Oι τραπεζικές μετοχές βυθίστηκαν εκ νέου χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς η αγορά προσπαθεί να βρεί σημείο ισορροπίας μετά τη δυσάρεστη έκπληξη που επιφύλαξαν οι εκθέσεις του ΔΝΤ και της Ε.Ε. για το ελληνικό δημόσιο χρέος.
Αναφερόμαστε στο ανέβασμα του πήχη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στα 50 δισ. ευρώ από 40 δισ. προηγουμένως.
Είναι σίγουρο ότι σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι προβλεπόμενες απώλειες από το PSI Plus και οι επιπρόσθετες προβλέψεις που θα πρέπει να λάβουν για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια την επόμενη τριετία με βάση τη διαγνωστική έκθεση της Blackrock Solutions.
Οι ιθύνοντες της ξένης εταιρείας θα έχουν την ευκαιρία να προχωρήσουν σε πιο αναλυτική παρουσίαση των σχετικών στοιχείων σε συναντήσεις που θα έχουν με στελέχη ελληνικών τραπεζών προσεχώς.
Όμως, δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι τότε για να αναφερθούμε στις εκτιμήσεις των ανθρώπων της Blackrock για την ελληνική αγορά ακινήτων.
Ούτε λίγο-ούτε πολύ, ο σχετικός δείκτης που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός οίκος υποχωρεί στις 150 μονάδες το 2014 από 200 μονάδες το 2008.
Κοινώς, η σωρευτική μείωση της τιμής των οικιστικών ακινήτων στην Ελλάδα θα ανέλθει στο 25% την περίοδο 2008-2014.
Η μείωση μοιάζει συμβατή με τη μείωση του δείκτη τιμών διαμερισμάτων που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο δείκτης βασίζεται πρωτίστως σε πρωτογενή στοιχεία των πιστωτικών ιδρυμάτων για οικιστικά ακίνητα που αποτελούν αντικείμενο χρηματοδότησης ή εξασφάλισης χορηγούμενων δανείων.
Ο ανωτέρω δείκτης της κεντρικής τράπεζας υποχώρησε στις 88,6 μονάδες, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία το 2011 από 101,7 μονάδες το 2008, που ισοδυναμεί με σωρευτική μείωση της τάξης του 12,9%.
Φαίνεται λοιπόν λογικό η προβολή της πτώσης να μεταφράζεται σε ανάλογη πτώση την επόμενη τριετία 2012-2014, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες στο 25% για την περίοδο 2008-2014.
Όμως, τα νούμερα δεν φαίνονται καθόλου ρεαλιστικά σε κτηματομεσίτες και άλλα στελέχη της ελληνικής κτηματαγοράς.
Παρά τις διαφορές τιμών που παρατηρούνται από περιοχή σε περιοχή και από ακίνητο σε ακίνητο, οι τελευταίοι θεωρούν ότι οι τιμές έχουν πέσει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι δείχνει ο σχετικός δείκτης της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο 2008-2011.
Μόνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αρκετοί θεωρούν ότι η πτώση των τιμών κυμαίνεται από 20% μέχρι 40% κατά μέσο όρο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, που είναι τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα.
Μοιάζει δε πολύ δύσκολο να μπορούν τα στοιχεία από επαρχιακές πόλεις να περιορίσουν σημαντικά την πτώση στο σύνολο της χώρας.
Οι ίδιοι θεωρούν ότι το 2012 θα είναι μία ακόμη δύσκολη χρονιά για έναν κλάδο που πλήττεται από τη μεγάλη αύξηση της φορολογίας, από το κλείσιμο σχεδόν της στρόφιγγας των τραπεζών και το άσχημο οικονομικό κλίμα.
Το ίδιο συμβαίνει με τις εκτιμήσεις της Blackrock και για άλλες μορφές ακινήτων, όπως τα γραφεία και τα εμπορικά, όπου η σωρευτική μείωση των τιμών ανέρχεται σε 15% περίπου, και τα βιομηχανικά (logistics), όπου φθάνει το 25% για την περίοδο 2008-2014.
Φυσικά, οι πιο συντηρητικές προβλέψεις της Blackrock έχουν αντίκτυπο στο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, αφού συμβάλλουν στην αποφυγή ακόμη μεγαλύτερων αυξήσεων στις προβλέψεις που κάνουν οι τράπεζες.
Η Blackrock εμφανίζεται να τοποθετεί στο 10% περίπου το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων ως προς το σύνολο την επόμενη τριετία.
Όμως, το ερώτημα παραμένει:
Γιατί οι εκτιμήσεις της Blackrock είναι πιο αισιόδοξες για τη σωρευτική υποχώρηση των τιμών της ελληνικής αγοράς ακινήτων την περίοδο 2008-2014 σε σχέση με ό,τι προβλέπουν τα περισσότερα στελέχη της τελευταίας;
Έχει λανθασμένη πληροφόρηση, που απλώς οδηγεί σε χαμηλότερες προβλέψεις για τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών, ή μήπως έχει δίκιο;
Ο χρόνος θα δείξει.
www.exipno.gr