Μαζικοί πλειστηριασμοί σπιτιών, οικοπέδων και καταστημάτων ξεκινούν από τον Σεπτέμβριο που θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών η οποία αναμένεται να ξεκινήσει έως τις αρχές Σεπτεμβρίου θεωρείται ότι θα αλλάξει τα δεδομένα και θα διευκολύνει τους επισπεύδοντες που μέχρι σήμερα βρίσκονταν εγκλωβισμένοι, καθώς οι διαδικασίες είχαν παγώσει και δεν γίνονταν πλειστηριασμοί, ενώ το κυνήγι των τραπεζών να πετύχουν τους στόχους απομείωσης των κόκκινων δανείων που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκια και μέσω ρευστοποιήσεων δεν αφήνει πολλά περιθώρια.
Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν ότι εξασφαλίσεις έχουν περίπου τα 9 στα 10 μη εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των κατηγοριών (επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά).
Τον Σεπτέμβριο
Όλα πλέον θα γίνονται ηλεκτρονικά και ταυτόχρονα θα αποφευχθούν εικόνες λεκτικής (ή σωματικής) βίας στα Ειρηνοδικεία της χώρας σε βάρος συμβολαιογράφων. Στις αρχές του 2018 η Πολιτεία θα είναι σε θέση να διενεργεί μαζικούς πλειστηριασμούς.
Η διαδικασία δεν θα γίνεται μόνο μια φορά την εβδομάδα όπως μέχρι σήμερα αλλά τρεις. Τετάρτη με Παρασκευή και μάλιστα σε δυο βάρδιες 11 με 1 και 2 με 5. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση θα μπουν στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών 500 ακίνητα ενώ έως τον Δεκέμβριο ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 5.000.
Παράταση του νόμου Κατσέλη
Στο μεταξύ στην κυβέρνηση επεξεργάζονται νέο σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αφού η ισχύ του νόμου Κατσέλη παύει στα τέλη του έτους. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής η κυβέρνηση θα εξετάσει τον Δεκέμβρη τη θέσπιση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία της μοναδικής και πρώτης κατοικίας, η οποία ουσιαστικά που θα συνεχίζει την προστασία που είχε θεσπίσει ο συγκεκριμένος νόμος Κατσέλη.
Πώς θα γίνεται
Στις αρχές Μαΐου οι αναρτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Δημοσίευσης Πλειστηριασμών είχαν φτάσει στις 3.671. Αυτές οι περιπτώσεις θα είναι οι πρώτες μαζί με εκείνες για τις οποίες οι τράπεζες έχουν ήδη εξασφαλίσει την ιδιοκτησία των ακινήτων και αναζητούν επενδυτές για να τα διαθέσουν. Με την απόφαση 41756/26.5.2017 του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διενέργεια πλειστηριασμού με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων ορίζεται η διαδικασία διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Η Υπουργική Απόφαση προβλέπει:
Με την εντολή του άρθρου 927 ΚΠολΔ, ο επισπεύδων την αναγκαστική εκτέλεση δύναται να αιτηθεί τη διενέργεια του πλειστηριασμού με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων (ηλεκτρονικός πλειστηριασμός) σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Ηλεκτρονικά Συστήματα Πλειστηριασμών (ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ.)
Η διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού πραγματοποιείται μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών (“ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ.”).
Υπάλληλος Ηλεκτρονικού Πλειστηριασμού
Υπάλληλος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού είναι συμβολαιογράφος που προηγουμένως έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 παρ. 1 της παρούσας.
Τόπος Ηλεκτρονικού Πλειστηριασμού
Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός διενεργείται με επιμέλεια του συμβολαιογράφου της περιφέρειας του τόπου όπου έγινε η κατάσχεση, ο οποίος ορίστηκε για τον πλειστηριασμό.
Αρμόδιο για την επίλυση των διαφορών που αναφύονται από τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού είναι το δικαστήριο της έδρας του συμβολαιογράφου.
Ανάρτηση αναγγελίας διενέργειας ηλεκτρονικού πλειστηριασμού
Ο συμβολαιογράφος αναρτά στην ιστοσελίδα των ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. την αναγγελία διενέργειας πλειστηριασμού κατά τα οριζόμενα στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Η αναγγελία περιέχει υποχρεωτικά τα ακόλουθα πεδία: ονοματεπώνυμο και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του συμβολαιογράφου, αντικείμενο, ημερομηνία διενέργειας και τιμή πρώτης προσφοράς του πλειστηριασμού, ποσό εγγύησης, καθώς και τον υπερσύνδεσμο προς την ιστοσελίδα του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ όπου έχει αναρτηθεί η περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Με την αναγγελία μπορούν να προσαρτώνται φωτογραφίες του αντικειμένου που εκπλειστηριάζεται και κάθε σχετικό έγγραφο που βρίσκεται στην κατοχή του συμβολαιογράφου.