begar
Διαβάζω για αυτοματοποιημένες ρυθμίσεις, που θα γίνουν στα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες, χωρίς να ερωτηθεί ο δανειολήπτης.
Αυτό είναι κάτι που ήδη έχουν κάνει κάποιες τράπεζες από πέρσι.
Για παράδειγμα κάποιος χρωστούσε σε πιστωτική κάρτα π.χ. 10.000 ευρώ και είχε καταστεί ολόκληρη η οφειλή ληξιπρόθεσμη και απαιτητή. Ξαφνικά ο οφειλέτης έλαβε μηνιαίο λογαριασμό για την κάρτα, όπου είχαν διαγραφεί οι τόκοι, απέμεινε μόνο το κεφάλαιο και η τράπεζα άρχισε από την αρχή να ζητάει μηνιαία δόση, προσθέτοντας κάθε μήνα τον αναλογούντα τόκο, εφόσον ο οφειλέτης δεν πλήρωνε. Με αυτό τον τρόπο, η τράπεζα εμπόδισε μια οφειλή να χαρακτηριστεί ως κόκκινη και με δημιουργική λογιστική εμφάνισε την οφειλή ως ρυθμισμένη και εξυπηρετούμενη, έναντι των ελέγχων που ανέμενε.
Στην ουσία ήταν ένα κόλπο, όχι για διευκόλυνση των δανειοληπτών, αφού αυτοί έτσι και αλλιώς δεν πλήρωναν, αλλά για να εμφανίσουν οι τράπεζες μικρότερες δυσμενείς προβλέψεις στους ισολογισμούς, δηλαδή καλύτερα οικονομικά στοιχεία.
Τούτων δοθέντων, καταλαβαίνουμε ότι όταν μιλάμε για 107 δις κόκκινα δάνεια, στην πραγματικότητα τα φέσια είναι πολύ πολύ μεγαλύτερα.
Αυτό που δεν μας εξηγεί κανένας και ούτε αναφέρεται σε αυτό ΚΑΝΕΝΑΣ, είναι το πως γίνεται, ενώ το επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται στο 0.05%, όπως φαίνεται ΕΔΩ, οι τράπεζες συνεχίζουν να χρεώνουν κάτι διψήφια επιτόκια στις οφειλές των πελατών τους, χωρίς κανένα πολιτικό τομάρι να μιλάει για αισχροκέρδεια.