Λογοτέχνημα by Begar*
.
Κάποτε, σε μια τριτοκοσμική χώρα, την Παπαροχώρα, όπου ζούσε ένας κοιμισμένος και αποχαυνωμένος λαός και κυβερνούσε μια συμμορία από πουλημένους και διεφθαρμένους πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες, συνέβαιναν περίεργα πράγματα.
Ξαφνικά η ευημερούσα οικονομία της χώρας, εντελώς τυχαία, εμφάνισε τρομακτική ύφεση. Επιχειρήσεις άρχισαν να κλείνουν, καταθέσεις να βγάζουν φτερά και να πετάνε προς το εξωτερικό και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να χάνουν τις δουλειές τους και να αντιμετωπίζουν το φάντασμα της ανεργίας και σε δεύτερη φάση της πείνας.
Μέσα σ’ όλα τα άλλα, ανέλαβε υπουργός υγείας κάποιος τύπος, ο Ρίκο ο Κλάψας, που στην πραγματικότητα ήταν νομικό – συνταγματολόγος, αλλά το πραγματικό του ταλέντο ήταν η υποκριτική. Κάτι σαν “μικρός ήθελα να γίνω ηθοποιός, αλλά δεν μου έκατσε” ένα πράγμα.
Αυτός λοιπόν ο τύπος, ο Ρίκο ο Κλάψας, διαπίστωσε ότι γινόταν μεγάλη σπατάλη στις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (πάρτι ονομάζεται στις μέρες μας, αφού τελευταία στην Παπαροχώρα αλλάζουν το νόημα των λέξεων και των φράσεων, ώστε ο κόσμος να μην καταλαβαίνει τι λένε οι κυβερνώντες, όταν μιλάνε στα ΜΜΕ). Άρα κάτι έπρεπε να γίνει!
Βασικά, το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Ρίκο ο Κλάψας, δεν ήταν τόσο το να σταματήσει το πάρτυ (τι μας νοιάζει τώρα αν κάποιοι κλέβουν, αυτά είναι λεπτομέρειες). Περισσότερο τον απασχολούσε, πως θα εμφανιστεί στα ΜΜΕ και να θριαμβολογήσει ότι μετά από τη δική του πετυχημένη θητεία στο υπουργείο υγείας, μειώθηκε το συνολικό κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθλαψης.
Αφού λοιπόν έστυψε το μυαλό του, του ήρθε μια φαεινή ιδέα. Σταμάτησε να πληρώνει συμβεβλημένους γιατρούς και φαρμακοποιούς, με αποτέλεσμα αυτοί να σταματήσουν να παρέχουν υπηρεσίες και φάρμακα με βιβλιάριο ασφάλισης.
Με το νέο σύστημα, αν σου πονέσει το αριστερό …. φρύδι, πηγαίνεις στον συμβεβλημένο γιατρό, πληρώνεις 20 ευρώ για να σε εξετάσει και να συνταγογραφήσει. Στη συνέχεια πηγαίνεις στο φαρμακοποιό, όπου πληρώνεις πάλι 30 ευρώ για να πάρεις φάρμακα. Τέλος πηγαίνεις στον ασφαλιστικό φορέα σου, όπου κάνεις μια αίτηση για να σου επιστρέψει τα 50 ευρώ που ξόδεψες σε γιατρό και φαρμακοποιό. Συνήθως, λίγο πριν καλέσουν το δισέγγονο σου για φαντάρο, σου επιστρέφουν τα χρήματα.
Μέχρι εδώ όλα καλά θα μου πείτε, που είναι το πρόβλημα;
Είπαμε ότι οι Παπαροχωρίτες τραβούσαν οικονομικό ζόρι. Ύφεση, ανεργία, φτώχεια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ακόμη και τα δυό …. φρύδια μαζί να του πονούσαν του Παπαροχωρίτη, αν δεν διέθετε τα 50 ευρώ στην τσέπη, δεν μπορούσε να εξεταστεί από γιατρό, ούτε να αγοράσει φάρμακα. Άρα λοιπόν, πάρα μα πάρα πολλοί Παπαροχωρίτες, όταν τους πονούσαν τα ….. φρύδια, έκαναν υπομονή μέχρι να τους περάσει ο πόνος …. δωρεάν.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ανθρώπων που πήγαιναν για ιατρική εξέταση και αγορά φαρμάκων, και όπως είναι φυσικό, στα οικονομικά στοιχεία για τις δαπάνες υγείας φάνηκε αμέσως μείωση. (το ότι στις καταθέσεις των γνωστών λαμογίων που λυμαίνονται τον χώρο υγείας, συνέχισε να φαίνεται αύξηση, είναι ανούσια λεπτομέρεια για τον Ρίκο τον Κλάψα).
Περιχαρής, ο Ρίκο ο Κλάψας, πήρε σβάρνα τα παπαγαλοτροφεία, συγνώμη ΜΜΕ εννοούσα, και περηφανευόταν για την μεγάλη επιτυχία του, να μειώσει τις δαπάνες υγείας.
Επίσης η δεύτερη πολύ καλή ιδέα που είχε, ήταν να βαφτίσει όλους τους Παπαροχωρίτες αυτόματα εθελοντές δωρητές οργάνων, εκτός και αν κάποιος δήλωνε ότι δεν επιθυμούσε.
Αμέσως όλοι παπαγάλοι στην TV έκραξαν χαρούμενα, διαλαλώντας την είδηση και την μεγάλη επιτυχία. Αυτό που δεν έκραξε κανένας, είναι το τι πρέπει να κάνει κάποιος που δεν επιθυμεί να γίνει δωρητής οργάνων, που να απευθυνθεί και τι χαρτιά να συμπληρώσει.
Ένας άλλος συνάδελφος του Ρίκο του Κλάψα, ο Χρηστάρας ο Σόλας, ζήλεψε την δόξα του πρώτου και έσκασε.
Έπρεπε ως υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ (προπηλακισμού του πολίτη) να κάνει κάτι για να φανεί ότι παράγει έργο. Αφού έμεινε ξάγρυπνος δυό νύχτες, ξύπνησε με μια καταπληκτική ιδέα. Πήγε και ανέβασε το κόστος στο παράβολο που πληρώνει ο Παπαροχωρίτης στην αστυνομία, όταν θέλει να καταγγείλει εγκληματική ενέργεια σε βάρος του. Αποτέλεσμα, οι άφραγκοι Παπαροχωρίτες, και κάθε μέρα να τους λήστευες, δεν είχαν τα 100 ευρώ για να απευθυνθούν στην Αστυνομία. Άσε που και να τα είχαν, πάλι πεταμένα θα ήταν αν περίμεναν να δουν φως.
Όπως είναι φυσικό, συντομότατα, τα στατιστικά στοιχεία έδειξαν μείωση της εγκληματικότητας αφού κανένας δεν πήγαινε στην αστυνομία για καταγγελία.
Ακολούθησαν οι γνωστοί πανηγυρισμοί στην TV από το Χρηστάρα τον Σόλα, με 8μελή χορωδία παπαγάλων και άλλα ωδικά πτηνά.
Τελευταίες πληροφορίες από την Παπαροχώρα, θέλουν τον υπουργό άμυνας, που ζήλεψε και αυτός, να σκέφτεται να αυξήσει τη στρατιωτική θητεία, γιατί έτσι θα μειωθεί στα χαρτιά η ανεργία, αφού ως γνωστόν, οι στρατευμένοι δεν ψάχνουν για δουλειά.
Ακολουθούν νέα επεισόδια, μείνετε συντονισμένοι.
* Η παραπάνω ιστορία είναι φανταστική και καμία σχέση δεν έχει με πρόσωπα και καταστάσεις της χώρας μας. Άλλωστε, σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα σαν την Ελλάδα, είναι αδύνατο να συμβούν ποτέ τέτοια πράγματα.
daneiakartes.info
Αν δεν ήξερα πως είναι λογοτέχνημα…. θα άρχιζα να ανησυχούσα 🙂
Πάντως είναι φοβερή η πολιτική σκηνή αυτής της υποθετικής παπαροχώρας….
Παλέυουν όλα τα κόματα για τον ίδιο σκοπό… Ποιός θα κλέψει τα ποιό πολλά !!!
Μήπως να γινόντουσαν συνασπισμός να γλιτώνανε (οι παπαροχωρίτες) και τις εκλογές και τις προεκλογικές καμπανίες που όσο να ναι και αυτές τις πληρώνουνε χρυσές ???