Η εκροή καταθέσεων συνεχίζεται, οι τράπεζες υπολειτουργούν δανείζοντας λιγότερα απ’ όσα εισπράττουν από αποπληρωμές παλαιών δανείων, η οικονομία και οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν από έλλειψη ρευστότητας. Ανησυχητικά τα στοιχεία της ΤτΕ, αποτελούν «καμπανάκι κινδύνου» για την κατάσταση της οικονομίας και για τις επιπτώσεις της παρατεινόμενης αβεβαιότητας στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο επιβεβαιώνουν την γενική αίσθηση-εκτίμηση ότι όσο καθυστερεί η συμφωνία, το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται και φαλκιδεύεται σταδιακά η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο όλο και λιγότερο είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο ρόλο του.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, τον Φεβρουάριο έφυγαν από τις τράπεζες άλλα 750 εκατ. ευρώ ιδιωτικών καταθέσεων (μετά από εκροές 1,53 δισ. τον Ιανουάριο), ενώ οι συνολικές χορηγήσεις προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 101 εκατ. ευρώ (δηλαδή οι τράπεζες «τράβηξαν» ρευστότητα 101 εκατ. ευρώ αντί να δώσουν).
Διατηρείται η τάση
Η τάση φυγής καταθέσεων διαμορφώνεται από τον Δεκέμβριο, όταν απέβησαν άκαρπες οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας-πακέτο, που θα περιλάμβανε την τρέχουσα αξιολόγηση και τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους.
Σε ετήσια βάση (Φεβρουάριος 2017 έναντι Φεβρουαρίου 2016), οι συνολικές ιδιωτικές καταθέσεις είναι αυξημένες κατά 2,9%, παρά τις μεγάλες εκροές που σημειώθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου).
Μέγα πρόβλημα για τις επιχειρήσεις και ανησυχητική ένδειξη για την οικονομία αποτελεί η συνεχής συρρίκνωση των χορηγήσεων. Ο αρνητικός ρυθμός πιστωτικής επέκτασης συνιστά ουσιαστικά μεταφορά ρευστότητας από την αγορά στις τράπεζες και αποτελεί πλέον χρόνιο φαινόμενο της περιόδου της κρίσης.
Τα επιμέρους στοιχεία
Τα συγκεντρωτικά και τα επιμέρους στοιχεία για την εξέλιξη των καταθέσεων και χορηγήσεων τον προηγούμενο μήνα και οι μεταβολές σε ετήσια βάση:
• Οι συνολικές καταθέσεις ιδιωτών και Δημοσίου/κρατικών φορέων μειώθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα είναι +4%
• Οι ιδιώτες απέσυραν καταθέσεις, με αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 750 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα. Σε σχέση με πέρυσι είναι όμως +2,9%
• Χρήμα τράβηξαν από τους λογαριασμούς τους και οι επιχειρήσεις. Οι συνολικές επιχειρηματικές καταθέσεις (μη συμπεριλαμβανομένων τραπεζών και ασφαλιστικών) μειώθηκαν κατά 535 εκατ. ευρώ. Παραμένουν 10,3% υψηλότερες από τον περυσινό φεβρουάριο.
Αφαίμαξη αντί αιμοδοσίας
Οι οικονομικές συνθήκες και η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι τράπεζες, δημιουργούν το παράδοξο να υπάρχει η αντίστροφη κίνηση ρευστότητας: Αντί να διοχετεύουν ρευστότητα στην αγορά και τις επιχειρήσεις, οι τράπεζες αφαιρούν.
Κατά το προηγούμενο 12μηνο, οι συνολικές χορηγήσεις τους (υπόλοιπα δανείων) μειώθηκαν κατά 2%. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες εισέπραξαν από δόσεις και αποπληρωμές παλαιών δανείων περίπου 2,2 δισ. ευρώ από όσα έδωσαν σε νέα δάνεια.
Μόνον τον Φεβρουάριο αυτή η καθαρή ροή ρευστότητας από επιχειρήσεις προς τράπεζες (πληρωμές δανείων μείον νέες χορηγήσεις) ήταν 801 εκατ. ευρώ, και τον Ιανουάριο 1,260 δισ. ευρώ.