Αναρίθμητες οι περιπτώσεις συμπολιτών που έχουν από καιρό σταματήσει να πληρώνουν δόσεις στην τράπεζα. Τα «κόκκινα» δάνεια, όπως αναφέρουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία, αυξήθηκαν στο 35% (έφτασαν περίπου τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ), ακολουθώντας σταθερά ανοδική τροχιά τους τελευταίους μήνες.
Πολλοί σταμάτησαν να πληρώνουν -το βλέπουμε καθημερινά στην Πάτρα- γιατί έχασαν τη δουλειά τους, δεν έχουν πλέον πηγές εισοδήματος και προτιμούν να αφήσουν απλήρωτες δόσεις από το να στερηθούν βασικά αγαθά. Ή, αν μιλάμε για επιχειρηματίες και εμπόρους, απ’ το να βάλουν λουκέτο επιλέγουν να αφήσουν πίσω τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.
Αλλοι, σταμάτησαν να πληρώνουν απλώς περιμένοντας την περιλάλητη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια», ευελπιστώντας να ισχύσει ό,τι ίσχυσε και με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.
«Οι πιο συνεπείς ή οι λιγότερο… ασυνεπείς δανειολήπτες είναι όσοι έχουν στεγαστικό δάνειο. Εκεί μόνο ένα στα τρία δάνεια -ποσοστό 29%- είναι μη εξυπηρετούμενο», μας λέει στο τηλέφωνο στέλεχος υποκαταστήματος της Αλφα Μπανκ.
Και τα πιο… δημοφιλή «κόκκινα» δάνεια, όπως προσθέτει ο ίδιος, είναι όσα συνδέονται με την καταναλωτική πίστη, αφού ένα στα δυο (50%) βρίσκεται σε καθυστέρηση.
Σχεδόν… ξενίζει, λοιπόν, όταν τύχει να συναντήσεις κάποιον που σου λέει ότι, έστω και… ματώνοντας, πληρώνει κανονικά τις δόσεις του. Από φόβο μην χάσει το σπίτι του, μην διακινδυνεύσει την όποια οικογενειακή περιουσία και βρεθεί εκτεθειμένος.
«Ξέρεις τι με φοβίζει, όμως;» μας λέει φίλος συνταξιούχος καθηγητής, χθες μεσημέρι στην οδό Μαιζώνος, έξω από την Ευαγγελίστρια. «Μην τελικά δικαιωθούν όσοι έχουν σταματήσει να πληρώνουν. Μην τελικά υπάρξει μια γενναία ρύθμιση που ναι μεν, και έτσι πρέπει, θα ανακουφίζει όσους δεν είχαν να πληρώσουν αλλά, από την άλλη, θα… τιμωρεί τους συνεπείς. Μην πιαστώ κορόιδο, δηλαδή…».
Προοπτική καθόλου απίθανη στη χώρα που ζούμε. Παρ’ ότι στον σχετικό διάλογο ανάμεσα στους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και την Κυβέρνηση, έχει συζητηθεί η ανάγκη επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών, κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι τελικά θα υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη, όταν κάποτε ολοκληρωθεί το πλαίσιο ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων.
Και για να μην παρεξηγηθούμε, δεν είναι μόνο οι έχοντες εκείνοι που εξακολουθούν να πληρώνουν τα δάνειά τους. Δείτε το στην περίπτωση των στεγαστικών. Το 71% αυτών των δανείων εξυπηρετείται κανονικά. Κατά βάση από μισθωτούς, άνεργους, συνταξιούχους, ανθρώπους που έχουν πληγεί βαριά απ’ την κρίση και με κόπο συγκεντρώνουν κάθε μήνα το ποσό της δόσης.
Και οι οποίοι ελπίζουν ότι σ’ αυτόν τον τόπο δεν εξέλιπαν οι αρχές της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης. Ωστε οι όποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις ψηφιστούν ν’ αφορούν στο σύνολο των δανειοληπτών.