Την άμεση, εντός 10 ημερών, επανεκκίνηση των πλειστηριασμών που κρίνονται άγονοι ζητά από την κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της διαδικασίας των πλειστηριασμών.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στις διαδικασίες της δικαιοσύνης, καθώς σήμερα όταν ένας πλειστηριασμός κρίνεται άγονος χρειάζονται 3-4 μήνες μέχρι το δικαστήριο να ορίσει νέα χαμηλότερη τιμή και το ακίνητο να ξαναβγεί στον πλειστηριασμό.
Πηγές με γνώση του θέματος τονίζουν στο euro2day.gr ότι η ανάγκη σύντμησης του χρόνου από την πλευρά της δικαιοσύνης συνδέεται άμεσα με την ανάγκη περιορισμού του φαινομένου να αγοράζουν (σ.σ. στους πλειστηριασμούς) οι ίδιες οι τράπεζες τα ακίνητα, τα οποία βγάζουν στο σφυρί.
«Οι εποπτικές αρχές έδωσαν αρχικά το πράσινο φως στις τράπεζες να αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα προκειμένου αφενός να διατηρηθούν οι τιμές σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο αφετέρου να μην υπάρχει υψηλό ποσοστό άγονων πλειστηριασμών, ωστόσο η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να γίνει μόνιμη», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.
Η χρονική επίσπευση της επανεκκίνησης των άγονων πλειστηριασμών συμβάλει, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη και, στην αύξηση του αριθμού τους σε μηνιαία βάση. Το θέμα συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, αλλά παραμένει στα «ανοικτά θέματα» της διαπραγμάτευσης και οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχισθούν προκειμένου να βρεθεί λύση.
Πίεση και στις τράπεζες
Παράλληλα πίεση, η οποία εκτιμάται ότι θα ενταθεί τους επόμενους μήνες, ασκούν οι επόπτες και στις τράπεζες όσον αφορά το στοκ των ακινήτων που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) έχει στείλει μήνυμα στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ότι πρέπει να αρχίσουν την σταδιακή «αποσυμφόρηση» των χαρτοφυλακίων τους από τα ακίνητα, τα οποία αποκτούν από πλειστηριασμούς και εν γένει ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων.
Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο euro2day.gr πως εφεξής τα ακίνητα θα βρεθούν στο ραντάρ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι πιέσεις για μαζικές πωλήσεις (σ.σ. ακινήτων) θα ενταθούν από το Φθινόπωρο του 2018. Μόνο τυχαία δεν ήταν η τοποθέτηση της επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί, η οποία κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην Αθήνα στα μέσα Μαΐου είχε υπογραμμίσει ότι «τα ξένα funds και οι εξειδικευμένες εταιρείες μπορούν να διαχειρισθούν με ικανοποιητικότερο τρόπο τα ακίνητα που προκύπτουν από τους πλειστηριασμούς σε σχέση με τις τράπεζες».
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι ο μέσος όρος που μία τράπεζα διακρατεί ένα ακίνητο στο χαρτοφυλάκιό της ανέρχεται σε 8-9 μήνες. Κι αυτό διότι πρέπει, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, να… καθαρίσουν το ακίνητο από φόρους (ΕΝΦΙΑ, Τέλος ακίνητης περιουσίας), αλλά και από τις ζημιές που αυτό φέρει.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr
«τα ξένα funds και οι εξειδικευμένες εταιρείες μπορούν να διαχειρισθούν με ικανοποιητικότερο τρόπο τα ακίνητα που προκύπτουν από τους πλειστηριασμούς σε σχέση με τις τράπεζες».
Ε, βέβαια…Επαγγελματίες κόρακες…που θα μαζέψουν κοψοχρονιά πολλά ακίνητα…θα έχουν φοροελαφρύνσεις…και θα βγάλουν πολλά κέρδη πουλώντας ακριβότερα ή ενοικιάζοντας τα ακίνητα μαζικά στο κράτος, σε ΜΚΟ, σε πρόσφυγες, κλπ.