Στην αρχική κατάσταση, δηλαδή της αδυναμίας αποπληρωμής των δόσεων των δανείων τους, οδηγούνται λόγω των μειωμένων εισοδημάτων τους, χιλιάδες νοικοκυριά παρά τις ρυθμίσεις που έκαναν κατά καιρούς με τις τράπεζες για την τμηματική εξόφληση του δανείου τους.
Αποτέλεσμα της οικονομικής καχεξίας είναι χιλιάδες ρυθμισμένα δάνεια νοικοκυριών να «κοκκινίζουν» και πάλι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, καθώς για αυτό αρκεί να υπάρξει καθυστέρηση αποπληρωμής των δόσεων του ρυθμισμένου δανείου πάνω από 90 ημέρες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σε σύνολο 51 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν μπει σε ρύθμιση, τα 11,2 δισ. ευρώ από αυτά παρά τη ρύθμιση «ξανακοκκινίζουν», με αποτέλεσμα να εντάσσονται και πάλι στον τεράστιο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Από την άλλη, το τεράστιο ύψος των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων στη χώρα μας (περίπου 100 δισ. ευρώ ή ποσοστό 48% επί των συνολικών τραπεζικών χορηγήσεων) έχει επηρεαστεί δυσμενώς και από τη μείωση της αξίας των ακινήτων που αποτελούν ενέχυρα για τις τράπεζες, κι αυτό λόγω της σημαντικής πτώσης της αγοραίας αξίας τους μέχρι και 40% στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Ήδη ασκείται πίεση από τις εποπτικές αρχές στις τράπεζες, εν όψει και των stress tests, να εγγράψουν στα λογιστικά βιβλία του μεγαλύτερες προβλέψεις, καθώς η αποτίμηση των ακινήτων που έχουν εγγράψει απέχουν αρκετά από τις σημερινές εμπορικές αξίες τους.
Οι προβλέψεις που έχουν σχηματίσει οι τράπεζες για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου ανέρχονταν σωρρευτικά πέρυσι στα 48,2 δισ. ευρώ, έναντι 52,8 δισ. ευρώ το 2016 και η μείωση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις διαγραφές απαιτήσεων από πλευράς τραπεζών.
Το 87,7% των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει εξασφαλίσεις κυρίως σε ακίνητα συνολικής αξίας 44 δισ. ευρώ.Τα μόνο «κόκκινα» δάνεια που δεν έχουν εξασφαλίσεις είναι κυρίως καταναλωτικά και επιχειρηματικά που δόθηκαν σε ελεύθερους επαγγελματίες.