Με πλειστηριασμούς και κυρίως με πώληση κόκκινων δανείων σε fund κάνουν «ποδαρικό» στην αγορά οι τράπεζες, παρότι οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι η διαχείριση, και όχι η πώληση, παραμένει προτεραιότητα. Οι τράπεζες έχουν ετοιμάσει πακέτα δανείων που θα πωλήσουν σε funds το επόμενο διάστημα, επιχειρώντας να ξεφορτωθούν τις εντελώς «χαμένες περιπτώσεις», όσα δηλαδή είναι τόσο κόκκινα που δεν έχουν κανένα ενδεχόμενο είσπραξης. Αυτά τα κόκκινα δάνεια πωλούνται έναντι πινακίου φακής αφού οι τράπεζες θέλουν να τα βγάλουν από τους ισολογισμούς τους και τα έχουν ήδη διαγράψει και λάβει προβλέψεις ώστε είναι εύλογο να δεχθούν ακόμη και ένα τίμημα της τάξης του 0,5 ανά ευρώ.
Εντός του φθινοπώρου αναμένεται να μπει σε λειτουργία η διαδικασία αδειοδότησης εταιρειών διαχείρισης, αλλά και αγοράς δανείων από την Τράπεζα της Ελλάδος και να ισχύσει ο Κώδικας Δεοντολογίας για τις τράπεζες. Εφόσον συμπληρωθεί, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο, και το θεσμικό πλαίσιο, κυρίως με την αναμόρφωση του νόμου Δένδια, οι τράπεζες θα έχουν όλα τα εργαλεία για να προχωρήσουν σε ριζικές κινήσεις γα τα κόκκινα δάνειά τους.
Τώρα ξεκινούν τους πλειστηριασμούς
Στην κατεύθυνση αυτή, οι τράπεζες υπό την πίεση των δανειστών, του SSM και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα , επισπεύδουν πλειστηριασμούς, έχοντας στο στόχαστρο καταρχάς ακίνητα με αξία άνω των 300.000 ευρώ και με πρώτο στόχο να δώσουν ένα στίγμα σε στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Ήδη οι τράπεζες έχουν στείλει την τρίτη επιστολή σε εκείνους τους δανειολήπτες που δεν ανταποκρίθηκαν στις δύο πρώτες προειδοποιητικές επιστολές, μέσω των οποίων τούς καλούσαν να ρυθμίσουν το δάνειό τους. Παρότι ο ορισμός του συνεργάσιμου δανειολήπτη γίνει πιο ευέλικτος και πιο ρεαλιστικός, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα δεν θα ακυρωθεί.
Η αγορά κόκκινων δανείων φαίνεται ελκυστική και το ενδιαφέρον από εξιδικευμένες εταιρείες και funds είναι μεγάλο αλλά σημαντικό κομμάτι της αγοράς θα καταλάβουν οι γνωστές εταιρείες στις οποίες συμμετέχουν οι τράπεζες.
Ετσι, η Aktua Ηellas που έχει δημιουργήσει η Alpha Bank με την ισπανική Aktua και η πλατφόρμα του KKR με την Alpha Bank, την Εurobank αλλά και την Τράπεζα Πειραιώς ξεκινούν με δυναμική αφού οι μεγάλες τράπεζες θα μεταφέρουν την διαχείριση σημαντικού όγκου δανείων.
Στην Aktua θα μεταφερθεί σταδιακά χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων ύψους 10 δισ. ευρώ και η εταιρεία θα μεταφέρει την εμπειρία της στην ελληνική αγορά και τα κόκκινα δάνεια αλλά και θα δοκιμάσει στην πράξη τα νέα εργαλεία που δίνει ο Κώδικας Δεοντολογίας και τα οποία η ισπανική εταιρεία γνωρίζει καλά.
Η ΚΚR μέσω της πλατφόρμας Pillarstone θα αναλάβει επιχειρηματικά δάνεια ύψους τουλάχιστον 2 δις.ευρώ από τις Alpha Bank, Εurobank και Πειραιώς ενώ ένα μοντέλο μετοχικής συμμετοχής και διαχείρισης κόκκινων δανείων εξετάζεται για την AtticaBank αλλά ακόμη και την Παγκρήτια Τράπεζα για την οποία το fund PCP Capital, έχει διατυπώσει ενδιαφέρον.
Για τις εταιρείες διαχείρισης σε κόκκινα δάνεια, το μετοχικό κεφάλαιο που με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο απαιτείται για την ίδρυση εταιρειών διαχείρισης είναι μόλις 100.000 ευρώ, αλλά οι διατυπώσεις που απαιτούνται είναι αρκετά περίπλοκες, σε μια προσπάθεια της ΤτΕ να διασφαλίσει τη διαφάνεια στους στόχους αλλά και τις πρακτικές που θα ακολουθήσουν έναντι των δανειοληπτών.