Τα πρώτα ραβασάκια ετοιμάζουν οι τράπεζες στο πλαίσιο της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι έως το τέλος του έτους οι τράπεζες θα στείλουν επιστολές σε δανειολήπτες και εγγυητές που έχουν κόκκινα δάνεια, προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
Μέσα στην εβδομάδα θα δημοσιευθούν στο ΦΕΚ οι αλλαγές στον Κώδικα Δεοντολογίας και θα παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η υποχρέωση των τραπεζών να αποστείλουν επιστολές στους δανειολήπτες και τους εγγυητές δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση, ενημερώνοντάς τους για το ύψος των οφειλών τους.
Με τις επιστολές αυτές θα τους καλούν να προσκομίσουν τα οικονομικά τους στοιχεία και θα προτείνουν τρόπους ρύθμισης των δανείων. Όπως αναφέρει το Εθνος, ανάμεσα στις προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι η μείωση του επιτοκίου, η επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, η καταβολή μόνο τόκων, η καταβολή κλασματικής δόσης (τόκοι και τμήμα του κεφαλαίου).
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη με τους δανειστές για το ζήτημα των κόκκινων δανείων και κατά πόσο κάποια από αυτά θα πωληθούν σε distress funds.
Οπως είχε αναφέρει το Sofokleousin.gr, σύντομα οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να πωλούν κόκκινα δάνεια σε εξειδικευμένους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Η ιδέα της δημιουργίας bad bank ή ενδιαμεσου φορέα διαχείρισης αυτών των δανείων εγκαταλείπεται και σύντομα – μέχρι τις 15 Οκτωβρίου – θα υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις για τη δημιουργία αγοράς NPL’s. Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις – οι οποίες αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση – θα διαμορφωθεί θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς κόκκινων δανείων και την αδειοδότηση επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιηθούν σ’ αυτόν τον τομέα.
Η πώληση τιτλοποιημένων κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σε άλλους φορείς θα γίνεται υπό όρους, που θα διασφαλίζουν επαρκή προστασία των δανειοληπτών – ιδιαίτερα των οφειλετών στεγαστικών δανείων. Ολες οι ρυθμίσεις καταρτίζονται σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων του ΤΧΣ, η προώθηση διατάξεων για τις μεταβιβάσεις “κόκκινου” ιδιωτικού χρέους είναι επιτακτική για τη βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Επισημαίνεται ότι και η Κομισιόν προωθεί κανόνες που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη αγοράς τιτλοποιημένου ιδιωτικού χρέους, ενισχύοντας τη ρευστότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.