Βγάζουν στο σφυρί την πρώτη κατοικία

Χάνουν την «ασπίδα προστασίας» χιλιάδες υπερχρεωμένοι δανειολήπτες και βγαίνει στο σφυρί ακόμη και η πρώτη κατοικία τους. Έκθετη είναι η κυβέρνηση από την αποκάλυψη του αντιπροέδρου της Κομισιόν και αρμόδιου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Γίρκι Κατάϊνεν ότι βρίσκεται σε «εκκρεμότητα» το θέμα της επέκτασης της αναστολής πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί Νίκος Δένδιας και Γεράσιμος Γιακουμάτος έχουν δεσμευτεί ότι το κράτος δεν θα αφήσει την πρώτη κατοικία των υπερχρεωμένων δανειοληπτών δεν θα μείνει ανυποστήρικτη. Όμως, η τρόικα δεν έχει ανάψει το «πράσινο φως» για το σχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Ανάπτυξης και στη τελευταία συνάντηση που είχαν με την ελληνική πλευρά οι δανειστές εμφανίστηκαν ανυποχώρητοι. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η συγκυβέρνηση να λειτουργήσει όπως ακριβώς με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, δηλαδή μονομερώς….

Της Νικολέτας Κλάδη

Αποκάλυψη Κατάϊνεν

Ο κ. Παπαδημούλης απηύθυνε ερώτηση στο Φιλανδό Επίτροπο, Γίρκι Κατάϊνεν για τα κόκκινα δάνεια, το ΤΧΣ, αλλά και για το ποια είναι η θέση της τρόικας, στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, για την άρση αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας οφειλετών.

Απαντώντας στο τελευταίο θέμα ο Επίτροπος Κατάϊνεν δεν τοποθετήθηκε με σαφήνεια δείχνοντας πως το ζήτημα βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση και ότι αναζητείται η κατάλληλη ισορροπία.

Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος τόνισε πως όσον αφορά στην αναστολή των δημοπρασιών για πρώτη κατοικία, «πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της ελαχιστοποίησης του ηθικού κινδύνου και την παροχή προστασίας για τα άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες».

Όπως εξήγησε, ο νόμος 4224/2013 που εγκρίθηκε στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής καθιέρωσε ένα προσωρινό καθεστώς (αναστολή) όσον αφορά στις δημοπρασίες των οφειλετών για πρώτη κατοικία, το οποίο λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου 2014.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να καταρτίσουν ένα συνεκτικό σχέδιο για τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής ασφάλειας με βάση εισοδηματικά κριτήρια υπέρ των κοινωνικά αδύναμων ιδιοκτητών κατοικιών», είπε ο Κατάϊνεν, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Εμπλοκή με την τρόικα

Το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας απασχόλησε τη διαπραγμάτευση, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με τους δανειστές ήταν άκαρπη. Η κυβέρνηση επέμεινε πάντως στη θέση της, η μείωση της τιμής του ακινήτου κατά την έναρξη του πλειστηριασμού να μην ξεπερνά τα 2/3 της αντικειμενικής αξίας. Αντίστοιχα η τρόικα επέμεινε με τη σειρά της σε μεγαλύτερη μείωση, δηλαδή στο 1/3 της αντικειμενικής.  Για το θέμα των νοικοκυριών και την παράταση της προστασίας από πλειστηριασμούς, πληροφορίες κάνουν λόγο, πάντως, ακόμη και για μονομερή ρύθμιση από την πλευρά της κυβέρνησης, εάν δεν βρεθεί ένας κοινός τόπος με την τρόικα, η οποία φαίνεται ότι απορρίπτει κάθε σχετικό ενδεχόμενο. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο δέχεται εισηγήσεις για παράταση της προστασίας για συγκεκριμένες κατηγορίες ευπαθών ομάδων από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως επίσης και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ποιοι προστατεύονται μέχρι το τέλος του 2014 

Ο νόμος 4224/2013 προστατεύει έως τα τέλη του 2014 την κύρια κατοικία από πλειστηριασμούς για δάνεια που βρίσκονται στο στάδιο της αναγκαστικής εκτέλεσης. Τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος προϋποθέτουν το καθαρό εισόδημα του οφειλέτη, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση των κρατήσεων για ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, να μην υπερβαίνει τα 35.000 ευρώ, η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να είναι έως 200.000, η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη να είναι μικρότερη ή ίση των 270.000 ευρώ και το σύνολο των καταθέσεων και των κινητών αξιών που διαθέτει να μην υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ. 

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *