Κινητικότητα από πλευράς των τραπεζών στο κομμάτι της εθελοντικής εκποίησης ακινήτων, που είναι υποθήκη σε κόκκινα δάνεια, διαπιστώνουν κτηματομεσιτικοί παράγοντες.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από έρευνα της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ), το β’ εξάμηνο του 2018, το ποσοστό των ακινήτων που πωλήθηκαν κατόπιν συνεννοήσεως τράπεζας- δανειολήπτη, για να καλυφθεί η οφειλή του δεύτερου, άγγιξε το 2%.
“Στην αντίστοιχη έρευνα για τους πρώτους έξι μήνες του 2018 η συγκεκριμένη παράμετρος δεν υφίστατο” σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Μανομενίδης στον “Ε.Τ” αποδίδοντας την έστω και μικρή αύξηση στην πρόθεση των ιδρυμάτων να δεχθούν το “κούρεμα” της εναπομένουσας οφειλής, στην περίπτωση που το τίμημα της πώλησης υπολείπεται του συνόλου αυτής.Σχεδόν τρία στα δέκα ακίνητα άλλωστε, που πωλήθηκαν το επίμαχο διάστημα, ανήκαν στις τράπεζες (27,8% αντί ποσοστού 24,8% το α’ εξάμηνο του 2018) με την πλειονότητα ωστόσο να μην φέρει βάρη μεγαλύτερα από την τιμή πώλησης.
Όσον αφορά στον τρόπο απόκτησης των ακινήτων, τα μετρητά φέρεται να πρωταγωνιστούν στις συναλλαγές (84,7% έναντι μόλις 15,3% που αφορά σε κάποια μορφής δανεισμού).
Παρά τη φορολαίλαπα που πλήττει τα τελευταία χρόνια το “κεραμίδι” σχεδόν έξι στους δέκα που αγόρασαν ακίνητα στο β’ εξάμηνο του 2018 ήταν Έλληνες. Ακολουθούν Αλβανοί, Βούλγαροι, Κινέζοι, Ισραηλινοί και Γερμανοί. Τα παλαιά ακίνητα φαίνεται να προτιμήθηκαν από την πλειονότητα των επενδυτών γεγονός που σύμφωνα με την ΕΠΠΑ εξηγείται αφενός από την ελλιπή οικοδομική δραστηριότητα και αφετέρου από τον “τσουχτερό” ΦΠΑ 24% που επιβαρύνει δυσβάσταχτα τις περιουσιακές συναλλαγές των νεόδμητων ακινήτων.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος