Το ακανθώδες και δυσεπίλυτο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που στην Ελλάδα ανέρχονται στο 45% του συνόλου των δανείων, θα συζητηθεί στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin) αύριο στη Βαλέτα της Μάλτας. Σχετικό έγγραφο εργασίας, που εκπόνησε η προεδρία της Μάλτας και θα συζητηθεί στο πλαίσιο του συμβουλίου, σκιαγραφεί τη σοβαρότητα του προβλήματος που πλήττει την κερδοφορία και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Οπως τονίζει, τα «κόκκινα» δάνεια ανέρχονται στην Ευρωζώνη, κατά μέσον όρο, στο 5,4% και συγκεκριμένα σε 1,1 τρισ. ευρώ, όταν στις άλλες δύο μεγάλες οικονομίες, ΗΠΑ και Ιαπωνία, τα αντίστοιχα ποσοστά δεν υπερβαίνουν το 1,7% και το 1,6% του συνόλου των δανείων.
Μέχρι στιγμής, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν προβλέψεις για την κάλυψη περίπου του 50% των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οπως σχολιάζει στο έγγραφο εργασίας η προεδρία της Μάλτας, «τα πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο, ώστε δεν πρόκειται να λυθεί ούτε με την οικονομική ανάκαμψη». Καλεί, έτσι, τους υπουργούς Οικονομικών να προωθήσουν μια ενοποιημένη αντιμετώπιση του προβλήματος από τις εποπτικές αρχές του τραπεζικού τομέα της Ευρωζώνης, με παράλληλη εναρμόνιση των νομοθεσιών για την πτώχευση τραπεζών, αλλά και να επιδιώξουν την ανάπτυξη δευτερογενών αγορών στις οποίες θα μπορούν οι τράπεζες να πωλούν τα «κόκκινα» δάνειά τους. Στο πλαίσιο του Ecofin θα εξετασθεί, επίσης, η προοπτική αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αλλά και την ισχυρότερη θωράκιση του συστήματος έναντι των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ενόψει της σχετικής συζήτησης, πάντως, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch προειδοποιεί πως οι υπερβολικά φιλόδοξοι στόχοι που θέτει η ΕΚΤ στις τράπεζες της Ευρωζώνης για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων τους ενδέχεται να οδηγήσει τις πιο αδύναμες τράπεζες στα πρόθυρα κατάρρευσης, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημίες οι ομολογιούχοι τους. Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΤ, σύμφωνα πάντα με τη Fitch, θα ευνοήσουν, αντιθέτως, όσες τράπεζες έχουν τη δυνατότητα και διαθέτουν τα μέσα να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους. Αξιωματούχοι της Ε.Ε. εκτιμούν πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να αντεπεξέλθουν και να επιβιώσουν με το υφιστάμενο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Υπογραμμίζουν, όμως, ότι ο μέσος όρος συγκαλύπτει το χάσμα ανάμεσα στα ποσοστά των διαφόρων χωρών, που κυμαίνονται από 1% έως 47%. Ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά «κόκκινων» δανείων έχουν, εκτός από την Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Σλοβενία και η Ιρλανδία.