Στο τραπέζι της τρόικας βρίσκεται από χθες το βράδυ το τελικό – πλην νέας εμπλοκής και απροόπτου – σχέδιο της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια, ένα σχέδιο που κρατά σε καθεστώς προστασίας από τους πλειστηριασμούς 2 στους 3 δανειολήπτες αλλά ακόμη συναντά αντιδράσεις από τους δανειστές.
Η νέα ελληνική πρόταση παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των δανειστών σε τηλεδιάσκεψη αργά χθες το βράδυ, μετά από μακρά σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου και, σύμφωνα με πληροφορίες, θέτει το όριο της αντικειμενικής αξίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας στις 180.000 ευρώ. Το προηγούμενο σχέδιο της κυβέρνησης, που είχε απορριφθεί από την τρόικα, έθετε το κριτήριο της αντικειμενικής αξίας στις 200.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου το αναθεωρημένο σχέδιο διατηρεί το δίχτυ προστασίας για το 70% των δανειοληπτών, έναντι 72% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό με την προηγούμενη πρόταση. Ανοιχτό παραμένει ακόμη το τελικό ύψος των παράλληλων, εισοδηματικών κριτηρίων, ωστόσο τα μηνύματα από το μέτωπο των πιστωτών είναι σκληρά και παραμένει στο τραπέζι η αξίωση να προστατεύονται αποκλειστικά και μόνον οι αυστηρά «μη έχοντες».
Η νέα πρόταση διαμορφώθηκε μετά από πολύωρη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα δεδομένα που έθεσε κατά τις διήμερες επαφές του στην Αθήνα ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
Ο γάλλος επίτροπος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα έχει επέλθει συμβιβασμός για το θέμα των κόκκινων δανείων έως το Eurogroup της Δευτέρας, ταυτόχρονα όμως κατέστησε σαφές ότι οι εταίροι δεν θα αποδεχθούν, σε καμία περίπτωση, καθεστώς προστασίας και ασυλίας για τους «έχοντες». Το μείζον ερώτημα είναι πλέον που θα προσδιοριστεί το διαχωριστικό όριο ανάμεσα σε «έχοντες» και «μη έχοντες», με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες να δείχνουν ότι οι δανειστές εξακολουθούν να βάζουν τον πήχη εξαιρετικά χαμηλά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρόντος ακόμη στην Αθήνα του Πιερ Μοσκοβισί, ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες δήλωνε ότι η τρόικα «θέλει να επεκτείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας για τη μειοψηφία των μη προνομιούχων, δεν θέλει όμως κανείς να την επεκτείνει και για την πλειοψηφία, όπως θέλει η ελληνική κυβέρνηση». «Αν δείτε», πρόσθεσε, «ποιά εισοδηματικά κριτήρια θέτει, θα καταλάβετε ότι μιλάει για αποδοχές μεγαλύτερες από τις μέσες αποδοχές στη Γερμανία».
Παρά την ισχυρή πίεση, πάντως, κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν αργά χθες το βράδυ αισιοδοξία ότι ο «έντιμος συμβιβασμός» θα έχει επιτευχθεί έως τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα δοθεί τελικά «πολιτική λύση» από το ίδιο το Eurogroup.