Ρύθμιση για διαγραφή χρεών από “κόκκινᔨαγροτικά δάνεια επεξεργάζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα είδος εναλλακτικού εξωδικαστικού συμβιβασμού ρύθμισης οφειλών από δάνεια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, καθώς και στον νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό δεν μπορούν να υπαχθούν μεμονωμένοι αγρότες, παρά μόνο επιχειρήσεις που έχουν την “πτωχευτική ικανότητα”, όπως είναι οι συνεταιρισμοί.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Δημοκρατία” οι αγρότες που έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε ρύθμιση οφειλών τους θα παίρνουν το “πράσινο” φως για να καλλιεργούν τα υποθηκευμένα χωράφια τους. Αν ευοδωθεί το συγκεκριμένο σχέδιο, οι μεν αγρότες θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν εκ νέου τις εκτάσεις, το δε κράτος θα δει να εισρέουν στα ταμεία του χρήματα από ρυθμίσεις των δανείων.
Με δεδομένο ότι τα “κόκκινα” αγροτικά δάνεια αγγίζουν τα 3,5 δισ. ευρώ και θεωρείται απίθανο να πληρωθούν από τους οφειλέτες τους, το υπουργείο περνά από κόσκινο όλες τις υποθήκες, προκειμένου να διαπιστώσει ποιες είναι οι απαραίτητες για τη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας από τους υπερχρεωμένους ιδιοκτήτες τους, αλλά και γενικότερα από όσους δραστηριοποιούνται στον αγροτικό χώρο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, με τη λύση που προωθείται η υποθηκευμένη περιουσία καταγράφεται, εκτιμάται η αξία της και διαχωρίζεται σε αστική αγροτική.
Η πρώτη είναι στη διάθεση της υπό εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας και η δεύτερη μεταφέρεται στον Οργανισμό Διαχείρισης, που έχει συσταθεί.
Σε όσους από τους φορείς και τα φυσικά πρόσωπα-αγρότες έχουν βιώσιμη προοπτική εκχωρείται για χρήση η υποθηκευμένη αγροτική περιουσία τους. Η αγροτική περιουσία εκείνων που δεν έχει βιώσιμη προοπτική εκχωρείται για χρήση σε άλλα συνεργατικά σχήματα της περιοχής.
Με τον τρόπο αυτόν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εκτιμά ότι και η αστική περιουσία μπορεί να καλύψει ένα μέρος των οφειλών και η αγροτική να συμβάλει στην εξυπηρέτηση του σκοπού της, που είναι η αγροτική δραστηριότητα.