Καταθέτουν σχέδια για «κόκκινα» δάνεια

Αναλυτικά σχέδια στην Τράπεζα της Ελλάδος και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό θα πρέπει να καταθέσουν το επόμενο διάστημα οι τράπεζες όπου θα περιγράφουν τις ενέργειες και τις δράσεις που θα αναλάβουν ώστε να πετύχουν την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 30% μέχρι το τέλος του 2018.

Βασικός στόχος είναι κατά την 3ετία 2016-2018 να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια κατά 30%. Αυτό σημαίνει ότι από 35,5% που διαμορφώνεται (Δεκέμβριος 2015) ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να περιοριστεί στο 25% μέχρι το τέλος 2018. Ετσι από 72,3 δισ. ευρώ που διαμορφώνονται σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (σε ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 208 δισ. ευρώ) θα πρέπει να περιοριστούν περίπου στα 52 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 3ετίας. Με τα σημερινά δεδομένα οι τράπεζες θα πρέπει να μειώνουν κατά περίπου 6,5 δισ. ευρώ ετησίως τον όγκο των «κόκκινων» δανείων, ωστόσο η τελική εικόνα θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας και τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων στηρίζεται στην προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και η οικονομία θα ανακτήσει σύντομα τον βηματισμό της. Επίσης απαιτεί ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα διευκολύνει τη σχετική προσπάθεια. Αντίθετα, αν η αβεβαιότητα συνεχιστεί, η οικονομία βυθιστεί στην ύφεση και τα «κόκκινα» δάνεια αυξηθούν σημαντικά, τότε η εικόνα θα επιβαρυνθεί δραστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν επιτευχθεί ο αρκετά φιλόδοξος στόχος για τη μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 30%, τότε το 2018 θα βρεθούμε εκεί που ήμασταν το… 2012, καθώς τον Δεκέμβριο του 2012 τα δάνεια σε καθυστέρηση διαμορφώθηκαν στο 24,5%. Σημειώνεται ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 25% στην 3ετία αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα, καθώς σε ορίζοντα 7ετίας, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2022, στόχος είναι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων να βρεθεί κάτω από το 10% ώστε να προσεγγίσει και πάλι επίπεδα ευρωπαϊκής κανονικότητας. Για να γίνει αυτό, τα μη εξυπηρετούμενα θα πρέπει να μειωθούν κατά περίπου 50 δισ. ευρώ από τα τρέχοντα επίπεδα. Σημειώνεται ότι η ΤτΕ εκτός των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών δημοσιεύει και τον δείκτη πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs) ο οποίος περιλαμβάνει εκτός από τα δάνεια σε καθυστέρηση και τα δάνεια που εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να βρεθούν σύντομα σε καθεστώς καθυστέρησης. Τα NPEs φτάνουν στο 43% του συνόλου που αντιστοιχούν σε δάνεια ύψους 90 δισ. ευρώ.

www.matrix24.gr

6 σχόλια σχετικά με το “Καταθέτουν σχέδια για «κόκκινα» δάνεια”

  1. Έχω.κάτι γείτονες με.ανοίγματα στις τράπεζες. Έχουν υποστεί μεγάλη μείωση στους μισθούς τους. Ψαρρωσαν από τις απειλές των εισπρακτικων και βρήκαν αυτή τη λύση: δίνουν σχεδόν όλο το μισθό τους στην.αποπληρωμή των τόκων και κάθε εβδομάδα που έχει λαϊκή, πάνε απόγευμα όταν τα μαζεύουν και μαζεύουν τα φρούτα και λαχανικά που είναι πεσμένα στο δρόμο, εκεί που κατουρανε τα σκυλιά. Τους βλέπω να επιστρέφουν με σακούλες ανάμικτες. Βλέπεις στην ίδια σακούλα κρεμμύδια, πορτοκάλια και πατάτες. Εκεί καταντούν τον κοσμακη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *