Μόλις τα 3 από τα 100 ρυθμισμένα δάνεια περνούν εκ νέου και διατηρούνται σε εξυπηρέτηση, κι αυτός είναι ένας μόνο από τους δείκτες που δείχνει ότι η διαχείριση των NPLs θα είναι για τις ελληνικές τράπεζες μια δύσκολη και χρονοβόρα «μάχη».
Ήδη από τον Σεπτέμβριο, όταν θα κλειδώσουν οι στόχοι της επόμενης τριετίας και παρότι ο κλάδος θα είναι σε μεγάλο βαθμό «ακέφαλος», οι επιδόσεις θα μετρώνται έναντι του αυστηρού πήχη που θέτει ο SSM και οι Θεσμοί.
Ο όγκος του προβλήματος είναι τεράστιος καθώς «γράφει» περί τα 110 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, τα νομοθετικά εργαλεία ακόμη είναι ελλιπή ενώ πάντα παραμένει και ο «εχθρός» που ακούει στο όνομα «ύφεση».
Οι αιτιάσεις των θεσμών ότι η πρόοδος στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων είναι μικρή έχουν βάση, αφού οι εγχώριες τράπεζες άργησαν να αποκτήσουν υποδομές και τεχνογνωσία και μπλοκαρίστηκαν από νομοθετήματα όπως ο νόμος Κατσέλη και η απαγόρευση των πλειστηριασμών. Σε σημαντικό βαθμό, όμως, όπως παραδέχονται παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, και οι ίδιες οι τράπεζες φάνηκαν απρόθυμες να προχωρήσουν σε ριζικές κινήσεις, ειδικά στην επιχειρηματική πίστη.
Χαρακτηριστικό στοιχείο, το οποίο αναδεικνύει μετ’ επιτάσεως η Τράπεζα της Ελλάδος, είναι ότι οι τράπεζες μέχρι σήμερα επέλεγαν σε συντριπτικό ποσοστό βραχυπρόθεσμες λύσεις, ως δύο χρόνια, ειδικά στα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια.
Στο «κόκκινο» μάλιστα έχουν μείνει ξεχασμένα για περισσότερο από ένα έτος τα δύο στα τρία καθυστερούμενα δάνεια και μάλιστα το 40% αυτής της κατηγορίας δεν εξυπηρετούνται για τουλάχιστον δύο έτη. Συγκεκριμένα, τα δύο τρίτα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του έτους, ενώ το ίδιο ποσοστό στα στεγαστικά φθάνει το 70%, ενώ στο 76% για τα καταναλωτικά που έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του εξαμήνου. Μάλιστα, ποσοστό μεγαλύτερο του 40% της κατηγορίας αυτής έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 720 ημερών – με αυξητικές τάσεις.
Στον δρόμο για το «κόκκινο», τα δάνεια δηλαδή που δεν είναι σε καθυστέρηση αλλά θεωρούνται αβέβαιης είσπραξης ή έχουν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών παρουσιάζουν επίσης ανησυχητική πορεία. Σε απόλυτους αριθμούς με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, δάνεια ύψους 47,5 δισ. ευρώ έχουν καταγγελθεί, άνω των 32 δισ. ευρώ εμφανίζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 3 μηνών και ακόμη 28 δισ. ευρώ κινούνται προς το «κόκκινο».
Στη διάρκεια μάλιστα ενός δωδεκαμήνου καταγράφηκε άνοδος κατά 21% των δανείων που ακόμη δεν έχουν υπερβεί σε καθυστέρηση τις 90 ημέρες, ενώ και τα αμιγώς «κόκκινα» αυξήθηκαν κατά 16%. Το στοκ των καθυστερούμενων δανείων περιλαμβάνεται σε 3 εκατομμύρια φακέλους δανείων επί συνόλου 9 εκατ. φακέλων, με τους ενεργά απασχολούμενους στη χώρα να είναι μόλις 3,6 εκατ. άτομα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα NPEs, δηλαδή όλη η περίμετρος των προβληματικών δανείων -«κόκκινα» και «επίφοβα»- έφθασαν τα 108 δισ. ευρώ το 2015, με ετήσια άνοδο κατά 9 δισ. ευρώ, ενώ ανέρχονται στα 108,7 δισ. ευρώ με στοιχεία Μαρτίου 2016. Τα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών είναι το 30% του συνόλου και τα αβέβαιης είσπραξης το 26% των ΝPEs, ενώ το 44% είναι καταγγελμένες απαιτήσεις.
Ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προς το σύνολο των ανοιγμάτων σε ατομική βάση αυξήθηκε και διαμορφώθηκε στο 44,2% το 2015 έναντι 39,9% το 2014, ενώ στις επιμέρους κατηγορίες, για το καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο διαμορφώθηκε στο 54,7% το 2015 έναντι 51,2% το 2014, για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο στο 43,8% το 2015 έναντι 39,8% το 2014, ενώ για το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο παρατηρήθηκε μεγαλύτερη αύξηση και ο λόγος διαμορφώθηκε στο 41% το 2015 έναντι 35,6% το 2014.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2016 ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προς το σύνολο αυξήθηκε στο 45,1%, για το καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο στο 55,2%, για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο στο 44,6%, ενώ για το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο στο 42%.
Αφού φτάσαμε στο σημείο εν μέσω κυβέρνησης “κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη” να διαβάζουμε ότι ο νόμος Κατσελη και η απαγόρευση των πλειστηριασμων αποτελούν μπλόκο στην “πρόοδο” των τραπεζών, πλέον τα έχουμε δει όλα. Δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα για τον κοσμακη. Θα γεμίσουμε παραγκουπολεις όπου οικογένειες θα κοιμούνται σε χαρτοκουτα. Νομίζουν ότι εδώ είναι Ιταλια ή Ισπανια που οι πλειστηριασμοι περνούν σχεδόν απαρατήρητοι ή ΗΠΑ όπου μπορείς να κάνεις μία νέα αρχή. Εδώ είμαστε, θα τα δούμε