Πηγή: από email
Ένας καθηγητής οικονομικών σε ένα τοπικό κολέγιο δήλωσε ότι δεν είχε αποτύχει ποτέ κάποιος σπουδαστής πριν, αλλά άφησε μετεξεταστέα πρόσφατα μια ολόκληρη τάξη.
Αυτή η τάξη επέμενε ότι ο σοσιαλισμός του Obama θα λειτουργούσε και ότι αν κανένας δεν ήταν φτωχός και κανένας δεν ήταν πλούσιος, το σύστημα θα λειτουργούσε ως ένας μεγάλος εξισωτής.
Ο καθηγητής έπειτα είπε «ΟΚ, θα κάνουμε κι εμείς ένα πείραμα σε αυτήν την τάξη με το σχέδιο Obama». Όλοι οι βαθμοί στα γραπτά διαγωνίσματα θα υπολογίζονται κατά μέσο όρο και ο καθένας θα λάβει τον ίδιο βαθμό – έτσι κανένας δεν θα αποτύχει αλλά και κανένας δεν θα πάρει Α (άριστα).
Μετά από το πρώτο τεστ, οι βαθμοί υπολογίστηκαν κατά μέσο όρο και ο καθένας πήρε ένα Β (λίαν καλώς). Οι σπουδαστές που μελέτησαν σκληρά στενοχωρήθηκαν και οι σπουδαστές που μελέτησαν λίγο ήταν ευτυχείς.
Καθώς το δεύτερο τεστ διεκπαιρεώθηκε, οι σπουδαστές που μελέτησαν ελάχιστα είχαν μελετήσει ακόμα λιγότερο και αυτοί που μελέτησαν σκληρά μελέτησαν λιγότερο. Ο δεύτερος μέσος όρος των διαγωνισμάτων ήταν ένα Γ (βάση)!
Μετά το τρίτο τεστ, ο μέσος όρος ήταν ένα Δ (κάτω από τη βάση). Κανένας δεν ήταν ευτυχής.
Καθώς τα τεστ
Προς μεγάλη τους έκπληξή, ΟΛΟΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΜΕΤΕΞΕΤΑΣΤΕΟΙ και ο καθηγητής τους είπε ότι ο σοσιαλισμός είναι καταδικασμένος να αποτύχει. Όταν η ανταμοιβή είναι μεγάλη, η προσπάθεια των ανθρώπων να πετύχουν είναι μεγάλη, αλλά όταν η κυβέρνηση παίρνει όλη την ανταμοιβή, κανένας δεν θα προσπαθήσει ή θα θελήσει να πετύχει. Δεν θα μπορούσε να είναι πιό απλό από αυτό.
Αυτές είναι ενδεχομένως οι 5 καλύτερες προτάσεις που θα διαβάσετε και είναι εφαρμόσιμες στο παραπάνω πείραμα:
1. Δεν μπορείς να οδηγήσεις τους φτωχούς σε ευημερία με το να θέσεις εκτός ευημερίας τους πλούσιους.
2. Για να λάβει οτιδήποτε ένα άτομο που δεν εργάζεται, πρέπει κάποιο άλλο άτομο να εργάζεται χωρίς να λαμβάνει.
3. Για να δώσει κάτι η κυβέρνηση σε κάποιον, πρέπει πρώτα να το στερήσεις από κάποιον άλλο.
4. Δεν μπορείτε να πολλαπλασιάσετε τον πλούτο διαιρώντας τον!
5. Όταν οι μισοί νομίζουν ότι δεν χρειάζεται να δουλέψουν γιατί θα τους φροντίσουν οι άλλοι μισοί, και όταν οι μισοί που δουλεύουν καταλάβουν ότι δεν χρειάζεται να προσπαθούν γιατί τον κόπο τους τον μοιράζονται με τους άλλους μισούς, τότε πλησιάζει η αρχή του τέλους για οποιοδήποτε έθνος.
Όσο απλό είναι να περιπλέξεις τα πράγματα, τόσο περίπλοκο είναι να τα απλοποιήσεις.
Έξυπνο άρθρο.
Εξηγεί περιφραστικά και με απλό παράδειγμα, δύο σημαντικότατες παραμέτρους του παγκόσμιου κοινωνικο-οικονομικού γίγνεσθαι,
1. το “scarce resources”, μία εκ των θεμελιωδών αρχών της Οικονομίας, και,
2. την έμφυτη ανθρώπινη τάση της άπονης και άκοπης ευημερίας, που είναι στην ουσία, η πραγματική αιτία για τη μόνιμη αποτυχία της εφαρμογής του πραγματικού σοσιαλισμού στην ιστορία του πλανήτη, στο παρελθόν, στο παρόν, και στο μέλλον.
Το 5. χαρακτηρίζει απόλυτα αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 30 χρόνια στην Ελλάδα ….
δεν εχω διαβασει μεγαλυτερη κοτσανα στη ζωη μου.Το “αρθρο” φυσικα και ειναι μουφα γιατι ο ομπαμα εχει σχεση με το σοσιαλισμο οσο η χρυση αυγη με τα ανθρωπινα δικαιωματα και κατα δευτερον ουτε σε νηπιαγωγειο δεν θα ηταν ικανος να διδαξει ο “καθηγητης”.
Με λιγα λογια το αρθρο μας λεει πως οι καλυτερα αμοιβομενοι ειναι αυτοι που εργαζονται σκληρα.Δηλαδη οι εργατες των ορυχειων της νιγηριας,οι ασιατες εργατες,οι σκουπιδιαριδες κτλ.Φασισμος και νεοφιλελευθερισμος πανε χερι χερι.
Καλα και οι πεντε θεσεις που καταληγει εχουν τοσο ορθολογισμο οσο και η θεωρια της αυτορυθμιζομενης αγορας.Αισχος πραγματικα
Αν συγκρίνεις πορτοκάλια με προφυλακτήρες από τζιπ, ναι, τότε το άρθρο είναι μούφα!
Αν όμως το συγκρίνεις με την ελληνική πραγματικότητα, θα δεις ότι είναι ολόσωστο.
Μην κολλάς στο όνομα Obahma. Θα μπορούσε να λέει Παπανδρέου, Παπαρήγα ή ο,τι άλλο θέλεις.
Ελληνική πραγματικότητα:
Και στην τελική εσύ τι ακριβώς υποστηρίζεις; Ότι ο νευροχειρουργός πρέπει να αμείβεται το ίδιο με την καθαρίστρια του νοσοκομείου; Ή ο πιλότος το ίδιο με την αεροσυνοδό; Για να καταλάβουμε δηλαδή.
Σε ευχαριστώ begar για την επεξηγηματικότατη κάλυψη-παρέμβαση! Πραγματικά, βαριέμαι αφόρητα όταν πρέπει να εξηγήσω -και ειδικά να πληκτρολογώ- ότι δεν είμαι ελέφαντας ….
Ε μα πια με αυτή την ισοπεδωτική αντίληψη που διάλυσε τα πάντα.
Από το 1981, το ελληνικό δημόσιο διαλύθηκε πρωτίστως από την ψευτοσοσιαλιστική αντίληψη ότι ο διευθυντής σε μια δημόσια υπηρεσία, πρέπει να πληρώνεται σχεδόν τα ίδια με την καθαρίστρια.
Ξαφνικά λοιπόν, χάθηκε κάθε κίνητρο για παραπάνω εργασία και επίδειξη ζήλου.
Γιατί να σκιστώ να γίνω διευθυντής, αφού ήδη ως καθαρίστρια πληρώνομαι τα ίδια και δεν έχω και ευθύνες, ούτε είμαι υπόλογος για κάτι.
Έτσι ακριβώς ….
Πολύ ρηχή, απλοική και λαικίστικη σκέψη.
είναι προφανές ότι απευθύνεται σε αμόρφωτους και ημιμαθείς.
Ωραία. Για δώσε μας εσύ την εκδοχή που απευθύνεται σε μορφωμένους και πολυμαθείς!
begar, επειδή έχω αρχίσει να υποψιάζομαι ότι, είμαι αμόρφωτος (σα να μην πήγα σχολείο), ημιμαθείς (άρα επικίνδυνος), ρηχός (σαν στέρνα), απλοϊκός (σαν Κυριακάτικο σταυρόλεξο για αρχάριους), και λαϊκιστής (μπας και είμαι πολιτικός?), σκέφτομαι να επισκεφτώ έναν καλό ψυχολόγο και να του μιλήσω για τα παιδικά μου χρόνια, μήπως και βρω απαντήσεις …. Θέλεις να μου κάνεις παρέα? Θα κάνουμε και group, οπότε θα μας χρεώνει ομαδική επίσκεψη και θα μας έρχεται πιό φτηνά!
Θέλεις, θέλεις ???
Με την άδεια σας στην χώρα δεν παίζει ρόλο το ποιος τσακίζετε αλλά το ποιος έχει τα καλύτερα κονέ Η Ελληνική πραγματικότητα δεν έχει σχέση διότι με τη διεθνή διότι εδώ με την κομματική ταυτότητα μπορεί να γίνεις και πρωθυπουργός Βλέπε Λουκά Παπασπύρτου…
Ρε ipnos-29 αυτό λέμε!
Επειδή έχω μισθό 1800 ευρώ, εργαζόμενος 70 ώρες την εβδομάδα, ποτέ δεν δικαιούμουν κοινωνικό τουρισμό, κοινωνικές παροχές και ότι άλλο μοιράζει το κράτος σε άλλους.
Και βαρέθηκα να βλέπω το γείτονα, που ήταν αγράμματος αγρότης, να μην πληρώνει ποτέ φόρους, να κάθεται 10 μήνες το χρόνο στο καφενείο, να εισπράττει τις μαϊμού επιδοτήσεις, να καβαλάει ολοκαίνουργιο επιχρωμιωμένο NISSAN NAVARΑ, αξίας 40.000 ευρώ, αφορολόγητο με τέλη κυκλοφορίας 80 ευρώ, με ιδιόκτητο σπίτι 200 τ.μ.
Kαι στο τέλος, όταν πήγαν τα παιδιά μας πανεπιστήμιο, το δικό μου δεν δικαιούταν φοιτητική εστία, γιατί λέει εγώ έχω μεγάλο εισόδημα, ενώ το δικό του πήρε δωμάτιο και φαγητό, γιατί ο κύριος, στη φορολογική του δήλωση εμφάνιζε 3.500 ευρώ ετησίως.
Ίσως να μην καταλαβαίνω πως γίνεται να ισχύει αυτό στην Ελλάδα του 2010-11-12 επειδή είμαι αμόρφωτος και ημιμαθής.
Ο συγγραφέας του άρθρου προκειμένου να του δώσει κάποια επιστημονική υπάσταση και χροιά το αποδίδει σε ‘κάποιον καθηγητή ενός τοπικού κολλεγίου.’
Είναι προφανές ότι ο συγγραφέας δεν διαθέτει την απαραίτητη σκέψη ώστε να είναι ικανόνς να επιχειρηματολογήσει και να στηρίξει την άποψη του. Η οποία βέβαια μπάζει από παντού…..
Προτείνω στα μέλη και συναγωνιστές μας, να μην καταπίνουν αμάσητες τέτοιες αρλούμπες, καλύτερα να διαβάζουν να ακούνε και να αναζητάνε στοιχειοθετημένες απόψεις και μελέτες.
Ωραιότατα. Και εγώ πιο πάνω δίνω ένα πραγματικό γεγονός. Πως το σχολιάζεις;
φίλε μου begar, έχεις αποδείξεις και στοιχεία για τις καταγγελίες σου?
Πως θα μιλήσουμε για τον γειτονά σου, αφού δεν έχουμε όλα τα στοιχεία.
Εισοδήματα, ακίνητη περιουσία, δανεισμός, οικογενειακή κατάσταση κλπ.
Την ίδια ώρα που εσύ αμοίβεσαι 1800 ευρώ, όπως μας λες, κάποιοι άλλοι αμοίβονται με 400. Η γνώμη σου είναι ότι δεν δικαιούνται καμία κοινωνική παροχή. Αν βέβαια εξακολουθεί να τους δίνεται κάποια.
Σεβαστή η γνώμη σου, αλλα εγώ δεν την συμμερίζομαι.
Όχι αγαπητέ μου.
Η γνώμη μου είναι να δικαιούνται βοήθεια όσοι την έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι, επειδή κάποιοι ψήφισαν ψηφοθηρικους νόμους, οι μισοί Έλληνες να κάνουν ζωάρα σε βάρος των άλλων μισών.
Δεν θα με δεις ποτέ π.χ. να καταφέρομαι εναντίον κάποιου υπαλλήλου, που απολύθηκε και είναι άνεργος και υποφέρει.
Θα καταφερθώ όμως εναντίον του αφεντικού του, που εκμεταλλευόμενος τα κενά νόμου, ιδρύει μια ΕΠΕ και περνάει ιδιωτικά έξοδα στα βιβλία του, ώς έξοδα της εταιρείας,
Έχω φιλαράκι, που όλες τις διακοπές της οικογένειάς του στο εξωτερικό, τις περνάει ως έξοδα της εταιρείας. Την μπεμβεδιά την έχει αγορασμένη ως εταιρικό αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα όλα τα καύσιμα, σέρβις, λάστιχα κλπ, τα περνάει στα έξοδα της εταιρείας.
Δεν ξέρω πως γίνεται αυτό, ίσως κάποιος με γνώσεις λογιστή – φοροτεχνικού, να μας διαφωτίσει. Πάντως για να το κάνει, σημαίνει ότι κάτι κερδίζει από αυτό.
Γενικά, καταλαβαίνεις που το πάω.
Τότε φοβάμαι φίλε μου, ότι είμαστε εκτός θέματος, μιας και το άρθρο δεν μιλάει για μαθητές που αντέγραφαν, δηλαδή για τα λαμόγια της ζωής στα οποία εσύ αναφέρεσαι.
Το άρθρο με έναν επικύνδινα απλοικό και ρηχό τρόπο, υποστηρίζει ότι στη σύγχρονη κοινωνία κάποιοι θα πρέπει να πεινάνε, κάποιοι θα πρέπει να είναι άστεγοι γιατί απλά δεν προσπάθησαν πολύ στη ζωή τους και γιατί αν εμείς οι υπόλοιποι τους στηρίξουμε κινδυνεύουμε να πεινάσουμε και εμείς μαζί τους.
Προφανώς ο ποιητής ευαγγελίζεται και προσκυνά τον σύγχρονο νεοφιλελευθερισμό, ο οποίος απαιτεί το 30% της κοινωνίας να ζει κάτω από το όριο της φτώχεις προκειμένου να ευημερεί το υπόλοιπο 70%.
Εγώ με τη σειρά μου απλοικά,υποστηρίζω ότι αυτή η κοινωνία δεν είναι μια πολιτισμένη κοινωνία αλλά ένα κανιβαλιστικό μόρφρωμα.
Το παραπάνω άρθρο προσβάλει τον πολιτισμό μου και τις αξίες μου.
Όπως λέει και το άρθρο, για να δώσεις σε κάποιον κάτι, πρέπει να το πάρεις από κάποιον άλλο.
Μέχρι εδώ όλα καλά. Ευχαρίστως να μου πάρεις ένα μέρος αυτών που έχω, για να τα δώσεις σε κάποιον που ζορίζεται.
Φίλος μου γιατρός, βρίσκεται στο χειρουργείο 12 ώρες την ημέρα επί 7 μέρες την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει υπερκόπωση και κίνδυνος να βρεθεί κατηγορούμενος για ιατρικό λάθος.
Επειδή λοιπόν είχε την φαεινή ιδέα να κόβει αποδείξεις για τα πάντα, στο τέλος της χρονιάς το δημόσιο του πήρε 70 απο τα 200 χιλιάρικα που έβγαλε δουλεύοντας σκληρά.
Αν αυτά τα 70 χιλιάρικα τύγχαναν σωστής διαχείρισης, δεν θα παραπονιόταν. Αλλά όταν βλέπει να διασπαθίζονται και να τα τρώει η σάρα και η μάρα (π.χ. μαϊμού επιδοτήσεις σε μαϊμού αγρότες, μαϊμού αναπηρικές συντάξεις, μαϊμού επιχειρηματικές επιδοτήσεις, διορισμοί υπεράριθμων υπαλλήλων σε δημόσιες υπηρεσίες, θαλασσοδάνεια τραπεζών σε “επιχειρηματίες” κλπ κλπ κλπ), ε την επόμενη χρονιά θα σταματήσει να κόβει αποδείξεις.
Το ότι η σύγχρονη κοινωνία δεν είναι μια πολιτισμένη κοινωνία αλλά ένα κανιβαλιστικό μόρφωμα, είναι δεδομένο, αλλά δεν θα συμφωνήσω με θεωρίες του τύπου “νόμος είναι το δίκιο του εργάτη” και “όποιος έχει πολλά λεφτά είναι οπωσδήποτε ένοχος για όλα τα κακά της μοίρας μας”.
Και θα συμπληρώσω ότι διαφωνώ με μια νοσηρή νοοτροπία που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα:
1. Ότι όποιος έχει λεφτά, τα έβγαλε ντε και καλά με λαμογιές.
2. Ότι όποιος δεν έβγαλε λεφτά, ντε και καλά του χρωστάνε οι υπόλοιποι από τα δικά τους.
Και εμένα, η παραπάνω νοοτροπία, προσβάλλει την αίσθηση περί δικαίου που έχω.
Ο φίλος σου ο γιατρος, επρεπε να προσεξει το 2004 όταν ψήφισε κάποιον που υποσχέθηκε επανίδρυση του κράτους, χωρίς να μας έχει πει τι ακριβώς εννοεί και πως ακριβώς θα το κάνει και όταν το 2009 ψήφισε κάποιον που υποσχέθηκε ότι λεφτα υπάρχουν.
Μην αρχίσεις τώρα να μου λες ότι δεν τους ψήφισε ο φίλος σου, γιατί δεν μιλάω για αυτόν ειδικά.
Όμως, μετά την απομάκρυσνη από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.
Όσο για τα υπόλοιπα που γράφεις, επέτρεψε μου να πω ότι είναι γενικά και αόριστα.
Στο κάτω κάτω όλοι καταδικάζουμε τα λαμόγια και όλοι θέλουμε μια δίκαιη και πολιτισμένη κοινωνία.
Με εκτίμηση
Oratioss
Καλά εδώ δεν έχεις άδικο, όλοι είναι υπεύθυνοι για το που έδιναν την ψήφο τους.
Όσο για τα υπόλοιπα που γράφω, επέτρεψε μου να πω ότι δεν είναι καθόλου γενικά και αόριστα.
Αλλά ας το σταματήσουμε εδώ, γιατί προσπαθώ να κάνω κάτι τεχνικές επεμβάσεις στο server και το μυαλό μου είναι στη συζήτηση που κάνουμε (ομολογουμένως ενδιαφέρουσα), με αποτέλεσμα να αποτυγχάνω στο τεχνικό μέρος.