Ανεβαίνει ο βαθμός δυσκολίας για τις τράπεζες και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, καθώς ο πήχης της στοχοθεσίας τίθεται ατύπως και για μετά το 2019.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, ο SSM διαμήνυσε στις τράπεζες ότι εφεξής θα πρέπει να κινηθούν με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω από το 20% μέχρι το 2021. Πρόκειται για στόχο εξαιρετικά φιλόδοξο, αφού αν όλα κυλήσουν ομαλά, ο στόχος για τον Δεκέμβριο του 2019 είναι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) να έχουν μειωθεί στο 35,2% των συνολικών ανοιγμάτων των τραπεζών από 50,6% τον Ιούνιο του 2017, στα 64,6 από 101,8 δισ. ευρώ.
Ενόψει των νέων ζητούμενων του SSM, τα οποία αναμένεται να πάρουν επίσημη μορφή τον Σεπτέμβριο όταν ο επόπτης θα θέσει τους νέους πιο αυστηρούς στόχους για τη μείωση των NPEs, οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να λειτουργήσουν προληπτικά. Στο πλαίσιο αυτό, στοχεύουν να δώσουν δείγματα γραφής στον SSM εντείνοντας τις πωλήσεις “κόκκινων” δανείων, ευελπιστώντας σε μείωση των NPEs ακόμη και κάτω των 60 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019. Όπως έχουν αποφασίσει, θα ακολουθήσουν την τακτική της αύξησης των πωλήσεων, όσο το επιτρέπει η κερδοφορία τους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η προοπτική αυτή έχει συζητηθεί με τον SSM, με τις τράπεζες να έχουν διατυπώσει τις ανησυχίες τους για το κατά πόσον θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στους αυστηρότερους στόχους για τα NPEs, χωρίς να βλάψουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Στις ανησυχίες αυτές, φέρεται να έχουν λάβει τη διαβεβαίωση του SSM ότι “δεν θα πιέσει σε σημείο που να διαλύσει τις τράπεζες”.
Όπως είχε επισημάνει η εφημερίδα “Κεφάλαιο” στις 26 Απριλίου, εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των stress tests, το ισχυρότερο “βαρόμετρο” κεφαλαιακής επάρκειας για τις ελληνικές τράπεζες, θα είναι οι επιδόσεις τους στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Το θετικό αποτέλεσμα των stress tests τούς δίνει περιθώριο να κινηθούν απερίσπαστες δραστικότερα για τη μείωση των NPEs. Ωστόσο, παρά τη θεαματική πτώση που σχεδιάζεται να επιτευχθεί μέχρι τα τέλη του 2019, ο στόχος του μέσου ευρωπαϊκού όρου (6,5% τώρα) θα παραμένει μακρινός και οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν τουλάχιστον μία τριετία, υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις, για να κατεβάσουν τις επισφάλειές τους στο 5% – 6% των συνολικών χορηγήσεων. Όπως αναφέραμε, με τη λήξη του α΄ εξαμήνου 2019 να έχει δείξει το πού πηγαίνουν οι τράπεζες με τα NPΕs, ο Σεπτέμβριος του 2019 θα είναι ουσιαστικά η αφετηρία για “stress test” ανά τρίμηνο, με άμεσες επιπτώσεις ή προληπτικές κινήσεις για τις τράπεζες.
Ο άθλος της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περιγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Ν. Καραμούζη, ως η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες και ο “ελέφαντας στο δωμάτιο”, που καθυστερεί την επιστροφή στην κανονικότητα και τη μελλοντική ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση.
“Απώτερος στόχος μας πρέπει να είναι, με σχέδιο και τόλμη, μέχρι το 2022 το αργότερο, να έχουμε μειώσει σε μονοψήφιο αριθμό τη σχέση NPEs προς το σύνολο των δανείων, ώστε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο”, είπε ο κ. Καραμούζης. Πρόσθεσε δε ότι αυτό πρέπει να γίνει:
α) με δίκαιη μεταχείριση των συνεπών, ακόμη και στη διάρκεια της κρίσης, δανειοληπτών,
β) με βιώσιμες λύσεις και ευκαιρίες αποπληρωμής σε όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, και
γ) με αμείλικτη αντιμετώπιση του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών.