Περισσότερες από 3.000 αναφορές για τον κλάδο των τραπεζικών υπηρεσιών χειρίστηκε o Συνήγορος του Καταναλωτή κατά την τελευταία τριετία, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής, Λευτέρης Ζαγορίτης.
Κατά τον ίδιο, πάντως, χάρη στον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών, πλέον το ποσοστό επίλυσης φθάνει το 73%, ενώ για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει αίσιο τέλος, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους -και ιδίως τις τράπεζες- να υποβάλλουν ρεαλιστικές προτάσεις.
Συνολικά, για το 2017, στον Συνήγορο του Καταναλωτή κατέφθασαν 9.757 καταγγελίες, αριθμός αυξημένος κατά 28,2% σε σχέση με το 2016, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η εντυπωσιακή αύξηση, σύμφωνα με τον κ. Ζαγορίτη, αποδίδεται τόσο στην ανάγκη των πολιτών για επίλυση των καταναλωτικών τους διαφορών χωρίς κόστος, όσο και στη μεγάλη εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουν την ανεξάρτητη αρχή για τη φιλική, εξωδικαστική επίλυση των διαφορών τους.
Το αντικείμενο των καταναλωτικών διαφορών ήταν σε ποσοστό 57% διαφορές οικονομικής φύσεως (εσφαλμένοι λογαριασμοί, αδιαφανείς τιμολογήσεις), το 24,6% αφορούσε θέματα ποιότητας αγαθών, ενώ σε υψηλά ποσοστά κινήθηκαν υποθέσεις που αφορούσαν πλημμελή προσυμβατική ενημέρωση, μονομερή τροποποίηση συμβατικών όρων, καθυστερήσεις στην παράδοση αγαθών, μη τήρηση εγγυήσεων και αθέμιτες παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο α’ πεντάμηνο του 2018 η ανεξάρτητη αρχή έχει δεχθεί περίπου 4.500 αιτήματα διαμεσολάβησης.
Καλημέρα .μπορεις να πας στον συνήγορο του καταναλωτή και να διαπραγματεύτεις με τις τράπεζες χωρίς κόστος ?
Ο συνήγορος του καταναλωτή είναι ΜΟΝΟ για καταγγελία παράνομης πράξης, όχι για διαπραγμάτευση.
π.χ.
Σου βάζει η τράπεζα μια παράνομη χρέωση.
Την καταγγέλλεις στον συνήγορο του καταναλωτή.
Αυτός μελετά την υπόθεση και βγάζει απόφαση ότι η τράπεζα παρανόμως σε χρέωσε. Κοινοποιεί την απόφαση σε σένα και την τράπεζα.
Η απόφαση ΔΕΝ είναι δεσμευτική για την τράπεζα, αλλά αυτή πάντα συμμορφώνεται, διότι αν την πας στο δικαστήριο, ο δικαστής θα δεχτεί την απόφαση του συνήγορου του καταναλωτή και θα σε δικαιώσει.
Το κακό είναι ότι οι καταγγελίες είναι άπειρες και η διαδικασία εξέτασης είναι πολύ χρονοβόρα.
Υποτίθεται ότι ο θεσμός έγινε για να εκδίδει πιλοτικές αποφάσεις. Δηλ αν παρανομήσω, να μου το επισημάνει και να μην ξανακάνω το ίδιο.
Μόνο που κανένας δεν το εφαρμόζει.
Είχα εγώ μια αντιδικία με δημοτική ύδρευση. Τους πήγα μια απόφαση του ΣτΚ που σε παρόμοια αντιδικία δικαίωνε τον πολίτη. Η απάντηση που έλαβα από το δημοτικό συμβούλιο ήταν να τους καταγγείλω και εγώ, και αν δικαιωθώ, να τους πάω την απόφαση.
Άντε βγάλε άκρη τώρα. Δηλ κάνει ο δήμος την ίδια παρανομία σε 10.000 πολίτες και τους ζητά, επίτηδες, να κανουν ΟΛΟΙ τους καταγγελία. Έτσι , στην ουσία, μπλοκάρεται ο ΣτΚ από τον φόρτο και δεν βγάζει ποτέ αποφάσεις.