Στον άερα τίναξαν τρεις νεαροί crackers από τη Θεσσαλονίκη τα υπολογιστικά συστήματα και την ασφάλεια της Citibank στην Ελλάδα, λίγους μήνες μετά το μεγάλο επεισόδιο διείσδυσης στα συστήματα της τράπεζας στις ΗΠΑ. Στο πρόσφατο ελληνικό συμβάν οι τρεις crackers εκτός των άλλων πολύ σοβαρών παρεμβάσεων κατάφεραν και έκλεψαν €309 χιλ.
Το ζήτημα είναι πιο σοβαρό απ όσο αρχικά φαίνεται καθώς, παρά τη σύλληψη των δραστών, η ασφάλεια της Citibank τίθεται εν αμφιβόλω στην Ελλάδα. Η απάτη αποκαλύφθηκε μια εβδομάδα αργότερα
Οι crackers κατάφεραν να αλλάξουν τις τιμές στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών συναλλαγών ισοτιμιών εμφανίζοντας τη βρετανική λίρα σε πλήρη αντιστοιχία με το ευρώ, 1/1.
Οι απώλειες στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια από αυτή την κίνηση δεν έχουν υπολογιστεί ακόμη.
Στη συνέχεια προχωρούσαν σε εικονικές συναλλαγές, μετατρέποντας σε λίρες διάφορα χρηματικά ποσά που είχαν σε ευρώ. Αμέσως μετά μετέτρεπαν πάλι τις λίρες σε ευρώ, αλλά με την πραγματική ισοτιμία τους (0,85 λίρες προς 1 ευρώ) και καρπώνονταν τη διαφορά.
Με αυτή τη μέθοδο κατάφεραν μέσα σε μία εβδομάδα να κάνουν εικονικές συναλλαγές ύψους 1.650.000 ευρώ και να αποκομίσουν συνολικά 309.102,38 ευρώ από τη διαφορά της ισοτιμίας. Η «πειρατεία» ανακαλύφθηκε κατά τη διαδικασία εσωτερικού ελέγχου της CITIBANK, η οποία προσέφυγε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Εξειδικευμένα στελέχη εντόπισαν στη Θεσσαλονίκη τα ηλεκτρονικά «ίχνη» των τριών νεαρών και κλιμάκιο της υπηρεσίας μετέβη στην πόλη την περασμένη Παρασκευή, όπου συνέλαβε τους δύο Έλληνες.
Η απάτη ανακαλύφθηκε από την τράπεζα και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έβαλε τέλος στην παράνομη δραστηριότητα των τριών φοιτητών, περνώντας χειροπέδες στους δύο από αυτούς. Πρόκειται για δύο Έλληνες, 21 ετών, φοιτητές Ιατρικής και Οδοντοτεχνικής αντίστοιχα, ενώ καταζητείται ο τρίτος συνεργός τους, βρετανικής υπηκοότητας, επίσης 21 ετών.
Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους βρέθηκαν δύο φάκελοι που περιείχαν τραπεζικά έγγραφα (αναλύσεις λογαριασμών και βεβαιώσεις εκτέλεσης εντολών για χρηματιστηριακές ή εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές), δύο υπολογιστές, δύο πιστωτικές κάρτες της τράπεζας και 11.300 ευρώ, 19.915 δολάρια ΗΠΑ, 10.130 ελβετικά φράγκα, 1.080 δολάρια Καναδά και 100 δολάρια Αυστραλίας.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι δράστες έχουν επενδύσει μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια διαφόρων τραπεζών, χωρίς να αιτιολογούν την προέλευση των χρημάτων.
Για τον λόγο αυτόν ενημερώθηκε η Επιτροπή για το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος. Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα, ο 21 ετών Βρετανός συνεργός τους καταζητείται, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για να διαπιστωθεί το συνολικό ποσό της ηλεκτρονικής απάτης.