Έρχεται η ΑΧΡΗΜΑΤΗ κοινωνία με πρόσχημα … την πάταξη της φοροδιαφυγής!!!

Πριν έναν χρόνο ο καθηγητής κος Γεώργιος Γκαντζιάς -αν. καθηγητής Πολιτισμικής Διαχείρισης και Nέων Tεχνολογιών στο Πανεπιστήμιο Aιγαίου-, είχε προτείνει, πρώτη στον κόσμο η χώρα μας, να υιοθετήσει την ΑΧΡΗΜΑΤΗ κοινωνία (Διαβάστε: Θα μας σώσει το ψηφιακό νόμισμα;). Αυτές οι προτάσεις βλέπουμε ότι όσο προχωράει και βαθαίνει η οικονομική κρίση, εισακούονται τελικά από τα  “ευήκοα ώτα” του Υπουργείου Οικονομικών.

Εάν υλοποιηθούν αυτές οι προτάσεις μήπως οδηγούμαστε προς μια κατάσταση όπου θα ισχύει “ἵνα μή τις δύνηται ἀγοράσαι ἢ πωλῆσαι εἰ μὴ ὁ ἔχων” …την Κάρτα Αποδείξεων, την Χρεωστική Κάρτα, την Πιστωτική Κάρτα και τελικά το …τσιπάκι;

Ακόμη μια απορία: Η κρίση τελικά προεκλίθη για να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική οικονομική φυλακή ή η οικονομική κρίση είναι η τέλεια ευκαιρία για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής οικονομικής φυλακής;

Πάντως ο κος Βενιζέλος είχε υιοθετήσει αυτό το όραμα από την πρώτη ημέρα που έγινε Υπουργός Οικονομικών (Δείτε: VIDEO: Όραμα του κου Βενιζέλου αποτελεί η δημιουργία μιας Καθολικής Οικονομικής Ηλεκτρονικής Φυλακής για τους πολίτες!)

ΝΑYΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Αντιμετώπιση «μαύρου» χρήματος με την υιοθέτηση του «πλαστικού»

«Τέλος» στο ρευστό, σε όλες τις συναλλαγές και υιοθέτηση μόνο «πλαστικού» χρήματος, θα επιχειρήσει να βάλει το υπουργείο Οικονομικών, στην προσπάθειά του να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να εντοπίσει το “μαύρο” χρήμα που κινείται στην αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό στήνει ηλεκτρονικό “μπλόκο” για το ΦΠΑ και σχεδιάζει την καθιέρωση υποχρεωτικών μέτρων, όπως η μείωση του επιτρεπτού ορίου συναλλαγών με μετρητά από 1.500 ευρώ σε 300 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι από φέτος μειώθηκε σε 1.500 ευρώ το όριο των συναλλαγών πάνω από το οποίο όλες οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά με χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή τραπεζικών επιταγών.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πιστεύουν ότι η επικράτηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής θα επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στη φοροδιαφυγή, καθώς θα καταγράφονται αυτόματα τα έσοδα των επιχειρήσεων και θα βεβαιώνονται οι αναλογούντες φόροι, όπως ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας από τη στιγμή που όλες οι συναλλαγές θα διενεργούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και με τη μεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος.

Στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχει πρόταση για μείωση του ΦΠΑ κατά 1 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες για όσους χρησιμοποιούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες σε μικρές συναλλαγές.

Εκπτωση 3%
Για να γίνει μάλιστα ευρέως αποδεκτό το νέο σχέδιο σχεδιάζεται όπως δοθεί ισχυρό κίνητρο σε όλους τους πολίτες, ούτως ώστε να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους μόνο με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο των επιτελών του υπουργείου, προβλέπει ότι όσοι χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές τους θα έχουν έκπτωση από το φόρο εισοδήματος ίση με το 3% της δαπάνης.

Θα πρέπει μάλιστα να αναφερθεί ότι στο τραπέζι των συζητήσεων, που διεξήχθησαν μεταξύ των κομμάτων εν όψει της κατάρτισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, υπάρχει και “ισχυρότερη” πρόταση για μείωση του ΦΠΑ κατά 1 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες για όσους χρησιμοποιούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες για συναλλαγές κυρίως κάτω των 300 ευρώ.

Το σχέδιο, πάντως, είναι έτοιμο και το μόνο που απομένει είναι η πολιτική απόφαση για την ενεργοποίησή του, που θα κληθεί να λάβει η επόμενη κυβέρνηση.

Τι προβλέπει το σχέδιο
Συγκεκριμένα, το εν λόγω σχέδιο προβλέπει επιστροφή χρημάτων 1% για κάθε συναλλαγή η οποία θα γίνεται με πλαστικό χρήμα, με παράλληλη άμεση απόδοση του ΦΠΑ στο δημόσιο από τις Τράπεζες που μεσολαβούν για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Αυτό σε επίπεδο κόστους σημαίνει ότι το δημόσιο χάνει περίπου 55 – 60 εκατομ. ευρώ, δεδομένου ότι στην Ελλάδα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο αγορές ύψους 5,5 -6 δισ. ευρώ μέσω πιστωτικών καρτών.

Από την άλλη πλευρά όμως σε επίπεδο οφέλους, κερδίζει την άμεση είσπραξη του ΦΠΑ, αφού δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα διαφυγής.

Οι καταναλωτές, από την πλευρά τους, θα κερδίζουν επιστροφή 1 ευρώ για κάθε 100 ευρώ συναλλαγής, μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποιούν τις πιστωτικές ή τις χρεωστικές τους κάρτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανωτέρω μέτρο, που έχει εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών η ομάδα Ράιχενμπαχ, προβλέπει ότι κάθε φορά όπου θα γίνεται συναλλαγή με πλαστικό χρήμα η τράπεζα που μεσολαβεί, πριν αποδώσει τα χρήματα στην επιχείρηση, θα παρακρατά και θα αποδίδει αμέσως το ΦΠΑ στο Δημόσιο.

Θα πρέπει μάλιστα να αναφερθεί ότι η Τράπεζα θα επιφορτιστεί και με τον συμψηφισμό των επιστροφών 1% σε βάρος του δημοσίου, από τα ποσά φυσικά του αποδιδόμενου ΦΠΑ, προκειμένου οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής να επιστρέφουν το κεφάλαιο στους πελάτες τους.

Κίνητρα για αποδείξεις
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι όποια από τις ανωτέρω δυο προτάσεις επιλεγεί από την επόμενη κυβέρνηση για να εμπλουτίσει το “οπλοστάσιο” κατά της φοροδιαφυγής, μελετάται όπως ισχύσει και για τη χρήση της φοροκάρτας η οποία έχει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, πέσει στα … αζήτητα πιστοποιώντας για μια ακόμη φορά ότι το “κίνημα” των αποδείξεων έχει ατονήσει.

Για το λόγο εξάλλου αυτό μελετάται όπως από το 2013 οι δαπάνες με αποδείξεις που αναγνωρίζονται από την Εφορία, εκτός δηλαδή από αυτές που αφορούν λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τηλεφωνίας, μεταφορών καθώς και αυτές που αποτελούν τεκμήριο (π.χ. δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων) ή οδηγούν σε απευθείας μείωση φόρου (π.χ. ιατρικά έξοδα), θα συνδεθούν με ένα φορολογικό κίνητρο.

Ειδικότερα δε εφόσον οι συγκεκριμένες δαπάνες πληρώνονται με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα και τελικά προσφερθεί στο φορολογούμενο το κίνητρο της έκπτωση φόρου σε ποσοστό 3%, αυτό θα σημαίνει ότι εάν κάποιος κάνει σε ένα εστιατόριο λογαριασμό 100 ευρώ και πληρώσει με πιστωτική κάρτα θα καρπώνεται έκπτωση φόρου 3 ευρώ με την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης.
Πάταξη φοροδιαφυγής
Σε κάθε περίπτωση βασική επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών, στην αγωνιώδη του προσπάθεια να “τονώσει” τα έσοδα και να κλείσει τις “μαύρες τρύπες” του προϋπολογισμού, είναι όπως από το επόμενο έτος εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα, αλλά και να διαπιστώνεται εάν το συνολικό ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων και εσόδων κάθε φορολογούμενου είναι τέτοιο που να δικαιολογεί τις αποταμιεύσεις τους, τις δαπάνες απόκτησης των περιουσιακών τους στοιχείων και το επίπεδο διαβίωσής τους.

Στις καλένδες η μείωση του ΦΠΑ
Όσον αφορά, πάντως, τη μείωση του ΦΠΑ παραπέμπεται, όπως επεσήμανε η “Ν”, στις καλένδες μέχρι να ανασυγκροτηθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, αλλά κυρίως το επιτρέψει η πορεία των εσόδων.

Σε κάθε περίπτωση όμως θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο σκέλος του ΦΠΑ αφού, με βάση τις εντολές της τρόικας, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, θα πρέπει να γίνουν οι κατωτέρω παρεμβάσεις:

* κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου.
* ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ των αγροτών με ετήσια παραγωγή πάνω από ένα όριο, που θα τους εντάξει στην κατηγορία των “επιτηδευματιών”. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι περίπου 100.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα υποχρεωθούν να τηρούν βιβλία, να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία και να πληρώνουν κάθε χρόνο τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ.
** επιβολή της υποχρέωσης στις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης εμπορικών ακινήτων όλων των τύπων να χρεώνουν ΦΠΑ επί των μισθωμάτων.
** επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες εκτός ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή.
** επιβολή πάγιου ειδικού φόρου κατανάλωσης στο απλό και το αφρώδες κρασί.
** επιβολή πάγιων ειδικών φόρων κατανάλωσης στον λεπτοκομμένο καπνό που προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων στριφτών τσιγάρων.
** πιο ισόρροπη κατανομή στη δομή των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα τσιγάρα με μεγαλύτερη βαρύτητα στους πάγιους φόρους και μικρότερη στους αναλογικούς συντελεστές.
** τροποποίηση του τέλους ταξινόμησης ώστε να φορολογούνται λιγότερο ευνοϊκά τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και εισαγωγή ρητού κριτηρίου εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
** εκλογίκευση του συστήματος ειδικών τελών και διασαφήνιση της φύσης των συναλλαγών που υπόκεινται σ΄ αυτά.

Ομάδα ελεγκτών
Ειδική ομάδα 2.934 ελεγκτών θα έχει υπό την εποπτεία του ο νέος γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τις επόμενες ημέρες.

Το πρόσωπο που θα αναλάβει, αναμένεται να είναι κοινής αποδοχής, ώστε να μην αλλάζει ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις, όπως προβλέπεται και στο μνημόνιο, ενώ αρμοδιότητά του θα είναι η παρακολούθηση των εσόδων και των στόχων του προϋπολογισμού.

Εφοροι
Οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας είναι οι πρώτοι που υπέγραψαν τα συμβόλαια απόδοσης, 18μηνης διάρκειας, ενώ ακολουθούν και οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ Αττικής.

Ουσιαστικά, με τα εν λόγω συμβόλαια, οι έφοροι δεσμεύονται για την επίτευξη των στόχων, όσον αφορά στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών, του ΦΠΑ, αλλά και ολοκλήρωσης των ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσεις και φορολογούμενους μεγάλου «πλούτου».

id-ont.blogspot.com

7 σχόλια σχετικά με το “Έρχεται η ΑΧΡΗΜΑΤΗ κοινωνία με πρόσχημα … την πάταξη της φοροδιαφυγής!!!”

  1. Γι αυτό και προτείνουν και το ακατάσχετο των 1500-2000 ευρώ στον ατομικό λογαριασμό κάθε πολίτη. Ετσι ωστε να μας ωθήσουν να διατηρούμε τα χρήματα στην τράπεζα και να κάνουμε ολες τις συναλλαγές αυτόματα απο αυτό το λογαριασμό για δική μας “διευκόλυνση”…..

  2. Πάντως για να φτάσουμε σε μια εντελώς αχρήματη κοινωνία θέλουμε ΠΟΛΥ δρόμο ακόμη. Αυτό σίγουρα θα ήταν πιό ευκολο σε κράτη με οργανωμένη, αδιαφθορη και αρτια καταρτισμένη δημόσια διοίκηση, υποδομές σε πληροφορική και νέες τεχνολογίες, πολίτες που να είναι συνηθισμένοι στο ίντερνετ και τις νέες τεχνολογίες. Ποιός τά χασε όλα τα προηγούμενα για να τα βρούμε εμείς? Εδώ μια ηλεκτρονική συνταγογράφηση προσπαθούν να κάνουν στο ΙΚΑ και έχει γίνει της μουρλής! Εδω είναι ανίκονοι να κάνουν μια απλή απογραφη και θα ιδρύσουν στην Ελλάδα κρατος νεοεποχίτικο? Μια ηλεκτρονικά ελεγχόμενη δικτατορία του Μεγάλου Αδελφού? Χλωμό το κόβω…..Εδώ είμαστε και θα παραμείνουμε Βαλκάνια και σε μια κατάσταση χαοτική και τριτοκοσμική. Ισως αυτό να είναι τελικά και η σωτηρία μας! Και ο ίδιος ο αντίχριστος θα χρειαστεί ψυχοφάρμακα αν μπλέξει με την ελληνική δημόσια διοίκηση!

  3. Ο ορος “αχρηματη κοινωνια” αναιρει απο μονος του την φορολογια γιατι απλα οι πολιτες σε μια τετοια κοινωνια δεν εχουν χρημα για να πληρωσουν φορους.
    Κατα συνεπεια ο τιτλος του αρθρου ειναι το λιγοτερο ατυχης.

    1. To χρημα ως εχει σημερα ειναι το κοινο σημειο αναφορας των ανθρωπων σε ζητηματα εμπιστοσυνης στις μεταξυ τους συναλλαγες.
      Οποιος κατεχει χρημα στην ουσια κατεχει εμπιστοσυνη στις συναλλαγες και οσο περισσοτερη εμπιστοσυνη κατεχει τοσο μεγαλυτερες συναλλαγες μπορει να κανει.
      Αρα, ο πλουτος οπως εκφραζεται σημερα ειναι μια συγκεντρωση εμπιστοσυνης και τιποτε αλλο.
      Κατ’ επεκτασιν, αν αποφασισουν οι ανθρωποι να εμπιστευτουν ο ενας τον αλλο καποια μερα … τοτε θα ειναι και πλουσιοι γιατι η εμπιστοσυνη που τους δινουν οι αλλοι ανθρωποι, δηλαδη ο πλουτος, θα ειναι μερος του εαυτου τους.
       

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *