“H επικείμενη κατάργηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού ως υποχρεωτικού, στις διαδικασίες του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, και η μετατροπή του σε προαιρετικό αποτελεί τεράστιο λάθος που αναμένεται να έχει αρνητικές συνέπειες στην εφαρμογή του νόμου στα ειρηνοδικεία”. Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση καταναλωτών Ποιότητα Ζωής με αφορμή τις αλλαγές που επερχονται στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που εγκρίθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ παραδέχεται ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός όπως ισχύει δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ”κυρίως εξαιτίας της άρνησης των τραπεζών να ανταποκριθούν ρεαλιστικά στα αιτήματα των υπερχρεωμένων οφειλετών. ‘Αλλες τράπεζες δεν απαντούσαν καθόλου και άλλες απαντούσαν άλλοτε με αόριστες και άλλοτε με ασύμφορες προτάσεις για τους δανειολήπτες και στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να υποστηρίξει τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Για το λόγο αυτό επιλέγει να τον καταργήσει, γλιτώνοντας τις τράπεζες από το κόστος και το βάρος της διαδικασίας αυτής. Στην ουσία, αντί να τις ελέγξει, επιλέγει να τις διευκολύνει” υποστηρίζει η οργάνωση των καταναλωτών.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ θεωρεί ότι η κατάργηση του εξωδικαστικού διακανονισμού είναι εξαιρετικής σημασίας για την εφαρμογή του νόμου:
– Οι οφειλέτες λαμβάνουν νομική και συμβουλευτική υποστήριξη με το ελάχιστο κόστος της ετήσιας συνδρομής από τους πιστοποιημένους φορείς για τη διαδικασία και τις διατάξεις του νόμου, προσερχόμενοι στα ειρηνοδικεία ενημερωμένοι για τα ενδεχόμενα και τις προοπτικές του νόμου.
– Οι πιστοποιημένοι φορείς φιλτράρουν τις υποθέσεις υπερχρέωσης, δεδομένου ότι στο νόμο δεν υπάγονται όλες οι περιπτώσεις, αποτρέποντας έτσι ως ένα βαθμό την υπερφόρτωση αιτήσεων στα ειρηνοδικεία
– Σε μία χώρα όπου υφίσταται ούτως ή άλλως έλλειμμα κουλτούρας εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ως υποχρεωτικός ανέδειξε την αντικοινωνική συμπεριφορά των τραπεζών και την ανάγκη ενίσχυσης της εξωδικαστικής διαδικασίας γενικότερα.
Αντί για την κατάργησή του, η ΕΚΠΟΙΖΩ θεωρεί αναγκαία την περαιτέρω νομοθετική θωράκισή του, μέσω:
· Της επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση μη απάντησης ή απάντησης αόριστης.
· Του ορισμού της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ως κεντρικού φορέα διαχείρισης των αιτημάτων.
· Του ελέγχου των κάθε είδους γραφείων και εταιριών που χωρίς καμία πιστοποίηση συμμετέχουν στην εξωδικαστική διαδικασία.
· Της ουσιαστικής εποπτείας όλων των εμπλεκόμενων πιστοποιημένων φορέων.
Διορθώστε με, αν κατάλαβα λάθος, αλλά η ΕΚΠΟΙΖΩ φοβάται μην χάσει την πελατεία της, άρα και τα αντίστοιχα έσοδα;
ΑΚΡΙΒΩΣ!!!
Καταργείται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ?
Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι το πιό άχρηστο πράγμα που έβαλαν σε αυτό το νόμο. Καταδικασμένος ήταν να αποτύχει ώς διαδικασία.