Alpha Eurobank: Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι…

Η συγχώνευση θα ολοκληρωθεί (;) τον Δεκέμβριο, προφανώς μετά τον κόλαφο της Blackrock. Η περίπτωση να κάνει ο εμίρης πίσω προφασιζόμενος τα αποτελέσματα του ελέγχου είναι παραπάνω από πιθανή. Ως τότε, ο κ. Πρωθυπουργός μπορεί να πανηγυρίζει για το ασφαλές τραπεζικό σύστημα που αντί να καταρρέει δημιουργεί κολοσσούς ευρωπαϊκού επιπέδου (τρομάρα μας) και το χρηματιστήριο θα ανεβαίνει τόσο, όσο να γίνει εφικτή η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας που έχουν τάξει στους τοκογλύφους.

Τα 1300 καταστήματα ενδέχεται να γίνουν 700, κάτι το οποίο θεωρείται εντελώς φυσιολογικό ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος, αλλιώς καμία συγχώνευση δεν έχει νόημα. Άρα είναι μαϊμουδιά να καμαρώνουμε για το μέγεθος ενός δικτύου το οποίο θα συρρικνώσουμε σε λίγους μήνες.

Οι βαλκανικές θυγατρικές θα πουληθούν αναγκαστικά εντός του 2012 προκειμένου να διατηρηθούν σε βιώσιμο επίπεδο τα ίδια κεφάλαια. Αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα των δανειστών και θα αρχίσει να υλοποιείται παράλληλα με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και καθώς η νέα τράπεζα θα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές και την ΕΚΤ.

Το ενεργητικό των 146 δις είναι πλασματικό, καθώς περιλαμβάνει υπεραξίες επιπέδου 2008. Το πραγματικό ενεργητικό ενδέχεται να ανακοινωθεί μετά τον λογιστικό έλεγχο και θα περιέχει δυσάρεστες εκπλήξεις. Μια ανάλογη απόφαση της FED (να αποτιμήσει σε πραγματικές αγοραίες αξίες τα υποθηκευμένα ακίνητα των αμερικανικών τραπεζών) οδήγησε το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ στην κατάρρευση.

Μπορεί τα pro forma κέρδη να υπολογίζονται σε 2,6 δις (κατά την προσφιλή μέθοδο των τραπεζών να μαγειρεύουν τα greek statistic τους), αλλά η πικρή αλήθεια είναι ότι οι ζημιές του 2011 θα υπερβούν τα 2 δις (συνολικά για τις 2 τράπεζες) αν υπολογιστεί το υπάρχον haircut, ενώ αν η κυβέρνηση υποχρεωθεί σε νέο haircut (πιθανότατη εκδοχή που ήδη έχει προεξοφληθεί από τους οίκους αξιολόγησης), οι ζημιές θα εκτιναχθούν σε δυσθεώρητα ύψη.

Η αγωνία να ξεπεραστεί το όριο του 10% για τον core tier 1 είναι εμφανής και θεμιτή, ωστόσο δεν είναι λογικό να υπολογίζουμε μόνο την εισροή κεφαλαίων, αλλά κυρίως την εγγραφή προβλέψεων από τα κόκκινα δάνεια και την εγγραφή απωλειών από το PSI. Πράγμα που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι μπορεί τα τζιμάνια των τραπεζών να υπολογίζουν στα λεφτά του εμίρη για τη βιωσιμότητά τους, αλλά καλό θα ήταν να κρατήσουν και μία πισινή για τα υπόλοιπα κατακρημνιζόμενα μεγέθη τους, τα οποία μπορεί να τους οδηγήσουν στην Άβυσσο μέσα σε μία νύχτα. Με τον εμίρη ή χωρίς.

Τέλος, τονίζεται με έμφαση από όλες τις πλευρές, ότι η Alpha Eurobank ίσως αποκτήσει γρήγορα πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά. Αυτό που αποφεύγουν να δηλώσουν οι λαλίστατοι golden boys είναι ότι ήδη ένας οίκος έχει δηλώσει ότι το roll over θα θεωρηθεί χρεοκοπία (default), καθώς μειώνει το συνολικό χρέος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και αν όλα γίνουν στην εντέλεια, συγχώνευση, αύξηση κεφαλαίου, συμμετοχή του εμίρη, αποφυγή συνεπειών από τον λογιστικό έλεγχο, το αποτέλεσμα θα είναι ότι η τράπεζα να είναι αποκλεισμένη από κάθε πηγή άντλησης ρευστότητας λόγω της επικείμενης αξιολόγησης, ως συνέπεια του roll over.

ΠΗΓΗ: ANTINEWS

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *