Για να αξιοποιήσει κρατική περιουσία αξίας 25 δισ. ευρώ, η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις 100 δισ. επί των συγκεκριμένων ακινήτων, ποσό δυσθεώρητο ακόμα και σε περιόδους ευφορίας στις χρηματαγορές.
Την πικρή αυτή αλήθεια, που στην ουσία επιβεβαιώνει πως τα σχέδια αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα χρειαστούν περισσότερα χρόνια από την …τετραετία που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, παρουσίασε σε συνέδριο για τα ακίνητα, ο εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, Ανδρέας Ταπραντζής.
Ειδικά σε μια περίοδο αστάθειας, που οι ξένοι επενδυτές φεύγουν από την Ελλάδα, η προσέλκυση αυτών των κεφαλαίων φαντάζει ουτοπία.
Γι’ αυτό το λόγο και πυκνώνουν οι φωνές για την παραχώρηση των κρατικών ακινήτων, κατά το πρότυπο του γερμανικού σχεδίου «Εύρηκα» ή της ελληνικής παραλλαγής του, που εισηγούνται οι κ.κ. Γ. Στουρνάρας και Στ. Μάνος.
Αλλά και οι ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται πως υιοθετούν μια εκδοχή των συγκεκριμένων προτάσεων (επαναγορά χρέους με εγγύηση την κρατική περιουσία) στη συνολική λύση που επεξεργάζονται για το ελληνικό χρέος.
Η λογική των συγκεκριμένων προτάσεων στηρίζεται στο «αφού δε μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα κρατικά ακίνητα υπό τις παρούσες συνθήκες, ας τα δώσουμε ως εγγύηση για να μειώσουμε το δημόσιο χρέος». Υπό τη διαχείριση των πιστωτών μας τα ίδια ακίνητα ενδέχεται να αξιοποιηθούν και είναι πιθανόν να έχουμε κάποια επιπλέον κέρδη μετά από χρόνια, λένε οι υποστηρικτές του σχεδίου.
Τα στελέχη της αγοράς ακινήτων υποστηρίζουν πως ακόμα και αν ο διαγωνισμός για το «φιλέτο» των κρατικών ακινήτων, το Ελληνικό, βγει στον αέρα εντός του Νοεμβρίου, η προσέλευση δεν θα είναι ικανοποιητική αν μέχρι τότε δεν έχει βελτιωθεί το κλίμα στην ελληνική οικονομία.
Ακόμα και αν εμφανιστούν υποψήφιοι «για να πιάσουν θέσεις», ούτε το τίμημα, ούτε η πρόταση θα είναι οι καλύτερες δυνατές, επισημαίνουν. Η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων υποστηρίζει πως μέχρι το τέλος του έτους θα βγουν στον αέρα 4 – 5 διαγωνισμοί για μεγάλα ακίνητα, αλλά ελάχιστοι πιστεύουν πως το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί.
Ο διαγωνισμός για την κατασκευή και εκμετάλλευση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, που υπήρξε άγονος (παρά την πρόθεση της κυβέρνησης να τον ξαναπροκηρύξει), γιατί προχθές δεν εμφανίστηκε ούτε ένας υποψήφιος, δείχνει ποιο είναι το κλίμα.
Το γεγονός πως κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους δεν υπήρξε ούτε μια σημαντική μίσθωση γραφειακού χώρου και ελάχιστες συμφωνίες (κυρίως στο εμπορικό κέντρο Smart Park της REDS) στα καταστήματα αποδεικνύει πως η εγχώρια αγορά ακινήτων είναι κλινικά νεκρή.