεκδικούν τα χρήματά τους, ενώ δεν είναι λίγες αυτές, που πιέζουν τους δανειολήπτες να υπογράψουν νέα σύμβαση, προκειμένου να συμφωνηθεί μεγαλύτερο διάστημα αποπληρωμής και μικρότερη μηνιαία δόση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η λύση στην οποία προσπαθούν να καταλήξουν υπουργείο και Τράπεζες, είναι να υπάρξει δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης της μηνιαίας δόσης, χωρίς όμως οι δανειολήπτες να χάσουν την επιδότηση του επιτοκίου.

Παράλληλα, αναζητούνται χρήματα, από αυτά που εισπράττει το ΙΚΑ για λογαριασμό του ΟΑΕΔ και που σήμερα δίνονται – όσο δίνονται – για την κάλυψη των επιδομάτων ανεργίας, προκειμένου ο Οργανισμός να καλύψει μέρος του χρέους που έχει προς τις τράπεζες, και το οποίο εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει τα 280 εκατ. ευρώ.

Χιλιάδες δανειολήπτες του κατηργημένου πλέον ΟΕΚ, βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε απόλυτο αδιέξοδο, καθώς η ανεργία, η μείωση των εισοδημάτων, και γενικότερα οι συνέπειες της παρατεταμένης ύφεσης στα εισοδήματά τους, δεν τους δίνει τη δυνατότητα να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους έναντι στις τράπεζες από τις οποίες έχουν δανειστεί. Πολλοί από αυτούς δε, είχαν ελπίσει ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, διαχρονικά, θα έκανε πράξη τις υποσχέσεις της για διευθέτηση του ζητήματος, που αφορά περίπου 150.000 δανειολήπτες, στεγαστικών ή επισκευαστικών δανείων.

Δεν είναι δε, σύμφωνα τις καταγγελίες, λίγοι, αυτοί που εμφανίζονται διατεθειμένοι προκειμένου να μην χάσουν το σπίτι τους, να χάσουν την επιδότηση από το δημόσιο, για τα υπόλοιπα χρόνια, αρκεί οι τράπεζες να δεχθούν μείωση των δόσεων.

Αλλά για να γίνει ακόμη και αυτό, θα πρέπει για τρεις μήνες να πάψουν να εξυπηρετούν το δάνειό τους, ώστε να μπορεί η Τράπεζα να καταγγείλει τη σύμβαση με τον διάδοχο του ΟΕΚ, ΟΑΕΔ. Κάτι που αυτόματα οδηγεί τον δανειολήπτη στον Τειρεσία, καθώς το δάνειό του θα χαρακτηριστεί «κόκκινο»…

Εάν όμως, όπως σημειώνουν οι δικηγόροι των καταναλωτικών οργανώσεων ο δανειολήπτης υπογράψει νέα σύμβαση με την τράπεζα, από μόνος τους, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός καθώς δεν χάνει μόνο την επιδότηση του επιτοκίου. Στην ουσία, υπογράφει νέα σύμβαση με πιθανότατα δυσμενέστερους όρους, αυξημένο επιτόκιο, αποσυνδεμένο από το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Να σημειωθεί ότι τα δάνεια του πρώην ΟΕΚ, είχαν διάρκεια έως 15 χρόνια, εκ των οποίων τα εννέα χρόνια η επιδότηση του επιτοκίου από τον Οργανισμό κυμαίνονταν από 50% έως και 100%. Μάλιστα, η μεγάλη έκρηξη στις δανειοδοτήσεις έγινε μετά το 2005, κάτι που σημαίνει ότι για τα περισσότερα δάνεια εξακολουθεί να «τρέχει» η επιδότηση επιτοκίου. Υπολογίζεται ότι, το κόστος της επιδότησης των δανείων ξεπερνά τα 380 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού, χρωστάει ο ΟΑΕΔ πλέον, στις τράπεζες.

Οι οποίες με τη σειρά τους απειλούν να προσφύγουν κατά της περιουσίας του Οργανισμού… Στον οποίο το ΙΚΑ εμφανίζεται να χρωστά μόνο για τον ΟΕΚ, περί τα 3 δισ. ευρώ… Σε ακόμη δυσμενέστερη κατάσταση βρίσκονται όσοι, εξαιτίας των πραγματικών συνθηκών αδυνατούν τα τελευταία χρόνια να καλύπτουν τις δόσεις τους προς τις τράπεζες. Τα δάνεια αυτά έχουν ήδη τεθεί εκτός επιδότησης, οι τράπεζες αρνούνται να τα ρυθμίσουν εάν δεν υπογραφεί νέα σύμβαση και οι δανειολήπτες βρίσκονται στον αέρα…

Μια άλλη διάσταση του ίδιου, τεράστιου προβλήματος αφορά στα επισκευαστικά δάνεια που έδινε όσο βρισκόταν εν λειτουργία το ΟΕΚ. Αναλυτικά, και όσο ο Οργανισμός υπήρχε, εγκρίθηκαν επισκευαστικά δάνεια. Προκειμένου να τα δανειοδοτήσει ο ΟΕΚ, ζήτησε με έξοδα των ενδιαφερόμενων να εγγραφούν υποθήκες στο δανειοδοτούμενο ακίνητο, υπέρ του Οργανισμού και στο ύψος του αιτούμενου δανείου.

Όταν, ξαφνικά, τον Μάρτιο του 2012 έπαψε να λειτουργεί, βρέθηκαν πολίτες που ενώ δεν είχαν δανειοδοτηθεί, έχουν υποθηκευμένες τις περιουσίες του υπέρ του ΟΕΚ. Μέχρι και σήμερα δε, δεν υπάρχει αρμόδια υπηρεσία που να πιστοποιεί ότι οι συγκεκριμένοι δεν οφείλουν στον οργανισμό, ώστε να αρθούν οι υποθήκες…

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *