Ρευστότητα και ανάπτυξη βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες, όπως προκύπτει από τις πρώτες παρουσιάσεις στο επενδυτικό event της Morgan Stanley που ολοκληρώνεται σήμερα στο Λονδίνο.
Οι παρουσιάσεις των ελληνικών τραπεζών σε ένα από τα τρία κορυφαία τραπεζικά events που πραγματοποιούνται ετησίως, γίνονται στη σκιά μίας ακόμη παράτασης στην αξιολόγηση, η οποία φαίνεται ότι δεν πρόκειται να λάβει τέλος πριν από τον Μάιο, έχοντας ήδη δημιουργήσει νέα σοβαρά ρήγματα στην εμπιστοσύνη με ορατές συνέπειες από το ξεκίνημα του 2017.
Το πλήγμα των καθυστερήσεων στην εμπιστοσύνη ανάγεται από τους ξένους επενδυτές στον κύριο προβληματισμό τους για τις ελληνικές τράπεζες. Ο προβληματισμός αυτός εντείνεται από την απουσία εγγυήσεων για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που αφορά η αξιολόγηση, καθώς το ζητούμενο είναι η συνέχεια της συμφωνίας με όποια κυβέρνηση διαδεχθεί την υπάρχουσα μετά το 2018. Στο πλαίσιο αυτό, τα ερωτηματικά που δημιουργούνται για το μέλλον της αξιολόγησης, επιβαρύνονται και με ερωτηματικά για τη σταθερότητα του πολιτικού περιβάλλοντος.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης αποτελεί μέγα θέμα για τους ξένους επενδυτές και την συναρτούν τόσο με τις προοπτικές για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, όσο και με τη δυνατότητα χαλάρωσης και άρσης των capital controls. Πρόκειται για ζητούμενο και επιθυμητή εξέλιξη τόσο από τους ξένους επενδυτές, όσο και από την ίδια την ΕΚΤ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Capital.gr, το οποίο όμως “καίγεται” από την έλλειψη εμπιστοσύνης.
Οι ξένοι επενδυτές σημειώνουν ότι όσες καταθέσεις επέστρεψαν το 2016 κατόπιν της ελάφρυνσης των κεφαλαιακών περιορισμών, έχουν κάνει ήδη “φτερά” από το ξεκίνημα του 2017. Παράλληλα, αυξήθηκε η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στον ELA, κάτι που αν συνεχιστεί θα έχει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία της αγοράς.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι ξένες τράπεζες έχουν γίνει πολύ επιφυλακτικές στο δανεισμό των ελληνικών με τις οποίες κάνουν repos αλλά πλέον μόνο σε overnight βάση, ανανεώνοντας μέρα με τη μέρα τη χορήγηση ρευστότητας. Σε περίπτωση που η έλλειψη εμπιστοσύνης από τις εξελίξεις με τη διαπραγμάτευση άρουν και αυτή τη χρηματοδότηση από τη διατραπεζική αγορά, τότε η μόνη επιλογή για τη χρηματοδότησή τους θα είναι ο ELA.
Οι παρούσες συνθήκες ρευστότητας επισκιάζουν ακόμη και το ενδιαφέρον των ξένων για τις προοπτικές επιστροφής καταθέσεων κατά το τρέχον έτος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ελληνικές τράπεζες κατεβάζουν τον πήχυ των εκτιμήσεων για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος στα 3 – 4 δις. ευρώ, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων που διατυπώνονταν μετά το εννεάμηνο του 2016, για επιστροφή καταθέσεων 6 – 7 δις. ευρώ φέτος.
Το άλλο μεγάλο ζήτημα που θέτουν οι ξένοι επενδυτές είναι αυτό της ανάπτυξης. Οι προβλέψεις της Κομισιόν για ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας με ρυθμό μεγέθυνσης 2,7% το 2017, αντιμετωπίζονται από τους ξένους επενδυτές ως υπεραισιόδοξες. Οι ελληνικές τράπεζες μετριάζουν τις προβλέψεις για την ανάπτυξη φέτος στο 1,5% – 2%. Και πάλι όμως υπό την προϋπόθεση της άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αφού κάθε μήνας που περνάει είναι εις βάρος τόσο της εμπιστοσύνης και της επιστροφής καταθέσεων, όσο και της βελτίωσης του κλίματος για την αποκλιμάκωση των “κόκκινων” δανείων.
Προς τη δεύτερη κατεύθυνση, οι ξένοι επενδυτές ρωτούν τους Έλληνες τραπεζίτες κατά πόσον κινδυνεύουν με εκτροχιασμό τα τριετή πλάνα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αλλά και μέσω ποιων κινήσεων σκοπεύουν να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο από την αρχή του 2017 για την υλοποίηση των στόχων.