Στη διευκρίνιση ότι σε περίπτωση αμφισβήτησης του εκκαθαριστικού σημειώματος της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος ο φορολογούμενος μπορεί να ασκήσει μεν προσφυγή ενώπιον της Δικαιοσύνης, χωρίς όμως να αναστέλλεται η καταβολή του ποσού, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι οι δηλώσεις επιφύλαξης, ακύρωσης ή διαγραφής, που υποβάλλουν αρκετοί φορολογούμενοι δεν επιφέρουν κανένα έννομο αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με εγκύκλιο που υπογράφεται από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Γιάννη Καπελέρη σε περίπτωση αμφισβήτησης του εκκαθαριστικού σημειώματος εισφορών και τέλους επιτηδεύματος του Ν. 3986/2011, ο φορολογούμενος μπορεί να ασκήσει κατά του σημειώματος αυτού, μόνο προσφυγή ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Πρωτοδικείου, χωρίς όμως να αναστέλλεται η καταβολή του βεβαιωθέντος ποσού.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η προθεσμία άσκησης της προσφυγής ή υποβολής αίτησης για διοικητική επίλυση της διαφοράς, καθώς και η άσκηση της προσφυγής ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού πρωτοδικείου, δεν αναστέλλει τη βεβαίωση και την είσπραξη της οφειλής.
Ομοίως, οποιοδήποτε άλλο αίτημα που τυχόν κατατίθεται από υπόχρεο στην Εφορία όπως ένσταση, δήλωση επιφύλαξης, ακύρωση, διαγραφή, δεν επιφέρει κανένα έννομο αποτέλεσμα.
Στην εγκύκλιο αναφέρεται πως η επιβολή της εισφοράς έχει καθορισμένο κοινωνικοοικονομικό σκοπό, συνιστάμενο στην αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης και είναι σύμφωνη με την συνταγματική αρχή της ισότητας.
Θανάσης Κουκάκης